Materiał promocyjny

Zrób grilla z Sebastianem Olmą. Poznaj jego sposoby na udaną ucztę

Zrób grilla z Sebastianem Olmą. Poznaj jego sposoby na udaną ucztę
Najlepsze przepisy na rodzinnego grilla
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zaczynamy sezon na grillowanie. Za chwilę majówka, a to oznacza początek grillowego sezonu. Z tej okazji Sebastian Olma przygotował pyszne dania, które można upichcić na rożnie. Poznajcie jego sposoby na karkówkę, duszoną kiełbasę Brocką, burgera z warzywami i stek z antrykotu.

Grillowana karkówka z zielonymi szparagami, pesto ziołowym i sosem holenderskim

Składniki:

  • opakowanie karkówki grillowej,
  • świeże zioła (po pęczku natki pietruszki, koperku, szczypiorku),
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 200 g parmezanu,
  • oliwa z oliwek,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos holenderski:

  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • mała łyżka soli,
  • 50 ml octu winnego,
  • mały pęczek kolendry,
  • szczypta pieprzu cayenne.
Grillowana karkówka z zielonymi szparagami, pesto ziołowym i sosem holenderskim
Grillowana karkówka z zielonymi szparagami, pesto ziołowym i sosem holenderskim
Grillowana karkówka z zielonymi szparagami, pesto ziołowym i sosem holenderskim
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Sposób przygotowania:

Karkówkę wyjmij z lodówki wcześniej, aby miała temperaturę pokojową podczas smażenia.

Mieszankę świeżych ziół zmiksuj razem z płatkami migdałów, parmezanem i oliwą do gładkiej konsystencji (powinno być bardziej płynne niż zwykle). Gotowe pesto dodaj do zielonych szparagów, aby lekko się zamarynowały i zmiękły. Szparagi obsmaż na patelni lub na grillu, aż będą chrupkie, ale nie całkowicie miękkie. Zielone szparagi można jeść także na surowo (opcjonalnie można je również upiec w piekarniku).

Masło sklaruj w rondelku, następnie pozbądź się białka które powstanie na wierzchu za pomocą łyżki. Postaw metalową miskę na kąpiel wodą, wbij do niej żółtka, dodając sól i ocet winny. Rozmieszaj za pomocą rózgi żółtka i stopniowo dolewaj roztopione masło, mieszaj tak długo, aż całość zgęstnie, na koniec dodaj do środka posiekaną kolendrę i pieprz cayenne.

Karkówkę, która już jest zamarynowana smaż na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni teflonowej z każdej strony, około 5 minut do uzyskania złotego koloru.

Na talerzu ułóż kawałek grillowanej karkówki, dodaj usmażone szparagi z pesto i całość polej gęstym sosem holenderskim.

Duszona kiełbasa Brocka z młodą kapustą i prażonym wędzonym boczkiem

Składniki:

  • młoda, biała kapusta,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 szalotki,
  • czerwone chili,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól i pieprz czarny do smaku,
  • 50 g świeżego czosnku niedźwiedziego,
  • opakowanie kiełbasy Brockiej,
  • świeża bagietka,
  • chrzan w słoiczku.
Duszona kiełbasa Brocka z młodą kapustą i prażonym wędzonym boczkiem
Duszona kiełbasa Brocka z młodą kapustą i prażonym wędzonym boczkiem
Duszona kiełbasa Brocka z młodą kapustą i prażonym wędzonym boczkiem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Sposób przygotowania:

Młodą kapustę potnij w paski nożem lub mandoliną do cięcia. W płaskim garnku podsmaż ze sobą kawałki wędzonego boczku, szalotkę, chili i czosnek. Gdy kapusta zmięknie, dodaj trochę wody i zagotuj. Jeśli kapusta ma dużo wody, możną dodać do niej zawiesinę z wody i mąki, aby była gęściejsza. Kapustę dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi czosnku niedźwiedziego. Gotową i doprawioną przełóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na wierzchu kiełbasę Brocką, lekko naciętą, i wstaw do zapieczenia.

Zapieczoną kapustę podawaj ze świeżą bagietką i chrzanem.

Burger z warzywami Grill House, awokado, salsą szparagową i jakiem sadzonym

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 50 g zielonych oliwek,
  • 3 ogórki gruntowe,
  • oliwa do smaku,
  • 50 g marynowanego jalapeno,
  • cytryna,
  • 2 awokado,
  • 2 limonki,
  • płatki chili i sól do smaku,
  • opakowanie burgera z warzywami,
  • olej do smażenia,
  • 2 jajka,
  • 2 bułki burgerowe.

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi obierz, potnij w kostkę i przełóż do miski, dodając do środka pokrojone zielone oliwki, pokrojonego ogórka gruntowego, oliwę, jalapeno marynowane i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw, aby salsa się przegryzła i zamarynowała.

Z awokado wyciągnij miąższ, przełóż do miski i rozgnieć widelcem, dodając do środka sok z limonki, płatki chilli i sól.

Burgera z warzywami smaż z każdej strony przez 5 minut, aż będzie złoty a mięso w środku ścięte. Bułkę stostuj z każdej strony, dodaj pastę z awokado, sałatkę szparagową, a na wierzch dodaj jajko sadzone. Burgera nie przykrywaj z góry bułką.

Burger z warzywami Grill House, awokado, salsą szparagową i jakiem sadzonym
Burger z warzywami Grill House, awokado, salsą szparagową i jakiem sadzonym
Burger z warzywami Grill House, awokado, salsą szparagową i jakiem sadzonym
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Grillowany stek z antrykotu na podpłomyku serowo – czosnkowym ze świeżymi ziołami i parmezanem

Składniki na podpłomyki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • łyżka soli,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • zioła prowansalskie.

Pozostałe składniki:

  • 300 g żółtego sera,
  • duża łyżka czosnku w proszku,
  • 4 ząbki świeżego czosnku,
  • sól do smaku,
  • 3 steki z seoznowanego antrykotu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (na podpłomyki) wymieszaj dokładnie w misce. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wyjmij i uformuj dowolne kawałki, przełóż na pergamin i znów odstaw do lekkiego urośnięcia. Podpłomyki piecz na suchej patelni około 12-15 minut aż urosną i będą chrupkie.

Do miski zetrzyj żółty ser i dodaj do niego szczyptę soli, czosnek suszony oraz zetrzyj świeże ząbki czosnku. Ser razem z czosnkiem rozmieść na środkowej części podpłomyka i zapiecz na patelni, tak, aby ser się rozpuścił.

Mięso w temperaturze pokojowej natrzyj solą, pieprzem i lekko olejem roślinnym. Stek smaż na patelni kilka minut z każdej strony, następnie mięso powinno odpocząć, aby soki, jakie są w środku, mogły się ustabilizować.

Mięso potnij na plastry, ułóż na środkowej części podpłomyka, dodając na wierzch świeże zioła, oliwę i tarty parmezan.

Grillowany stek z antrykotu na podpłomyku serowo – czosnkowym ze świeżymi ziołami i parmezanem
Grillowany stek z antrykotu na podpłomyku serowo – czosnkowym ze świeżymi ziołami i parmezanem
Grillowany stek z antrykotu na podpłomyku serowo – czosnkowym ze świeżymi ziołami i parmezanem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości