Grillowana karkówka z zielonymi szparagami, pesto ziołowym i sosem holenderskim
Składniki:
- opakowanie karkówki grillowej,
- świeże zioła (po pęczku natki pietruszki, koperku, szczypiorku),
- 100 g płatków migdałowych,
- 200 g parmezanu,
- oliwa z oliwek,
- pęczek zielonych szparagów,
- olej do smażenia.
Składniki na sos holenderski:
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- mała łyżka soli,
- 50 ml octu winnego,
- mały pęczek kolendry,
- szczypta pieprzu cayenne.
Sposób przygotowania:
Karkówkę wyjmij z lodówki wcześniej, aby miała temperaturę pokojową podczas smażenia.
Mieszankę świeżych ziół zmiksuj razem z płatkami migdałów, parmezanem i oliwą do gładkiej konsystencji (powinno być bardziej płynne niż zwykle). Gotowe pesto dodaj do zielonych szparagów, aby lekko się zamarynowały i zmiękły. Szparagi obsmaż na patelni lub na grillu, aż będą chrupkie, ale nie całkowicie miękkie. Zielone szparagi można jeść także na surowo (opcjonalnie można je również upiec w piekarniku).
Masło sklaruj w rondelku, następnie pozbądź się białka które powstanie na wierzchu za pomocą łyżki. Postaw metalową miskę na kąpiel wodą, wbij do niej żółtka, dodając sól i ocet winny. Rozmieszaj za pomocą rózgi żółtka i stopniowo dolewaj roztopione masło, mieszaj tak długo, aż całość zgęstnie, na koniec dodaj do środka posiekaną kolendrę i pieprz cayenne.
Karkówkę, która już jest zamarynowana smaż na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni teflonowej z każdej strony, około 5 minut do uzyskania złotego koloru.
Na talerzu ułóż kawałek grillowanej karkówki, dodaj usmażone szparagi z pesto i całość polej gęstym sosem holenderskim.
Duszona kiełbasa Brocka z młodą kapustą i prażonym wędzonym boczkiem
Składniki:
- młoda, biała kapusta,
- 200 g wędzonego boczku,
- 2 szalotki,
- czerwone chili,
- 5 ząbków czosnku,
- sól i pieprz czarny do smaku,
- 50 g świeżego czosnku niedźwiedziego,
- opakowanie kiełbasy Brockiej,
- świeża bagietka,
- chrzan w słoiczku.
Sposób przygotowania:
Młodą kapustę potnij w paski nożem lub mandoliną do cięcia. W płaskim garnku podsmaż ze sobą kawałki wędzonego boczku, szalotkę, chili i czosnek. Gdy kapusta zmięknie, dodaj trochę wody i zagotuj. Jeśli kapusta ma dużo wody, możną dodać do niej zawiesinę z wody i mąki, aby była gęściejsza. Kapustę dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi czosnku niedźwiedziego. Gotową i doprawioną przełóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na wierzchu kiełbasę Brocką, lekko naciętą, i wstaw do zapieczenia.
Zapieczoną kapustę podawaj ze świeżą bagietką i chrzanem.
Burger z warzywami Grill House, awokado, salsą szparagową i jakiem sadzonym
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 50 g zielonych oliwek,
- 3 ogórki gruntowe,
- oliwa do smaku,
- 50 g marynowanego jalapeno,
- cytryna,
- 2 awokado,
- 2 limonki,
- płatki chili i sól do smaku,
- opakowanie burgera z warzywami,
- olej do smażenia,
- 2 jajka,
- 2 bułki burgerowe.
Sposób przygotowania:
Zielone szparagi obierz, potnij w kostkę i przełóż do miski, dodając do środka pokrojone zielone oliwki, pokrojonego ogórka gruntowego, oliwę, jalapeno marynowane i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw, aby salsa się przegryzła i zamarynowała.
Z awokado wyciągnij miąższ, przełóż do miski i rozgnieć widelcem, dodając do środka sok z limonki, płatki chilli i sól.
Burgera z warzywami smaż z każdej strony przez 5 minut, aż będzie złoty a mięso w środku ścięte. Bułkę stostuj z każdej strony, dodaj pastę z awokado, sałatkę szparagową, a na wierzch dodaj jajko sadzone. Burgera nie przykrywaj z góry bułką.
Grillowany stek z antrykotu na podpłomyku serowo – czosnkowym ze świeżymi ziołami i parmezanem
Składniki na podpłomyki:
- 500 g mąki pszennej,
- 7 g suszonych drożdży,
- łyżka soli,
- 300 ml ciepłej wody,
- zioła prowansalskie.
Pozostałe składniki:
- 300 g żółtego sera,
- duża łyżka czosnku w proszku,
- 4 ząbki świeżego czosnku,
- sól do smaku,
- 3 steki z seoznowanego antrykotu,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (na podpłomyki) wymieszaj dokładnie w misce. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wyjmij i uformuj dowolne kawałki, przełóż na pergamin i znów odstaw do lekkiego urośnięcia. Podpłomyki piecz na suchej patelni około 12-15 minut aż urosną i będą chrupkie.
Do miski zetrzyj żółty ser i dodaj do niego szczyptę soli, czosnek suszony oraz zetrzyj świeże ząbki czosnku. Ser razem z czosnkiem rozmieść na środkowej części podpłomyka i zapiecz na patelni, tak, aby ser się rozpuścił.
Mięso w temperaturze pokojowej natrzyj solą, pieprzem i lekko olejem roślinnym. Stek smaż na patelni kilka minut z każdej strony, następnie mięso powinno odpocząć, aby soki, jakie są w środku, mogły się ustabilizować.
Mięso potnij na plastry, ułóż na środkowej części podpłomyka, dodając na wierzch świeże zioła, oliwę i tarty parmezan.
Zobacz także:
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
- Nietypowe pomysły na grilla, które smakują wyśmienicie. Sprawdź 10 oryginalnych przepisów
- Nietypowe dania z grilla. W roli głównej owoce
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN