Kategoria I - Burger
Truflowe burgery z grilla - przepis Bartka Boratyna
Składniki:
- 5 bułek typu brioche,
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- opakowanie pieczarek portobello,
- 400 g sera cheddar w kawałku,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka soli,
- słoik dobrej jakości majonezu truflowego,
- łyżka pasty truflowej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- papryka w proszku opcjonalnie,
- posiekane dwa ząbki czosnku,
- żółtko.
Przygotowanie:
Mięso dobrze zmielić w maszynce, doprawić przyprawami (pieprzem, czosnkiem oraz opcjonalnie papryką w proszku), dodać żółtko i wyrobić. Zagnieść burgery o wadze 200 g. Smażyć na grillu z dwóch stron, na końcu doprawiając solą. Majonez wymieszać z pastą truflową. Pieczarki przekroić na pół, posypać solą, polać oliwą i grillować. Później na gotowe mięso nałożyć plastry sera cheedar i poczekać do rozpuszczenia się. Bułkę podgrzać od wewnętrznej strony po przekrojeniu, następnie złożyć burgera. Bułkę posmarować majonezem truflowym, nałożyć mięso, a następnie grillowaną pieczarkę.
Smasz burger - przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 800 g mielonego antrykotu,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 czerwone cebule,
- 8 plasterków sera chedar,
- 4 maślane bułki,
- majonez,
- konserwowe jalapeno w plasterkach.
Przygotowanie:
Mięso przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i podzielić na osiem części, a następnie z każdej części uformować kulkę. Na płycie grilla podsmażyć cebule pokrojone w piórka. Gdy się zeszklą, podzielić na osiem części, które równo trzeba rozłożyć na grillu. Następnie na każdej położyć kulkę mięsa i mocno docisnąć, aby ją rozpłaszczyć. Smażyć z obu stron po 2 minuty. Następnie na każdym burgerze ułożyć plasterek cheddara i pozwolić żeby się rozpuścił. Bułki opiec na grillu, posmarować majonezem, nałożyć dużo papryczek jalepeno i na każdą bułkę ułożyć dwa burgery.
Kategoria II - Kaszanka
Grillowana kaszanka z kapusta kiszoną - przepis Bartka Boratyna
Składniki:
- kaszanka,
- cebula,
- kapusta kiszona,
- piwo,
- miód,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, chilli, goździki, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w półksiężyce, posypać wszystkimi przyprawami. Kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru soku. Na folię aluminiową nałożyć pergamin, na którym trzeba ułożyć kolejno kapustę kiszoną, kaszankę, cebulę zamarynowaną w przyprawach. Całość polewamy miodem oraz piwem. Szczelnie zamykamy najpierw pergamin, a następnie folię i grillujemy przez około pół godziny.
Kaszanka z młodą kapustą - przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- 4 kaszanki,
- 8 cienkich plasterków boczku,
- czerwona cebula,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka słodkiej papryki.
Przygotowanie:
Kapustę w całości opiec na średnio rozgrzanym ogniu, tak aby zmiękły zewnętrzne liście. Następnie zdjąć cztery liście, a resztę kapusty pokroić na ćwiartki. Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami. Kapustę zamarynować w jogurcie i odstawić. Z kaszanki zdjąć osłonkę. Każdą kaszankę owinąć dwoma plasterkami boczku. Następnie ułożyć na liściu kapusty, posypać pokrojoną cebulką i zawinąć szczelnie w liść kapusty. Kaszankę w kapuście oraz zamarynowaną kapustę grillować z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Kaszankę podawać z grillowaną kapustą.
Kategoria III - Deser
Banany na ciepło z czekoladą i lodami - przepis Bartka Boratyna
Składniki:
- 4 banany,
- tabliczka białej czekolady,
- tabliczka czekolady deserowej,
- trochę migdałów prażonych,
- trochę świeżej mięty (opcjonalnie),
- lody waniliowe.
Przygotowanie:
Nieobrane banany naciąć wzdłuż, do połowy ich długości. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki, które następnie należy wcisnąć w nacięcia bananów, tak by dokładnie wypełnić nacięcie banana. Następnie pojedyncze banany owinąć folią aluminiową i położyć na grillu. Opiekać je przewracając przez około 20 minut lub do momentu, aż będą miękkie (skórka będzie czarna), a czekolada rozpuści się. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Panettone z owocami - przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
- ananas,
- bezwonny olej np. rzepakowy,
- 500 g truskawek,
- 4-5 łodyg rabarbaru,
- kilka kawałków panettone lub babki drożdżowej, najlepiej czerstwej,
- masło,
- jogurt naturalny.
Przygotowanie:
Ananasa obrać i opiekać na grillu w całości, smarując olejem. Gdy warstwa zewnętrzna się opiecze, ściąć ją i opiekać dalej, aż dojdziemy do środka. Truskawki i kawałki rabarbaru (1 cm) nabić na patyczki do szaszłyków, posmarować olejem i opiec na grillu z każdej strony po 2-3 minuty. Kawałki babki posmarować cienką warstwą masła i opiec z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu, aż będzie złoto-brązowa. Opieczoną babkę podawać z jogurtem naturalnym oraz pieczonymi owocami.
Kategoria IV - Freestyle
Ziemniaki z grilla z sosem śledziowym - przepis Bartka Boratyna
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków,
- olej,
- 2 łyżeczki rozmarynu,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki ostrej,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos:
- 4 płaty śledziowe w oliwie,
- 1,5 szklanki śmietany 18%,
- duże jabłko,
- cebula,
- 2 kiszone ogórki,
- pęczek koperku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszać rozmaryn z paprykami, a także sporą szczyptą pieprzu i soli. Dodać kilka łyżek oleju. Później włożyć ziemniaki oraz dobrze wymieszać, tak aby pokryły się przyprawami. Ułożyć na grillu i grillować do miękkości, przez ok. 30 min.
Śmietanę wymieszać dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami, a także jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodać pokrojone w paseczki śledzie. Sos śledziowy doprawić pieprzem i szczyptą soli, a następnie rozłożyć na upieczonych ziemniakach.
Kurczak w koreańskim stylu - przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 12 kawałków mięsa obranego z nóżek kurczaka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka oleju sezamowego,
- kawałek imbiru wielkości kciuka.
Składniki na glazurę:
- 3 łyżki ketchupu,
- łyżka ostrego sosu sriracha,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka oleju sezamowego,
- 2 łyżki sezamu do podania,
- pęczek cebuli dymki do podania.
Przygotowanie:
Sos sojowy wymieszać z olejem oraz posiekanym imbirem. Następnie nabić po sześć kawałków mięsa na patyki do szaszłyków. Najlepiej użyć po dwa patyki na jednego szaszłyka. Grillować po około 5-8 minut z każdej strony.
W tym czasie wymieszać składniki glazury. Po wstępnym podpieczeniu mięsa posmarować je glazurą i dalej opiekać na średnio rozgrzanym grillu przez około 20 minut, cały czas smarując glazurą. Nie piec mięsa w zbyt wysokiej temperaturze bo glazura się spali. Pod koniec posypać sezamem.
Zobacz także:
- Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie. Sprawdź 10 oryginalnych przepisów
- Co przygotować na spotkanie z przyjaciółmi przy grillu? Sałatka z młodą kapustą i kiełbasą oraz warzywne pakieciki
- Zrób grilla z Sebastianem Olmą. Poznaj jego sposoby na udaną ucztę
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Piotr Kucharski, Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN