Materiał promocyjny

Zdrowa, mleczna kuchnia Bartka Boratyna. Do czego można dodać sery i śmietanę?

Zdrowa, mleczna kuchnia Bartka Boratyna. Do czego można dodać sery i śmietanę?
Swojska i domowa – kuchnia serowa
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mleko to jeden z najzdrowszych składników. Wykonywane z niego produkty można wykorzystać do wielu potraw zachwycających nie tylko wartościami odżywczymi, ale też smakiem. Poznaj propozycje Bartka Boratyna na wyśmienite dania z nabiałem. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przyrządzić śmietanowe risotto z bobem i szparagami, smażony ser oraz sernik z wiśniami.

Śmietanowe risotto z bobem i szparagami  

Składniki:

  • 150 g śmietany 12% łowickiej,
  • 200 g ryżu Arborio,
  • 200 g szpinaku,
  • 200 g zielonych szaparagów,
  • 200 g bobu (może być mrożony),
  • 200 g groszku zielonego (może być mrożony),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250 ml wody,
  • 250 ml wywaru drobiowego,
  • 100 g startego sera Gouda,
  • 2 ząbki czosnku.
Śmietanowe risotto z bobem i szparagami  
Śmietanowe risotto z bobem i szparagami  
Śmietanowe risotto z bobem i szparagami  
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przygotowanie:

Szpinak siekamy. Wlewamy oliwę z oliwek na patelnię i podsmażamy na niej czosnek, szpinak, bób, pokrojone szparagi oraz groszek. Następnie wlewamy wodę oraz bulion i nadal smażymy. Dodajemy ryż i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut. Potem dodajemy śmietanę i starty ser, a następnie dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się sera.

Smażony ser z pieprzem z Deski Serów OSM Łowicz z sosem tatarskim

Składniki:

  • 400 g sera z pieprzem z Deski Serów OSM Łowicz,
  • 100 g bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • litr oleju rzepakowego,
  • cebula dymka,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • papryka czerwona,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • łyżka startej skórki z cytryny,
  • 25 ml soku z cytryny.
Smażony ser z pieprzem z sosem tatarskim
Smażony ser z pieprzem z sosem tatarskim
Smażony ser z pieprzem z sosem tatarskim
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przygotowanie:

Czosnek i szczypiorek drobno siekamy, a cebulę, paprykę i ogórki kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce z majonezem. Potem dodajemy kapary, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Ser z pieprzem OSM Łowicz kroimy w plastry o grubości do 1,5 cm. Kawałki sera obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce, a następnie ponownie w jajku i bułce, by panierka była gruba i utrzymała ser w środku. Później panierkę dobrze dociskamy do sera. Smażymy go na głębokim tłuszczu na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Porcję sosu wykładamy na talerz i układamy na niej ser. Podajemy od razu po usmażeniu.

Sos tatarski
Sos tatarski
Sos tatarski
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Smażony ser z pieprzem i sos tatarski
Smażony ser z pieprzem i sos tatarski
Smażony ser z pieprzem i sos tatarski
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sernik z sera Fellada OSM Łowicz z wiśniami

Składniki:

  • 400 g sera Fellada łowicka 45%,
  • 200 g jogurtu typu greckiego,
  • 100 g cukru,
  • 4 jajka,
  • laska wanilii,
  • 200 g białej czekolady,
  • paczka herbatników,
  • 50 g masła,
  • opakowanie wiśni (mogą być mrożone),
  • skrobia kukurydziana do zagęszczenia.
Sernik z sera Fellada z wiśniami
Sernik z sera Fellada z wiśniami
Sernik z sera Fellada z wiśniami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie ser Fellada OSM Łowicz łączymy z jogurtem greckim, cukrem i wanilią. Herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wyścielamy spód foremki papierem do pieczenia. Do wymieszanego sera dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy na wolnych obrotach w mikserze. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie pieczemy przez 100 minut w temp. 150 stopni, w kąpieli wodnej. Wiśnie gotujemy z dodatkiem cukru, a po zagotowaniu zagęszczamy skrobią kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody. Odkładamy całość do wystudzenia. Na ciepły sernik wylewamy wiśnie i odkładamy do lodówki na kilka godzin.

sery i śmietana OSM Łowicz
Materiały promocyjne
sery i śmietana OSM Łowicz
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości