Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leczo w słoikach na zimę. Prosty przepis krok po krokuSkładniki:
Spiesz się w nie zaopatrzyć, póki jeszcze można zdobyć te sezonowe, czyli najbogatsze w smak i aromat.
- 1 kg cukinii
- 1 kg papryki
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
Przyprawy:
- 1 papryczka chili lub papryka ostra
- pieprz cayenne
- listek laurowy
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- łyżeczka lubczyku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka papryki słodkiej do smaku
- sól
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do niej drobno pokrojony czosnek.
- Paprykę i papryczkę chili pokroić w cienkie paski.
- Dokładnie umytą cukinię przekroić wzdłuż, usunąć środek i pokroić ją w średniej wielkości kostkę.
- Umyte pomidory naciąć na dole w krzyżyk, zalać wrzątkiem i zostawić na dwie minuty. Po tym czasie odlać wodę i obrać je ze skórki, zaczynając od miejsca nacięcia. Obrane pokroić na małe kawałki.
- W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, paprykę, papryczkę chili i wymieszać.
- Całość dusić przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodać przełamany na małe kawałki liść laurowy oraz resztę przypraw.
- Dołożyć także cukinię oraz pomidory. Dusić przez kolejne 20 minut.
- Tak przygotowane leczo nakładać do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od wieczka. Zakręcić, pasteryzować w garnku z gorącą wodą.
- Odstawić na bok, ostudzić i poczekać, aż zawartość przejdzie smakami. Leczo ze słoika można spożywać już po tygodniu od jego przygotowania. Przechowywać w suchym, zacienionym miejscu.
Zobacz także inne pyszne przepisy na pyszności zamknięte w słoikach
- Trzy proste przepisy na jesienne przetwory z pomidorów Przepisy kulinarne
- Przetwory z gruszek – jesienne przepisy, które warto wypróbować
- Przetwory z porzeczek – jak przygotować dżem, konfiturę, sok i kompot?
- Cukinia w zalewie curry, kiszona, a może marynowana z papryką? Oto pyszne przetwory na zimę
- Mirabelka - retro owoce popularne jesienią. Jakie przetwory można z niej zrobić?
- Przepisy na dżem jagodowy z lawendą, kiszone jabłka, cytryny, marynowane warzywa i frużelinę z mango
- Przetwory z bobu: kiszenie i marynowanie. Zobacz, jakie to proste
- Jak marynować grzyby w occie spirytusowym, jabłkowym i winnym?
- Wykorzystaj sezon na papierówki. Zrób z nich pyszny mus w zaledwie kilkanaście minut
- Konfitura z dyni i pomarańczy - prosty przepis
- Kozackie przetwory, czyli jak zrobić ogórki po kozacku
- Kiszona dynia - prosty przepis na jesień w słoiku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: