Udźce z kurczaka w młodych ziemniakach i chorizo - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 szt. udźca z kurczaka.
- papryka ostra, papryka wędzona, papryka słodka, anyż,
- masło klarowane do smażenia,
- 600 g młodych, małych ziemniaków,
- laska chorizo,
- sól, pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
- Udźce dokładnie obtaczamy w przyprawach, obsmażamy na mocno złoty kolor na patelni.
- Następnie zdejmujemy je z patelni i wrzucamy porwane na kawałki chorizo.
- Jeszcze ziemniaki i smażymy razem kilka minut.
- Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka, dodajemy gwiazdkę anyżu dla aromatu i wstawiamy wszystko do pieczenia, piekarnik, temp. 200 stopni czas około 20 minut.
Indyk na wiosnę - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 szt. plastrów z piersi indyka,
- pęczek młodej marchwi,
- pęczek szparagów zielonych,
- masło klarowane do smażenia,
- cebula,
- szczypiorek,
- sól, pieprz czarny,
- szałwia świeża,
- 50 ml wina białego,
- 2 łyżki masła,
- łyżka bułki tartej,
- łyżka tartego sera dojrzewającego,
- natka pietruszki,
- opakowanie szpinaku,
- garść szczawiu,
- 100 ml śmietanki 36%.
Sposób przygotowania:
- Plastry indyka wstawiamy do wody z solą przyjmując proporcję na 500 ml na 1 łyżkę soli na około 1 godzinę.
- Marchew kroimy w grube zapałki, podobne wielkością do szparagów.
- Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na maśle klarowanym. Wrzucamy następnie marchew i smażymy kilka minut, na koniec dodajemy szparagi.
- Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szałwię.
- Mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy i lekko rozklepujemy. Układamy na każdym plastrze smażone warzywa.
- Zwijamy roladki i obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Pod koniec dolewamy wino i odparowujemy.
- Roladki wyjmujemy, posypujemy kruszonką z sera, bułki, masła i natki pietruszki i wstawiamy do zapieczenia. a sos zagęszczamy łyżką masła.
- Szpinak i szczaw szybko przesmażamy i łączymy ze śmietanką.
Nogi kurczaka faszerowane jak gołąbki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 szt. ćwiartki z kurczaka (całe uda),
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- papryka świeża,
- 100 g groszku zielonego (może być mrożony),
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- 3-4 pieczarki,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Z nóg kurczaka ściągamy skórę, odcinamy uda przy ich zakończeniu, mięso pozbawiamy kości.
- Kości wrzucamy do rondla dodajemy sól, pieprz, ziele i liść laurowy i gotujemy wywar.
- Na patelni przesmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy suchą kaszę i chwilę smażymy. Podlewamy wywarem mięsnym partiami i gotujemy.
- Kiedy tylko kasza będzie prawie miękka, łączymy ją z mielonym mięsem z ud kurczaka, dodajemy warzywa pokrojone.
- Farszem wypełniamy skóry i formujemy uda z kurczaka.
- Smarujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do pieczenia. Temp. 180 stopni czas około 40 minut.
Zobacz także:
- Kurczak w pistacjach - przepis Andrzeja Polana
- Dania z kurczaka według przepisów Sebastiana Olmy
- Kurczak pieczony na kilka sposobów. Poznaj przepisy Ani Starmach
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: