Obierki - jeść czy nie? Oto jest pytanie
Masz ochotę na jabłko? Świetnie, bo to smaczna i przyjazna diecie przekąska. Tylko pamiętaj - nie obieraj go ze skórki. Obierki owoców oraz warzyw są jadalne, a przede wszystkim zdrowe. Zawierają wiele witamin i minerałów. Są wyjątkowo odżywcze. Poza tym, ich ponowne wykorzystywanie w kuchni jest podejściem bardzo proekologicznym. Robiąc coś dobrego dla siebie, dbasz też o planetę. To podejście wpisuje się w koncepcję "zero waste", czyli niemarnowania żywności.
Chcesz wykorzystać obierki? Oto, o czym musisz pamiętać
Pamiętaj, by warzywa i owoce dokładnie umyć. Są spore szanse, że ich skórki noszą na sobie nie tylko ślady brudu, ale i nawozu czy pestycydów. Zdaniem ekspertów, by skutecznie usunąć te ostatnie, należy namoczyć żywność w roztworze z sody oczyszczonej.
Mimo że większość skórek jest jadalna, zdarzają się wyjątki. Nie próbuj eksperymentować z bananem, mango, ananasem czy twardą dynią. To, co przygotujesz, niekoniecznie będzie smaczne bądź strawne. Bezpiecznym wyborem będą za to obierki z jabłek, gruszek, cukinii, ziemniaków lub pietruszki.
Obierki - co z nich zrobić?
Ze skórek ziemniaków możesz zrobić pyszne chipsy - wystarczy, że skropisz je oliwą, dodasz przyprawy i podpieczesz w piekarniku. Z marchwi lub z pietruszki przygotuj wywar. Wykorzystasz go przy gotowaniu zupy na jutrzejszy obiad. Masz jeszcze tę skórkę z dopiero co zjedzonej pomarańczy? Jeśli ją skarmelizujesz, będzie świetnym dodatkiem do ciast. Obierki z ogórka przydadzą się do domowego SPA - pięknie nawilżają skórę. Jabłka z pewnością pobudzą Twoją kreatywność. Przygotujesz z nich ocet, dżem bądź herbatę. Przepis na tę ostatnią jest bardzo prosty. Wystarczy, że obierki (z ok. 5 jabłek) zagotujesz z laską cynamonu i łyżką soku z cytryny. Po 15 minutach odcedź i dodaj łyżeczkę miodu. A jeśli masz w domu wiele roślin i brak Ci pomysłów na kuchenne eksperymenty - pamiętaj, że obierki zawsze można wykorzystać do kompostu.
Zobacz wideo: Które owoce zawierają dużo cukru?
Zobacz też:
Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej
Autor: Ola Lipecka
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF