Postne dania według Szymona Czerwińskiego. Przygotuj placuszki gryczane, kotlety ziemniaczane i muszle z makrelą

Środa popielcowa od kuchni
W Środę Popielcową zwykle jada się postne dnia. Kilka z nich przygotował Szymon Czerwiński. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: placuszki z otrębów na dwa sposoby, kotlety ziemniaczane i muszle z pastą z makreli.

Placuszki gryczane z otrębami

Składniki na placuszki gryczane z otrębami:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek otrębów gryczanych
  • 2 jajka "0"
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 200 g serka kremowego koziego
  • 300 g pieczarek
  • 4 szalotki
  • 50 g orzechów włoskich
  • natka pietruszki
  • 3 brzoskwinie w puszce lub świeże
  • 300 ml sosu sojowego
  • 100 ml cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • ocet balsamiczny
  • opakowanie roszponki
  • 150 g sera korycińskiego

Jak przygotować placuszki gryczane z otrębów?

  1. Do miseczki przelej jogurt naturalny oraz jajko. Za pomocą rózgi cukierniczej połącz ze sobą składniki.
  2. Przez sito przesiej mąkę gryczaną, dodaj otręby, proszek do pieczenia oraz olej. Połącz z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Placuszki smaż na oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kotlety ziemniaczane

Składniki na kotlety ziemniaczane:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków typu C
  • 300 g sera twarogowego półtłustego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka posiekanego koperku
  • 3 jajka „0”
  • cebula duża
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 200 ml szklanki śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Jak przygotować kotlety ziemniaczane?

  1. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na oleju, do chwili, aż będzie karmelizowana. Zostaw do ostygnięcia. Do miski przełóż ugotowane ziemniaki i za pomocą tłuczka rozdrobnij. Dodaj twaróg, jajka, cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Wilgotnymi rękami formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.
  3. Pieczarki umyj, a następnie osusz ręcznikiem. Pokrój na ćwiartki. Cebulę poszatkuj w kostkę, a czosnek przeciśnij przez prasę. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę razem z czosnkiem, następnie dodaj pieczarki. Smaż, aż cała woda zostanie odparowana. Dodaj natkę pietruszki i śmietankę. Gotuj, aż sos będzie gęsty. Pamiętaj, aby mieszać.

Muszle z pastą z makreli

Składniki na muszle z pastą z makreli:

  • 20 muszli makaronowych
  • 4 makrele wędzone świeże
  • cebula
  • 2 puszki szprotek w sosie pomidorowym
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 pęczki cienkiego szczypioru
  • sól i pieprz

Jak przygotować muszle z pastą makreli?

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez czas wskazany przez producenta. Następnie wyjmij i ostudź. Z ryb wyjmij mięso, uważaj, aby nie było ości, razem ze szprotkami w pomidorach przemiel w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Do tak przygotowanej pasty dodaj sok z cytryny, musztardę, majonez oraz sól i pieprz. Za pomocą łyżki lub widelca połącz ze sobą składniki.
  3. Muszle nadziej przygotowanym farszem i posyp cienko pokrojonym szczypiorem.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego

Marchewka w przepisach Cristiny Catese. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, marmoladę, tartę i ciasto marchewkowe

Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Szymon Czerwiński

podziel się:

Pozostałe wiadomości