Postne dania według Szymona Czerwińskiego. Przygotuj placuszki gryczane, kotlety ziemniaczane i muszle z makrelą

Środa popielcowa od kuchni
W Środę Popielcową zwykle jada się postne dnia. Kilka z nich przygotował Szymon Czerwiński. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: placuszki z otrębów na dwa sposoby, kotlety ziemniaczane i muszle z pastą z makreli.

Placuszki gryczane z otrębami

Składniki na placuszki gryczane z otrębami:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
    • 2 szklanki jogurtu naturalnego
      • 6 łyżek otrębów gryczanych
        • 2 jajka "0"
          • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
            • 2 łyżki oleju rzepakowego
              • sól i pieprz

                Dodatki:

                • 200 g serka kremowego koziego
                  • 300 g pieczarek
                    • 4 szalotki
                      • 50 g orzechów włoskich
                        • natka pietruszki
                          • 3 brzoskwinie w puszce lub świeże
                            • 300 ml sosu sojowego
                              • 100 ml cytryny
                                • 2 łyżki miodu
                                  • ocet balsamiczny
                                    • opakowanie roszponki
                                      • 150 g sera korycińskiego

                                        Jak przygotować placuszki gryczane z otrębów?

                                        1. Do miseczki przelej jogurt naturalny oraz jajko. Za pomocą rózgi cukierniczej połącz ze sobą składniki.
                                          1. Przez sito przesiej mąkę gryczaną, dodaj otręby, proszek do pieczenia oraz olej. Połącz z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
                                            1. Placuszki smaż na oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

                                              Kotlety ziemniaczane

                                              Składniki na kotlety ziemniaczane:

                                              • 500 g ugotowanych ziemniaków typu C
                                                • 300 g sera twarogowego półtłustego
                                                  • łyżeczka kurkumy
                                                    • łyżka posiekanego koperku
                                                      • 3 jajka „0”
                                                        • cebula duża
                                                          • pieprz i sól
                                                            • olej do smażenia
                                                              • bułka tarta

                                                                Składniki na sos pieczarkowy:

                                                                • 500 g pieczarek
                                                                  • duża cebula
                                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                                      • łyżka oleju
                                                                        • 200 ml szklanki śmietanki 30 proc.
                                                                          • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                                                            • sól i pieprz

                                                                              Jak przygotować kotlety ziemniaczane?

                                                                              1. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na oleju, do chwili, aż będzie karmelizowana. Zostaw do ostygnięcia. Do miski przełóż ugotowane ziemniaki i za pomocą tłuczka rozdrobnij. Dodaj twaróg, jajka, cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
                                                                                1. Wilgotnymi rękami formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.
                                                                                  1. Pieczarki umyj, a następnie osusz ręcznikiem. Pokrój na ćwiartki. Cebulę poszatkuj w kostkę, a czosnek przeciśnij przez prasę. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę razem z czosnkiem, następnie dodaj pieczarki. Smaż, aż cała woda zostanie odparowana. Dodaj natkę pietruszki i śmietankę. Gotuj, aż sos będzie gęsty. Pamiętaj, aby mieszać.

                                                                                    Muszle z pastą z makreli

                                                                                    Składniki na muszle z pastą z makreli:

                                                                                    • 20 muszli makaronowych
                                                                                      • 4 makrele wędzone świeże
                                                                                        • cebula
                                                                                          • 2 puszki szprotek w sosie pomidorowym
                                                                                            • sok z 1/2 cytryny
                                                                                              • łyżka musztardy Dijon
                                                                                                • 2 łyżki majonezu
                                                                                                  • 2 pęczki cienkiego szczypioru
                                                                                                    • sól i pieprz

                                                                                                      Jak przygotować muszle z pastą makreli?

                                                                                                      1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez czas wskazany przez producenta. Następnie wyjmij i ostudź. Z ryb wyjmij mięso, uważaj, aby nie było ości, razem ze szprotkami w pomidorach przemiel w maszynce do mielenia mięsa.
                                                                                                        1. Do tak przygotowanej pasty dodaj sok z cytryny, musztardę, majonez oraz sól i pieprz. Za pomocą łyżki lub widelca połącz ze sobą składniki.
                                                                                                          1. Muszle nadziej przygotowanym farszem i posyp cienko pokrojonym szczypiorem.

                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                            >>> Zobacz także:

                                                                                                            Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                                            Marchewka w przepisach Cristiny Catese. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, marmoladę, tartę i ciasto marchewkowe

                                                                                                            Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia

                                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                            Autor: Iza Dorf

                                                                                                            Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości