Nikt tak, jak Magda Gessler, nie ogarnia kuchennej rzeczywistości. Restauratorka wie nie tylko, jak przyrządzić danie, ale także jak rozkoszować się samym posiłkiem. Teraz wypowiedziała się także w kwestii resztek jedzenia, które niezabrane przez klienta, trafiają do kosza.
Magda Gessler autorytetem polskiej gastronomii
Magda Gessler od ponad dekady prowadzi "Kuchenne rewolucje", zyskując zainteresowanie coraz to większej rzeszy widzów. Niedawno gwiazda wydała swoją autobiografię pt. "Magda". Znajdziemy w niej wiele nieznanych dotąd historii z jej życia.
Przepisy Andrzeja Polana
Przepisy Andrzeja Polana
Restauratorka urodziła się 10 lipca 1953 r. w Komorowie. Nie każdy wie, że dzieciństwo spędziła m.in. w Bułgarii oraz na Kubie, co wiązało się z pracą ojca, Mirosława Ikonowicza, korespondenta PAP. Mama Magdy, Olga Łucek, Rosjanka z pochodzenia, zajmowała się gastronomią
Magda Gessler o resztkach jedzenia z restauracji
Gwiazda "Kuchennych rewolucji" jest przeciwna marnowaniu jedzenia, a przy okazji wyrzucaniu pieniędzy w błoto. Standardem jest, że w jej lokalach kelnerzy pakują resztki jedzenia na wynos.
– Wszystkich naprawdę proszę, żeby pakowali niedojedzone potrawy w restauracjach na wynos. Broń Panie Boże wyrzucać te resztki. Zapakujmy ekologicznie to jedzenie i zabierzmy do domu, bo jest za dużo głodnych ludzi, żeby marnować jedzenie – powiedziała Magda Gessler w rozmowie z "Faktem".
– To samo zresztą się dzieje u mnie w restauracjach. Jak ktoś nie zje ogromnego schabowego, to połowę kelner pakuje do domu. Smakuje wtedy 10 razy lepiej! – dodała.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.
Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Alicja Wieniawa w pierwszym wywiadzie: "Show-biznes to nie to, w co chciałabym iść"
- #BezCukru: odważnie o życiu na wózku inwalidzkim i seksie. "Muszę wspomagać się wibratorem medycznym"
- Maria Prażuch-Prokop zmagała się z nerwicą napadowo-lękową. "Nie wiem, skąd bierze się strach przed farmakologią"
Autor: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News