Buła i spóła, czyli bułka niejedno ma imię. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Buły, bułki, bułeczki
Z kotletem mielonym, kminkiem, z kotletem rybnym albo z kurczakiem. Bułki, buły i bułeczki można podawać na wiele sposobów. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Andrzej Polan.

Ciasto na bułki dowolnego kształtu

Składniki na ciasto na bułki:

  • mąka pszenna 1 kg
  • olej 200 ml
  • maślanka 150 ml
  • woda 300 ml
  • drożdże 100 g
  • sól

Jak przygotować bułki?

  1. Wodę delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże, mieszamy, dodajemy maślankę, olej i mąkę i sól. Wszystko wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie zwarte i nieklejące się do ręki, odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte dzielimy na porcje, kształtujemy bułki, na jakie mamy ochotę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu smarujemy białkiem, posypujemy, czym nam się podoba i wstawiamy do piekarnika o temp. 220 stopni na około 15 minut.
  3. Do piekarnika warto wstawić naczynie z gorącą wodą, dzięki czemu bułki będą jeszcze bardziej rosnąć.

Buła z kotletem mielonym i kminkiem

Składniki na bułkę z kminkiem:

  • karkówka 600 g
  • cebula
  • kajzerka
  • jajko
  • masło 50 g
  • sól, pieprz czarny, kminek mielony
  • mleko do namaczania bułki

Jak przygotować bułkę z kminkiem?

Cebulę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy na maśle do momentu, aż będzie idealnie miękka (proponuję, aby w trakcie smażenia dodać 2-3 łyżki wody, to pozwoli cebuli szybciej zmięknąć).

Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy. Mięso, namoczoną bułkę, cebulę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy żółtko i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

Pozostałe białko lekko roztrzepujemy. Do bułki tartej dodajemy szczyptę soli. Rozgrzewamy olej i porcjujemy kotlety, każdy obtaczamy najpierw w białku, następnie bułce tartej i od razu smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

  • mała kapusta włoska 1/4
  • ogórek szklarniowy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz,
  • odrobina oleju
  • koperek, szczypiorek

Kapustę siekamy na drobno, dodajemy starty ogórek na tarce wraz ze skórką, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  • musztarda rosyjska
  • puree jabłkowe

Jabłka łączymy z musztardą - rodzaj smarowidła do pieczywa.

Piotr Molecki/East News

Buła z kotletem rybnym (dawniej w szkole była pasta rybna)

Składniki na bułki jak wyżej, tylko do ciasta dodajemy pomidory suszone

  • pomidory suszone 2-3
  • makrela wędzona 2 szt.
  • gotowane ziemniaki 4 szt
  • jajko
  • ostry ketchup 2 łyżki
  • koperek, natka pietruszki
  • papryka słodka, ostra
  • bułka tarta

Jak przygotować bułkę z kotletem rybnym?

Mięso z ryby pozbawione ości i skóry mielimy w maszynce o grubych oczkach, podobnie ziemniaki.

Dodajemy jajko, zieleninę, ketchup i przyprawy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na oleju.

  • papryka pieczona
  • ogórek kiszony
  • czerwona cebula
  • majonez 2 łyżki
  • chrzan 1 łyżka

Paprykę kroimy w paski, podobnie ogórka. Dodajemy czerwoną cebulę. Majonez łączymy z chrzanem.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Buła jak od Turka z kurczakiem

Ciasto na bułkę jak wyżej, tylko dodatkowo do ciasta dodajemy czarnuszkę.

  • polędwiczka z kurczaka 10 szt.
  • jogurt gęsty 200 g
  • papryka słodka, ostra, wędzona
  • sól, pieprz, kmin rzymski mielony
  • bułka tarta do panierowania
  • płatki kukurydziane

Jak przygotować bułkę z kurczakiem?

Polędwiczki oczyszczamy z białego ścięgna, jogurt mieszamy z przyprawami i umieszczamy w nim polędwiczki. Zamarynowane obtaczamy w mieszance z bułki i płatków.

Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika o temp. 200 stopni. Pieczemy do momentu podrumienienia się panierki.

  • avocado dojrzałe 2 szt.
  • sok z cytryny
  • ostra papryka
  • fasola czerwona 1 puszka
  • kolendra świeża

Z avocado, soku z cytryny, soli i kolendry przygotowujemy guacamole - smarowidło do bułek.

Zobacz też:

Gołąbki wegańskie czy z mięsem? Poznaj przepisy Janka Kuronia

Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego

Czekoladowe brownie i inne pyszne dania na maśle. Przepisy Sebastiana Olmy

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości