Śmietanowe risotto z bobem i szparagami
Składniki:
- 150 g śmietany 12% łowickiej,
- 200 g ryżu Arborio,
- 200 g szpinaku,
- 200 g zielonych szaparagów,
- 200 g bobu (może być mrożony),
- 200 g groszku zielonego (może być mrożony),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 250 ml wody,
- 250 ml wywaru drobiowego,
- 100 g startego sera Gouda,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Szpinak siekamy. Wlewamy oliwę z oliwek na patelnię i podsmażamy na niej czosnek, szpinak, bób, pokrojone szparagi oraz groszek. Następnie wlewamy wodę oraz bulion i nadal smażymy. Dodajemy ryż i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut. Potem dodajemy śmietanę i starty ser, a następnie dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się sera.
Smażony ser z pieprzem z Deski Serów OSM Łowicz z sosem tatarskim
Składniki:
- 400 g sera z pieprzem z Deski Serów OSM Łowicz,
- 100 g bułki tartej,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- litr oleju rzepakowego,
- cebula dymka,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki kaparów,
- 3 łyżki majonezu,
- 6 ogórków kiszonych,
- papryka czerwona,
- szczypta pieprzu czarnego,
- łyżka startej skórki z cytryny,
- 25 ml soku z cytryny.
Przygotowanie:
Czosnek i szczypiorek drobno siekamy, a cebulę, paprykę i ogórki kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce z majonezem. Potem dodajemy kapary, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Ser z pieprzem OSM Łowicz kroimy w plastry o grubości do 1,5 cm. Kawałki sera obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce, a następnie ponownie w jajku i bułce, by panierka była gruba i utrzymała ser w środku. Później panierkę dobrze dociskamy do sera. Smażymy go na głębokim tłuszczu na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Porcję sosu wykładamy na talerz i układamy na niej ser. Podajemy od razu po usmażeniu.
Sernik z sera Fellada OSM Łowicz z wiśniami
Składniki:
- 400 g sera Fellada łowicka 45%,
- 200 g jogurtu typu greckiego,
- 100 g cukru,
- 4 jajka,
- laska wanilii,
- 200 g białej czekolady,
- paczka herbatników,
- 50 g masła,
- opakowanie wiśni (mogą być mrożone),
- skrobia kukurydziana do zagęszczenia.
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie ser Fellada OSM Łowicz łączymy z jogurtem greckim, cukrem i wanilią. Herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wyścielamy spód foremki papierem do pieczenia. Do wymieszanego sera dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy na wolnych obrotach w mikserze. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie pieczemy przez 100 minut w temp. 150 stopni, w kąpieli wodnej. Wiśnie gotujemy z dodatkiem cukru, a po zagotowaniu zagęszczamy skrobią kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody. Odkładamy całość do wystudzenia. Na ciepły sernik wylewamy wiśnie i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zobacz także:
- Najlepsze przepisy z serem halloumi. Koniecznie wypróbuj na obiad
- Smażony ser - prosta przekąska w kilku krokach. Poznaj sprawdzony przepis
- Serowe i rozgrzewające przysmaki Lary Gessler idealne na zimowe popołudnia
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN