Tropikalne tiramisu z puree z mango
Składniki:
- biszkopty,
- 500 g serka mascarpone mango-marakuja OSM Łowicz,
- 400 g puree z mango,
- likier z owoców tropikalnych,
- 6 jajek,
- 300 g cukru,
- 100 ml śmietanki 36% OSM Łowicz.
Sposób przygotowania:
Żółtka ubijamy z połową cukru, do momentu jego rozpuszczenia. Później ubijamy białka z drugą połowa cukru na bezę. Następnie mascarpone o smaku mango-marakuja mieszamy z ubitymi żółtkami za pomocą rózgi. Gdy krem się ładnie ubije, dodajemy ubite na bezę białka oraz ubitą na sztywno śmietankę. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy do smaku likier z owoców tropikalnych. Biszkopty nasączamy w puree z mango i przekładamy kremem mascarpone. Odkładamy na kilka godzin do lodówki, by krem zastygł.
Makaron z sosem z pieczonych brzoskwiń i pomidorów ze śmietanką
Składniki:
- 250 g makaronu,
- 7 pomidorów (malinowe, żółte, czekoladowe),
- główka czosnku,
- 3 brzoskwinie,
- oliwa z oliwek,
- 3 łyżki miodu,
- 200 ml śmietanki UHT 30% OSM Łowicz,
- burrata.
Sposób przygotowania:
Pomidory, połówki czosnku oraz brzoskwinie polewamy miodem i oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy przez około 20 minut. Przekładamy jedną brzoskwinie do zamrożenia. Po upieczeniu całość blendujemy na gładki sos. Przelewamy na patelnię i, jeśli będzie zbyt gęsty, dodajemy bulion. Na patelni redukujemy sos, a na końcu dolewamy 200 ml śmietanki 30% i gotujemy do zgęstnienia. W tym czasie gotujemy nasz ulubiony makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po wymieszaniu makaronu z sosem wykładamy porcję na talerz, nakładamy burratę i ścieramy na wierzch na tarce zamrożoną brzoskwinie.
Drożdżówki z nadzieniem sernikowym z figami
Składniki na ciasto:
- 20 g drożdży,
- 70 g cukru,
- ok. 220 ml mleka,
- 10 g cukru z wanilią,
- 500 g mąki pszennej,
- 4 żółtka jajek kurzych,
- 100 g miękkiego masła,
- mała szczypta soli.
Składniki na masę sernikową:
- 250 serka mascarpone,
- 100 g serka śmietankowego,
- odrobina cukru,
- żółtko,
- wanilia,
- dodatkowo: świeże figi.
Sposób przygotowania:
Roztapiamy masło, a później dodajemy do niego mleko. Potem kruszymy drożdże i również dodajemy do mlecznej mieszanki. Mąkę mieszamy z cukrem, wanilią i jajkami, a następnie łączymy z drożdżowym płynem oraz zagniatamy gładkie ciasto. Potem przykrywamy kulę ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W misce mieszamy serek mascarpone i serek śmietankowy, a następnie dodajemy żółtko, cukier i wanilię. Mieszamy do połączenia składników.
Z ciasta odrywamy kulki, lekko je spłaszczamy i robimy w środku niewielkie wgłębienie, w które wkładamy po łyżce nadzienia sernikowego i nakładamy pokrojone figi. Brzegi smarujemy jajkiem, a potem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy drożdżówki przez 25 minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.
Zobacz także:
- Pyszne desery z egzotycznych owoców
- Egzotyczne przetwory Samar Khanafer
- Rey i smaki Azji, czyli mango lassi i smażony kurczak
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News