Jak przygotować indyka na Święto Dziękczynienia? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Indyk nie tylko od święta
Indyk nie tylko od święta
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
W ten czwartek w Stanach Zjednoczonych obchodzone jest Święto Dziękczynienia. Tradycyjnie w tym dniu je się indyka. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania z indykiem. Sprawdź, jak przygotować go na różne sposoby.
Pierś indyka z szynką dojrzewającą i brukselką
Pierś indyka z szynką dojrzewającą i brukselką
Pierś indyka z szynką dojrzewającą i brukselką
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pierś indyka z szynką dojrzewającą i brukselką - przepis

Składniki:

  • pierś z indyka,
  • pęczek świeżej szałwii,
  • pęczek świeżej natki pietruszki,
  • opak. szynki dojrzewającej,
  • 1 kg brukselki,
  • oliwa z oliwek,
  • 100 g masła,
  • po łyżeczce kuminu, papryki ostrej i curry.

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka potnij na cienkie plastry, następnie nałóż na nie plastry szałwii, szynkę parmeńską i dokładnie zwiń. Mięso ułóż na pergaminie, polej oliwą i wstaw 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C.

Brukselkę wyczyść z "pierwszych" liści, następnie przetnij na połówki i ugotuj w wodzie z solą i cukrem. Wyjmij i podsmaż lekko na maśle z dodatkiem przypraw i posyp posiekaną natką pietruszki.

Eskalopki z indyka w sosie myśliwskim z brokułami i migdałami
Eskalopki z indyka w sosie myśliwskim z brokułami i migdałami
Eskalopki z indyka w sosie myśliwskim z brokułami i migdałami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Eskalopki z indyka w sosie myśliwskim z brokułami i migdałami - przepis

Składniki:

  • pierś z indyka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 0,2 l białego wina,
  • 0,5 l słodkiej śmietanki 36%,
  • pęczek świeżej natki pietruszki,
  • 3 brokuły,
  • 100 g prażonych migdałów.

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka potnij na cienkie plastry, lekko rozbij tłuczkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Mięso oprósz lekko w mące pszennej i obsmaż na oleju. Mięso odłóż na papier, na patelnię dodaj posiekane pieczarki, cebulę i cienkie plastry boczku wędzonego. Smaż wszystko około 5 minut aż zmięknie i nabierze koloru. Na patelnię dodaj białe wino i gdy odparuje, dodaj słodką śmietankę. Dodaj kawałki wcześniej obsmażonego mięsa i gotuj, aż całość zgęstnieje. Pod koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki.

Brokuł potnij na małe kawałki, gotuj przez 5 minut w posolonej wodzie. Po wyjęciu ułóż na talerzu i dodaj kawałki mięsa w sosie. Całość posyp prażonymi migdałami.

Rolowane udko z indyka z bakaliami i pomarańczami
Rolowane udko z indyka z bakaliami i pomarańczami
Rolowane udko z indyka z bakaliami i pomarańczami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Rolowane udko z indyka z bakaliami i pomarańczami - przepis

Składniki:

  • 2 udka z indyka,
  • 400 g mieszanki bakali świątecznych,
  • olej do smażenia,
  • 0,5 l soku pomarańczowego,
  • 3 pomarańcze,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 100 ml wody,
  • pęczek świeżej mięty,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 100 g orzechów nerkowca.

Sposób przygotowania:

Udko z indyka wykrój od kości i delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa, dopraw solą, pieprzem i natrzyj suszonym majerankiem, ale tylko od strony mięsa. Na udko nałóż posiekane bakalie, następnie dobrze zwiń i ściągnij folią spożywczą, tak aby mięso było zwarte, dobrze i mocno ściągnięte. Następnie mięso zanurz w garnku z lekko gotującą się wodą i gotuj około 45 minut na małym ogniu, aby dobrze się ugotowało.

Wyjmij udko i poczekaj aż lekko ostygnie. Następnie lekko osusz i obsmaż na oleju, aż skórka nabierze złotego koloru. Zdejmij mięso z patelni na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, na patelnię dodaj sok pomarańczowy, filety pomarańczy i skórkę z tartej pomarańczy. Gdy sok się zagotuje, dodaj do niego mieszaninę mąki pszennej z wodą, tak aby powstała zawiesina, na koniec dodaj do sosu posiekaną miętę.

Na półmisku ułóż pokrojone kawałki indyka, wierzch polej sosem i udekoruj posiekanymi orzechami nerkowca.

Sernik pieczony z kruchym spodem na bazie korzennych ciastek
Sernik pieczony z kruchym spodem na bazie korzennych ciastek
Sernik pieczony z kruchym spodem na bazie korzennych ciastek
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sernik pieczony z kruchym spodem na bazie korzennych ciastek - przepis

Składniki na spód:

  • 260 g korzennych ciastek,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki kakao.

Składniki na masę sernikową:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 150 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 8 jajek,
  • 10 ml aromatu migdałowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 pomarańcze ,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 50 g suszonych daktyli,
  • 50 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Korzenne ciastka miksujemy razem z orzechami w robocie kuchennym. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajmy kakao i wlewamy do mieszanki ciastek i orzechów, dokładnie razem mieszając. Masę przekładamy do spodu na sernik i równo rozciągamy, pieczemy w 185 st. C. przez 10-12 minut. Wyciągamy i studzimy.

Morele i daktyle tniemy na mniejsze kawałki, moczymy w wodzie. Po 15 minutach odcedzamy.

W robocie kuchennym za pomocą rózgi ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy. Do utartej masy dodajemy twaróg, skórkę z pomarańczy i mieszamy. Pozostałe białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowej, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i posiekane wcześniej suszone owoce.

Wlewamy masę do środka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st. C na około 50-60 minut. Po upieczeniu sernika wbijamy do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha, to znak, że sernik jest już upieczony.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości