Materiał promocyjny

Zdrowa, mleczna kuchnia Bartka Boratyna. Do czego można dodać sery i śmietanę?

Swojska i domowa – kuchnia serowa
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mleko to jeden z najzdrowszych składników. Wykonywane z niego produkty można wykorzystać do wielu potraw zachwycających nie tylko wartościami odżywczymi, ale też smakiem. Poznaj propozycje Bartka Boratyna na wyśmienite dania z nabiałem. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przyrządzić śmietanowe risotto z bobem i szparagami, smażony ser oraz sernik z wiśniami.

Śmietanowe risotto z bobem i szparagami  

Składniki:

  • 150 g śmietany 12% łowickiej,
    • 200 g ryżu Arborio,
      • 200 g szpinaku,
        • 200 g zielonych szaparagów,
          • 200 g bobu (może być mrożony),
            • 200 g groszku zielonego (może być mrożony),
              • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                • 250 ml wody,
                  • 250 ml wywaru drobiowego,
                    • 100 g startego sera Gouda,
                      • 2 ząbki czosnku.
                        Śmietanowe risotto z bobem i szparagami  
                        Śmietanowe risotto z bobem i szparagami  
                        Śmietanowe risotto z bobem i szparagami  
                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                        Przygotowanie:

                        Szpinak siekamy. Wlewamy oliwę z oliwek na patelnię i podsmażamy na niej czosnek, szpinak, bób, pokrojone szparagi oraz groszek. Następnie wlewamy wodę oraz bulion i nadal smażymy. Dodajemy ryż i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut. Potem dodajemy śmietanę i starty ser, a następnie dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się sera.

                        Smażony ser z pieprzem z Deski Serów OSM Łowicz z sosem tatarskim

                        Składniki:

                        • 400 g sera z pieprzem z Deski Serów OSM Łowicz,
                          • 100 g bułki tartej,
                            • 2 jajka,
                              • 4 łyżki mąki pszennej,
                                • litr oleju rzepakowego,
                                  • cebula dymka,
                                    • ząbek czosnku,
                                      • 2 łyżki kaparów,
                                        • 3 łyżki majonezu,
                                          • 6 ogórków kiszonych,
                                            • papryka czerwona,
                                              • szczypta pieprzu czarnego,
                                                • łyżka startej skórki z cytryny,
                                                  • 25 ml soku z cytryny.
                                                    Smażony ser z pieprzem z sosem tatarskim
                                                    Smażony ser z pieprzem z sosem tatarskim
                                                    Smażony ser z pieprzem z sosem tatarskim
                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                    Przygotowanie:

                                                    Czosnek i szczypiorek drobno siekamy, a cebulę, paprykę i ogórki kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce z majonezem. Potem dodajemy kapary, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Ser z pieprzem OSM Łowicz kroimy w plastry o grubości do 1,5 cm. Kawałki sera obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce, a następnie ponownie w jajku i bułce, by panierka była gruba i utrzymała ser w środku. Później panierkę dobrze dociskamy do sera. Smażymy go na głębokim tłuszczu na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Porcję sosu wykładamy na talerz i układamy na niej ser. Podajemy od razu po usmażeniu.

                                                    Sos tatarski
                                                    Sos tatarski
                                                    Sos tatarski
                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News
                                                    Smażony ser z pieprzem i sos tatarski
                                                    Smażony ser z pieprzem i sos tatarski
                                                    Smażony ser z pieprzem i sos tatarski
                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                    Sernik z sera Fellada OSM Łowicz z wiśniami

                                                    Składniki:

                                                    • 400 g sera Fellada łowicka 45%,
                                                      • 200 g jogurtu typu greckiego,
                                                        • 100 g cukru,
                                                          • 4 jajka,
                                                            • laska wanilii,
                                                              • 200 g białej czekolady,
                                                                • paczka herbatników,
                                                                  • 50 g masła,
                                                                    • opakowanie wiśni (mogą być mrożone),
                                                                      • skrobia kukurydziana do zagęszczenia.
                                                                        Sernik z sera Fellada z wiśniami
                                                                        Sernik z sera Fellada z wiśniami
                                                                        Sernik z sera Fellada z wiśniami
                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie ser Fellada OSM Łowicz łączymy z jogurtem greckim, cukrem i wanilią. Herbatniki kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wyścielamy spód foremki papierem do pieczenia. Do wymieszanego sera dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy na wolnych obrotach w mikserze. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie pieczemy przez 100 minut w temp. 150 stopni, w kąpieli wodnej. Wiśnie gotujemy z dodatkiem cukru, a po zagotowaniu zagęszczamy skrobią kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody. Odkładamy całość do wystudzenia. Na ciepły sernik wylewamy wiśnie i odkładamy do lodówki na kilka godzin.

                                                                        sery i śmietana OSM Łowicz
                                                                        Materiały promocyjne
                                                                        sery i śmietana OSM Łowicz
                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Źródło: Bartek Boratyn

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                        Materiał promocyjny
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Julia Wieniawa podbija Cannes
                                                                        Materiał promocyjny

                                                                        Julia Wieniawa podbija Cannes