Przepisy kulinarne

Leczo w słoiku. Przepis na smaki lata w zimie

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Getty ImagesGetty Images

Lato powoli dobiega końca. Razem z nim znika spora część sezonowych warzyw. Te, które znajdziemy na sklepowych półkach jesienią i zimą, mają w sobie zdecydowanie mniej smaku i aromatu. Aby móc się nimi cieszyć, warto przygotować leczo w słoikach i w ten sposób zamknąć w nich smaki lata. Sprawdź nasz przepis.

Leczo w słoikach na zimę. Prosty przepis krok po kroku

Składniki:

Spiesz się w nie zaopatrzyć, póki jeszcze można zdobyć te sezonowe, czyli najbogatsze w smak i aromat.

  • 1 kg cukinii
  • 1 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • 1 papryczka chili lub papryka ostra
  • pieprz cayenne
  • listek laurowy
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka lubczyku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka papryki słodkiej do smaku
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. 1Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do niej drobno pokrojony czosnek.
  2. 2Paprykę i papryczkę chili pokroić w cienkie paski.
  3. 3Dokładnie umytą cukinię przekroić wzdłuż, usunąć środek i pokroić ją w średniej wielkości kostkę.
  4. 4Umyte pomidory naciąć na dole w krzyżyk, zalać wrzątkiem i zostawić na dwie minuty. Po tym czasie odlać wodę i obrać je ze skórki, zaczynając od miejsca nacięcia. Obrane pokroić na małe kawałki.
  5. 5W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, paprykę, papryczkę chili i wymieszać.
  6. 6Całość dusić przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  7. 7Następnie dodać przełamany na małe kawałki liść laurowy oraz resztę przypraw.
  8. 8Dołożyć także cukinię oraz pomidory. Dusić przez kolejne 20 minut.
  9. 9Tak przygotowane leczo nakładać do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od wieczka. Zakręcić, pasteryzować w garnku z gorącą wodą.
  10. 10Odstawić na bok, ostudzić i poczekać, aż zawartość przejdzie smakami. Leczo ze słoika można spożywać już po tygodniu od jego przygotowania. Przechowywać w suchym, zacienionym miejscu.

Zobacz także inne pyszne przepisy na pyszności zamknięte w słoikach

Zobacz wideo: Przetwory z pomysłem

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości