Nie musimy mieć ogródka, aby cieszyć się smakiem świeżych ziół czy warzyw. Na potrzeby małej plantacji wystarczy balkon lub parapet, gdzie założymy domowy ogródek.
Wysiew nasion
Zakładanie zielnika rozpoczynamy od wyboru roślin. Jeżeli chcemy wyhodować warzywo od nasiona, to pierwszą doniczką może być pojemnik po twarożku czy jogurcie. Rośliny możemy zasadzić także w dużej misce lub w wytłoczkach po jajach.
Na początek wyrównujemy podłoże, wysiewamy nasionka w odległości minimum 3-4 cm od siebie i przykrywamy delikatną warstwą podłoża, a następnie zraszamy
- instruuje Joanna Wróblewska.
Nasiona kiełkują od 5 do 14 dni. Gdy wzejdą i osiągną 2-3 cm wysokości, możemy je przenieść do większych doniczek. Rośliny możemy przesadzać pojedynczo lub zbiorczo.
Zanim wysadzimy roślinę do donicy, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie podłoże dedykowane roślinie
- radzi blogerka.
Nawożenie ziół i warzyw
Rośliny, które mamy zamiar spożywać, należy nawozić składnikami pochodzenia naturalnego.
Szukamy zatem nawozów z symbolem "bio" bądź "naturalne", albo samodzielnie robimy odżywkę
Doskonałą i naturalną odżywką będzie nawóz z pokrzywy. Jeśli mamy do niej dostęp, to ścinamy młode pędy, zalewamy wodą np. w słoiku, zakręcamy i odstawiamy na dwa tygodnie.
Taką zawiesiną, w rozcieńczeniu 1:10, podlewamy nasze roślinki
- zachęca Joanna Wróblewska.
Zobacz też:
Uprawa rzodkiewki w gruncie i w doniczce. Jak uprawiać rzodkiewkę?
Rośliny na taras – jak je wybierać i pielęgnować?
Gnojówka z pokrzyw. Przepis, zastosowanie
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat