Pierś indyka z szynką dojrzewającą i brukselką - przepis
Składniki:
- pierś z indyka,
- pęczek świeżej szałwii,
- pęczek świeżej natki pietruszki,
- opak. szynki dojrzewającej,
- 1 kg brukselki,
- oliwa z oliwek,
- 100 g masła,
- po łyżeczce kuminu, papryki ostrej i curry.
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka potnij na cienkie plastry, następnie nałóż na nie plastry szałwii, szynkę parmeńską i dokładnie zwiń. Mięso ułóż na pergaminie, polej oliwą i wstaw 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C.
Brukselkę wyczyść z "pierwszych" liści, następnie przetnij na połówki i ugotuj w wodzie z solą i cukrem. Wyjmij i podsmaż lekko na maśle z dodatkiem przypraw i posyp posiekaną natką pietruszki.
Eskalopki z indyka w sosie myśliwskim z brokułami i migdałami - przepis
Składniki:
- pierś z indyka,
- sól, pieprz do smaku,
- mąka pszenna,
- olej do smażenia,
- 0,5 kg pieczarek,
- 200 g boczku wędzonego,
- 0,2 l białego wina,
- 0,5 l słodkiej śmietanki 36%,
- pęczek świeżej natki pietruszki,
- 3 brokuły,
- 100 g prażonych migdałów.
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka potnij na cienkie plastry, lekko rozbij tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Mięso oprósz lekko w mące pszennej i obsmaż na oleju. Mięso odłóż na papier, na patelnię dodaj posiekane pieczarki, cebulę i cienkie plastry boczku wędzonego. Smaż wszystko około 5 minut aż zmięknie i nabierze koloru. Na patelnię dodaj białe wino i gdy odparuje, dodaj słodką śmietankę. Dodaj kawałki wcześniej obsmażonego mięsa i gotuj, aż całość zgęstnieje. Pod koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki.
Brokuł potnij na małe kawałki, gotuj przez 5 minut w posolonej wodzie. Po wyjęciu ułóż na talerzu i dodaj kawałki mięsa w sosie. Całość posyp prażonymi migdałami.
Rolowane udko z indyka z bakaliami i pomarańczami - przepis
Składniki:
- 2 udka z indyka,
- 400 g mieszanki bakali świątecznych,
- olej do smażenia,
- 0,5 l soku pomarańczowego,
- 3 pomarańcze,
- 50 g mąki pszennej,
- 100 ml wody,
- pęczek świeżej mięty,
- sól, pieprz, majeranek,
- 100 g orzechów nerkowca.
Sposób przygotowania:
Udko z indyka wykrój od kości i delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa, dopraw solą, pieprzem i natrzyj suszonym majerankiem, ale tylko od strony mięsa. Na udko nałóż posiekane bakalie, następnie dobrze zwiń i ściągnij folią spożywczą, tak aby mięso było zwarte, dobrze i mocno ściągnięte. Następnie mięso zanurz w garnku z lekko gotującą się wodą i gotuj około 45 minut na małym ogniu, aby dobrze się ugotowało.
Wyjmij udko i poczekaj aż lekko ostygnie. Następnie lekko osusz i obsmaż na oleju, aż skórka nabierze złotego koloru. Zdejmij mięso z patelni na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, na patelnię dodaj sok pomarańczowy, filety pomarańczy i skórkę z tartej pomarańczy. Gdy sok się zagotuje, dodaj do niego mieszaninę mąki pszennej z wodą, tak aby powstała zawiesina, na koniec dodaj do sosu posiekaną miętę.
Na półmisku ułóż pokrojone kawałki indyka, wierzch polej sosem i udekoruj posiekanymi orzechami nerkowca.
Sernik pieczony z kruchym spodem na bazie korzennych ciastek - przepis
Składniki na spód:
- 260 g korzennych ciastek,
- 50 g orzechów włoskich,
- 100 g masła,
- 2 łyżki kakao.
Składniki na masę sernikową:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 150 g masła,
- 250 g cukru,
- 8 jajek,
- 10 ml aromatu migdałowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 pomarańcze ,
- 50 g suszonych moreli,
- 50 g suszonych daktyli,
- 50 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Korzenne ciastka miksujemy razem z orzechami w robocie kuchennym. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajmy kakao i wlewamy do mieszanki ciastek i orzechów, dokładnie razem mieszając. Masę przekładamy do spodu na sernik i równo rozciągamy, pieczemy w 185 st. C. przez 10-12 minut. Wyciągamy i studzimy.
Morele i daktyle tniemy na mniejsze kawałki, moczymy w wodzie. Po 15 minutach odcedzamy.
W robocie kuchennym za pomocą rózgi ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy. Do utartej masy dodajemy twaróg, skórkę z pomarańczy i mieszamy. Pozostałe białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowej, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i posiekane wcześniej suszone owoce.
Wlewamy masę do środka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st. C na około 50-60 minut. Po upieczeniu sernika wbijamy do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha, to znak, że sernik jest już upieczony.
Zobacz także:
- Indyk i kurczak według przepisów Andrzeja Polana
- Pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek - wykwintny pomysł na obiad
- Fasolkowe love, czyli indyk z fasolką szparagową, chili i dressingiem z botwinki - pomysł na pyszny obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News