Ciasto na bułki dowolnego kształtu
Składniki na ciasto na bułki:
- mąka pszenna 1 kg
- olej 200 ml
- maślanka 150 ml
- woda 300 ml
- drożdże 100 g
- sól
Jak przygotować bułki?
- Wodę delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże, mieszamy, dodajemy maślankę, olej i mąkę i sól. Wszystko wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie zwarte i nieklejące się do ręki, odstawiamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte dzielimy na porcje, kształtujemy bułki, na jakie mamy ochotę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu smarujemy białkiem, posypujemy, czym nam się podoba i wstawiamy do piekarnika o temp. 220 stopni na około 15 minut.
- Do piekarnika warto wstawić naczynie z gorącą wodą, dzięki czemu bułki będą jeszcze bardziej rosnąć.
Buła z kotletem mielonym i kminkiem
Składniki na bułkę z kminkiem:
- karkówka 600 g
- cebula
- kajzerka
- jajko
- masło 50 g
- sól, pieprz czarny, kminek mielony
- mleko do namaczania bułki
Jak przygotować bułkę z kminkiem?
Cebulę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy na maśle do momentu, aż będzie idealnie miękka (proponuję, aby w trakcie smażenia dodać 2-3 łyżki wody, to pozwoli cebuli szybciej zmięknąć).
Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy. Mięso, namoczoną bułkę, cebulę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy żółtko i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Pozostałe białko lekko roztrzepujemy. Do bułki tartej dodajemy szczyptę soli. Rozgrzewamy olej i porcjujemy kotlety, każdy obtaczamy najpierw w białku, następnie bułce tartej i od razu smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
- mała kapusta włoska 1/4
- ogórek szklarniowy
- sok z cytryny
- sól, pieprz,
- odrobina oleju
- koperek, szczypiorek
Kapustę siekamy na drobno, dodajemy starty ogórek na tarce wraz ze skórką, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- musztarda rosyjska
- puree jabłkowe
Jabłka łączymy z musztardą - rodzaj smarowidła do pieczywa.
Piotr Molecki/East News
Buła z kotletem rybnym (dawniej w szkole była pasta rybna)
Składniki na bułki jak wyżej, tylko do ciasta dodajemy pomidory suszone
- pomidory suszone 2-3
- makrela wędzona 2 szt.
- gotowane ziemniaki 4 szt
- jajko
- ostry ketchup 2 łyżki
- koperek, natka pietruszki
- papryka słodka, ostra
- bułka tarta
Jak przygotować bułkę z kotletem rybnym?
Mięso z ryby pozbawione ości i skóry mielimy w maszynce o grubych oczkach, podobnie ziemniaki.
Dodajemy jajko, zieleninę, ketchup i przyprawy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na oleju.
- papryka pieczona
- ogórek kiszony
- czerwona cebula
- majonez 2 łyżki
- chrzan 1 łyżka
Paprykę kroimy w paski, podobnie ogórka. Dodajemy czerwoną cebulę. Majonez łączymy z chrzanem.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Buła jak od Turka z kurczakiem
Ciasto na bułkę jak wyżej, tylko dodatkowo do ciasta dodajemy czarnuszkę.
- polędwiczka z kurczaka 10 szt.
- jogurt gęsty 200 g
- papryka słodka, ostra, wędzona
- sól, pieprz, kmin rzymski mielony
- bułka tarta do panierowania
- płatki kukurydziane
Jak przygotować bułkę z kurczakiem?
Polędwiczki oczyszczamy z białego ścięgna, jogurt mieszamy z przyprawami i umieszczamy w nim polędwiczki. Zamarynowane obtaczamy w mieszance z bułki i płatków.
Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika o temp. 200 stopni. Pieczemy do momentu podrumienienia się panierki.
- avocado dojrzałe 2 szt.
- sok z cytryny
- ostra papryka
- fasola czerwona 1 puszka
- kolendra świeża
Z avocado, soku z cytryny, soli i kolendry przygotowujemy guacamole - smarowidło do bułek.
Zobacz też:
Gołąbki wegańskie czy z mięsem? Poznaj przepisy Janka Kuronia
Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego
Czekoladowe brownie i inne pyszne dania na maśle. Przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Andrzej Polan