Placuszki gryczane z otrębami
Składniki na placuszki gryczane z otrębami:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 6 łyżek otrębów gryczanych
- 2 jajka "0"
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Dodatki:
- 200 g serka kremowego koziego
- 300 g pieczarek
- 4 szalotki
- 50 g orzechów włoskich
- natka pietruszki
- 3 brzoskwinie w puszce lub świeże
- 300 ml sosu sojowego
- 100 ml cytryny
- 2 łyżki miodu
- ocet balsamiczny
- opakowanie roszponki
- 150 g sera korycińskiego
Jak przygotować placuszki gryczane z otrębów?
- Do miseczki przelej jogurt naturalny oraz jajko. Za pomocą rózgi cukierniczej połącz ze sobą składniki.
- Przez sito przesiej mąkę gryczaną, dodaj otręby, proszek do pieczenia oraz olej. Połącz z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
- Placuszki smaż na oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Kotlety ziemniaczane
Składniki na kotlety ziemniaczane:
- 500 g ugotowanych ziemniaków typu C
- 300 g sera twarogowego półtłustego
- łyżeczka kurkumy
- łyżka posiekanego koperku
- 3 jajka „0”
- cebula duża
- pieprz i sól
- olej do smażenia
- bułka tarta
Składniki na sos pieczarkowy:
- 500 g pieczarek
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- 200 ml szklanki śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Jak przygotować kotlety ziemniaczane?
- Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na oleju, do chwili, aż będzie karmelizowana. Zostaw do ostygnięcia. Do miski przełóż ugotowane ziemniaki i za pomocą tłuczka rozdrobnij. Dodaj twaróg, jajka, cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Wilgotnymi rękami formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.
- Pieczarki umyj, a następnie osusz ręcznikiem. Pokrój na ćwiartki. Cebulę poszatkuj w kostkę, a czosnek przeciśnij przez prasę. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę razem z czosnkiem, następnie dodaj pieczarki. Smaż, aż cała woda zostanie odparowana. Dodaj natkę pietruszki i śmietankę. Gotuj, aż sos będzie gęsty. Pamiętaj, aby mieszać.
Muszle z pastą z makreli
Składniki na muszle z pastą z makreli:
- 20 muszli makaronowych
- 4 makrele wędzone świeże
- cebula
- 2 puszki szprotek w sosie pomidorowym
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki majonezu
- 2 pęczki cienkiego szczypioru
- sól i pieprz
Jak przygotować muszle z pastą makreli?
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez czas wskazany przez producenta. Następnie wyjmij i ostudź. Z ryb wyjmij mięso, uważaj, aby nie było ości, razem ze szprotkami w pomidorach przemiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Do tak przygotowanej pasty dodaj sok z cytryny, musztardę, majonez oraz sól i pieprz. Za pomocą łyżki lub widelca połącz ze sobą składniki.
- Muszle nadziej przygotowanym farszem i posyp cienko pokrojonym szczypiorem.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego
Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Szymon Czerwiński
podziel się: