Kuchnia – pomidor! Przepisy Grześka Zawieruchy

20240904-DDTVN-61_Easy-Resize
20240904-DDTVN-61_Easy-Resize
Końcówka lata to zdecydowanie najlepszy sezon na pomidory w Polsce. Najsmaczniejsze, największe i najbardziej czerwone pomidory są bowiem zbierane od czerwca do późnej jesieni, kiedy mają najwięcej światła. Warto skorzystać z tego okresu, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i niepowtarzalną jakością. Co więc przygotujemy w środowej kuchni? Pomidor! Sprawdź przepisy Grześka Zawieruchy.

Warzywa w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1/2 bakłażana
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 do 600 g pomidorów
  • garść świeżego tymianku, rozmarynu i bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Cukinię i bakłażana kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy (można też użyć wyciskarki do czosnku). W rondlu z odrobiną oliwy podsmażamy czosnek i cebulę. Następnie dodajemy bakłażana i cukinię. Smażymy przez kilka minut. Rozdrobnione pomidory doprawiamy posiekanymi świeżymi ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 do 20 minut. Słoiki z nakrętkami dobrze wyparzamy. Wlewamy sos zostawiając około 2 cm do krawędzi. Dobrze zamykamy i gotujemy w wodzie około 30 minut.

Warzywa w sosie pomidorowym
Warzywa w sosie pomidorowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Tarta pomidorowa z balsamiczną glazurą

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 10 pomidorów w różnych kolorach
  • Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 pęczek bazylii
  • Kilka gałązek tymianku
  • 30 g bułki tartej
  • 70 g startego parmezanu
  • 1 kulka sera mozzarelli di bufala
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200°. Na patelnię wlewamy oliwę, miód i ocet balsamicznym. Po chwili całe pomidory, posiekaną bazylię i tymianek. Obsmażamy na małym ogniu przez 20 minut, w trakcie przewracając pomidory. Ciasto francuskie wykładamy na tortownicę wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tartą i parmezanem. Następnie na cieście układamy całe pomidory i pieczemy 30 minut. Gdy tarta będzie już ugotowana dodajemy pokrojoną w plasterki mozzarellę di bufala. Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.

20240904-DDTVN-72_Easy-Resize
20240904-DDTVN-72_Easy-Resize

Gulasz z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 8 średnich pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżki posiekanego kopru
  • 1 cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3-4 czerwone papryki
  • 1/2 papryczki chili
  • Oliwa z oliwek
  • Mała puszka kukurydzy
  • Puszka groszku zielonego
  • Dodatki:
  • 100 g ryżu jaśminowego

Przygotowanie:

Pomidory, paprykę, papryczkę chili kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z dodatkiem oliwy około 3 minuty. Doprawionego wcześniej kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy chwilę i odkładamy na bok. Na tą samą patelnię dodajemy przyprawę curry, tymianek, bazylię, koper, szczypiorek i rozmaryn. Smażymy przez 2 minuty. Dodajemy zmiksowane pomidory. Smażymy, regularnie mieszając, około 10 minut. Dodajemy wcześniej obsmażonego kurczaka. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy kukurydzę i groszek. Dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem jaśminowym

Gulasz z piersi kurczaka w sosie pomidorowym
Gulasz z piersi kurczaka w sosie pomidorowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Tajska biała zupa z pomidorów

Składniki:

  • 1 litr wody z pomidorów
  • 1 litr mleka kokosowego
  • 5 listków kafir
  • 10 krewetek
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 50 ml sosu rybnego
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżka cukru
  • Olej chili (opcjonalnie)
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Pomidory blendujemy w całości i przekładamy na sito z gazą, odstawiamy na około 15 h, aż skapie cała woda. Ważne, aby pomidorów nie przeciskać, bo woda zabarwi się na czerwono. Po tym czasie przelewamy wodę do garnka. Jak woda zacznie się gotować dodajemy mleko kokosowe, cukier, sól, liście kafir oraz trawę cytrynową. Doprawiamy do smaku. Na patelni obsmażmy kilka minut krewetki. Na talerzach z bulionem przekładamy krewetki. Dodajemy posiekaną kolendrę i doprawiamy olejem chili wg uznania

20240904-DDTVN-22_Easy-Resize
20240904-DDTVN-22_Easy-Resize

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości