Pojedynek na dania z grilla - Piotr Kucharski kontra Bartek Boratyn. Oto ich wyjątkowe przepisy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grillowe emocje
Grillowe emocje
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W naszej kuchni odbyła się wyjątkowa rywalizacja. Piotr Kucharski i Bartek Boratyn przygotowali nietuzinkowe dania z grilla, mierząc się w czterech kategoriach: burger, kaszanka, deser i freestyle. Kto lepiej sobie poradził? Sprawdź przepisy na potrawy, które zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kategoria I - Burger

Truflowe burgery z grilla - przepis Bartka Boratyna

Składniki:

  • 5 bułek typu brioche,
    • 500 g mięsa mielonego wołowego,
      • opakowanie pieczarek portobello,
        • 400 g sera cheddar w kawałku,
          • 2 łyżki oliwy,
            • łyżeczka soli,
              • słoik dobrej jakości majonezu truflowego,
                • łyżka pasty truflowej,
                  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
                    • papryka w proszku opcjonalnie,
                      • posiekane dwa ząbki czosnku,
                        • żółtko.

                          Przygotowanie:

                          Mięso dobrze zmielić w maszynce, doprawić przyprawami (pieprzem, czosnkiem oraz opcjonalnie papryką w proszku), dodać żółtko i wyrobić. Zagnieść burgery o wadze 200 g. Smażyć na grillu z dwóch stron, na końcu doprawiając solą. Majonez wymieszać z pastą truflową. Pieczarki przekroić na pół, posypać solą, polać oliwą i grillować. Później na gotowe mięso nałożyć plastry sera cheedar i poczekać do rozpuszczenia się. Bułkę podgrzać od wewnętrznej strony po przekrojeniu, następnie złożyć burgera. Bułkę posmarować majonezem truflowym, nałożyć mięso, a następnie grillowaną pieczarkę.

                          Smasz burger - przepis Piotra Kucharskiego

                          Składniki:

                          • 800 g mielonego antrykotu,
                            • łyżeczka soli,
                              • 1/2 łyżeczki pieprzu,
                                • 2 czerwone cebule,
                                  • 8 plasterków sera chedar,
                                    • 4 maślane bułki,
                                      • majonez,
                                        • konserwowe jalapeno w plasterkach.

                                          Przygotowanie:

                                          Mięso przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i podzielić na osiem części, a następnie z każdej części uformować kulkę. Na płycie grilla podsmażyć cebule pokrojone w piórka. Gdy się zeszklą, podzielić na osiem części, które równo trzeba rozłożyć na grillu. Następnie na każdej położyć kulkę mięsa i mocno docisnąć, aby ją rozpłaszczyć. Smażyć z obu stron po 2 minuty. Następnie na każdym burgerze ułożyć plasterek cheddara i pozwolić żeby się rozpuścił. Bułki opiec na grillu, posmarować majonezem, nałożyć dużo papryczek jalepeno i na każdą bułkę ułożyć dwa burgery.

                                          Kategoria II - Kaszanka

                                          Grillowana kaszanka z kapusta kiszoną - przepis Bartka Boratyna

                                          Składniki:

                                          • kaszanka,
                                            • cebula,
                                              • kapusta kiszona,
                                                • piwo,
                                                  • miód,
                                                    • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, chilli, goździki, gałka muszkatołowa.

                                                      Przygotowanie:

                                                      Cebulę posiekać w półksiężyce, posypać wszystkimi przyprawami. Kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru soku. Na folię aluminiową nałożyć pergamin, na którym trzeba ułożyć kolejno kapustę kiszoną, kaszankę, cebulę zamarynowaną w przyprawach. Całość polewamy miodem oraz piwem. Szczelnie zamykamy najpierw pergamin, a następnie folię i grillujemy przez około pół godziny.

                                                      Kaszanka z młodą kapustą - przepis Piotra Kucharskiego

                                                      Składniki:

                                                      • główka młodej kapusty,
                                                        • 4 kaszanki,
                                                          • 8 cienkich plasterków boczku,
                                                            • czerwona cebula,
                                                              • 200 ml jogurtu naturalnego,
                                                                • 4 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                  • sól i pieprz,
                                                                    • łyżeczka kurkumy,
                                                                      • łyżeczka słodkiej papryki.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Kapustę w całości opiec na średnio rozgrzanym ogniu, tak aby zmiękły zewnętrzne liście. Następnie zdjąć cztery liście, a resztę kapusty pokroić na ćwiartki. Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami. Kapustę zamarynować w jogurcie i odstawić. Z kaszanki zdjąć osłonkę. Każdą kaszankę owinąć dwoma plasterkami boczku. Następnie ułożyć na liściu kapusty, posypać pokrojoną cebulką i zawinąć szczelnie w liść kapusty. Kaszankę w kapuście oraz zamarynowaną kapustę grillować z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Kaszankę podawać z grillowaną kapustą.

                                                                        Kategoria III - Deser

                                                                        Banany na ciepło z czekoladą i lodami - przepis Bartka Boratyna

                                                                        Składniki:

                                                                        • 4 banany,
                                                                          • tabliczka białej czekolady,
                                                                            • tabliczka czekolady deserowej,
                                                                              • trochę migdałów prażonych,
                                                                                • trochę świeżej mięty (opcjonalnie),
                                                                                  • lody waniliowe.

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Nieobrane banany naciąć wzdłuż, do połowy ich długości. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki, które następnie należy wcisnąć w nacięcia bananów, tak by dokładnie wypełnić nacięcie banana. Następnie pojedyncze banany owinąć folią aluminiową i położyć na grillu. Opiekać je przewracając przez około 20 minut lub do momentu, aż będą miękkie (skórka będzie czarna), a czekolada rozpuści się. Podawać na ciepło z lodami waniliowymi.

                                                                                    Panettone z owocami - przepis Piotra Kucharskiego

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • ananas,
                                                                                      • bezwonny olej np. rzepakowy,
                                                                                        • 500 g truskawek,
                                                                                          • 4-5 łodyg rabarbaru,
                                                                                            • kilka kawałków panettone lub babki drożdżowej, najlepiej czerstwej,
                                                                                              • masło,
                                                                                                • jogurt naturalny.

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  Ananasa obrać i opiekać na grillu w całości, smarując olejem. Gdy warstwa zewnętrzna się opiecze, ściąć ją i opiekać dalej, aż dojdziemy do środka. Truskawki i kawałki rabarbaru (1 cm) nabić na patyczki do szaszłyków, posmarować olejem i opiec na grillu z każdej strony po 2-3 minuty. Kawałki babki posmarować cienką warstwą masła i opiec z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu, aż będzie złoto-brązowa. Opieczoną babkę podawać z jogurtem naturalnym oraz pieczonymi owocami.

                                                                                                  Kategoria IV - Freestyle

                                                                                                  Ziemniaki z grilla z sosem śledziowym - przepis Bartka Boratyna

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 6 dużych ziemniaków,
                                                                                                    • olej,
                                                                                                      • 2 łyżeczki rozmarynu,
                                                                                                        • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
                                                                                                          • łyżeczka papryki ostrej,
                                                                                                            • sól,
                                                                                                              • pieprz.

                                                                                                                Składniki na sos:

                                                                                                                • 4 płaty śledziowe w oliwie,
                                                                                                                  • 1,5 szklanki śmietany 18%,
                                                                                                                    • duże jabłko,
                                                                                                                      • cebula,
                                                                                                                        • 2 kiszone ogórki,
                                                                                                                          • pęczek koperku,
                                                                                                                            • sól,
                                                                                                                              • pieprz.

                                                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                                                Ziemniaki umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszać rozmaryn z paprykami, a także sporą szczyptą pieprzu i soli. Dodać kilka łyżek oleju. Później włożyć ziemniaki oraz dobrze wymieszać, tak aby pokryły się przyprawami. Ułożyć na grillu i grillować do miękkości, przez ok. 30 min.

                                                                                                                                Śmietanę wymieszać dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami, a także jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodać pokrojone w paseczki śledzie. Sos śledziowy doprawić pieprzem i szczyptą soli, a następnie rozłożyć na upieczonych ziemniakach.

                                                                                                                                Kurczak w koreańskim stylu - przepis Piotra Kucharskiego

                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                • 12 kawałków mięsa obranego z nóżek kurczaka,
                                                                                                                                  • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                                                                                                    • łyżka oleju sezamowego,
                                                                                                                                      • kawałek imbiru wielkości kciuka.

                                                                                                                                        Składniki na glazurę:

                                                                                                                                        • 3 łyżki ketchupu,
                                                                                                                                          • łyżka ostrego sosu sriracha,
                                                                                                                                            • 2 łyżki miodu,
                                                                                                                                              • łyżka sosu sojowego,
                                                                                                                                                • łyżeczka oleju sezamowego,
                                                                                                                                                  • 2 łyżki sezamu do podania,
                                                                                                                                                    • pęczek cebuli dymki do podania.

                                                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                                                      Sos sojowy wymieszać z olejem oraz posiekanym imbirem. Następnie nabić po sześć kawałków mięsa na patyki do szaszłyków. Najlepiej użyć po dwa patyki na jednego szaszłyka. Grillować po około 5-8 minut z każdej strony.

                                                                                                                                                      W tym czasie wymieszać składniki glazury. Po wstępnym podpieczeniu mięsa posmarować je glazurą i dalej opiekać na średnio rozgrzanym grillu przez około 20 minut, cały czas smarując glazurą. Nie piec mięsa w zbyt wysokiej temperaturze bo glazura się spali. Pod koniec posypać sezamem.

                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                      Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                                                      Źródło: Piotr Kucharski, Bartek Boratyn

                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości