Materiał promocyjny

Indyk i kurczak według przepisów Andrzeja Polana

Andrzej Polan
O kurczę, już wiosna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Drób jest bardzo popularny. Średnio zjadamy 30 kg tego mięsa rocznie. Jest on łatwy w przygotowaniu i szeroko dostępny. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z drobiem w roli głównej. Sprawdź autorskie przepisy szefa kuchni na udźce z kurczaka w młodych ziemniakach i chorizo, indyka na wiosnę oraz nogi kurczaka faszerowane jak gołąbki. 

Udźce z kurczaka w młodych ziemniakach i chorizo - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 szt. udźca z kurczaka.
  • papryka ostra, papryka wędzona, papryka słodka, anyż,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 600 g młodych, małych ziemniaków,
  • laska chorizo,
  • sól, pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Udźce dokładnie obtaczamy w przyprawach, obsmażamy na mocno złoty kolor na patelni.
  2. Następnie zdejmujemy je z patelni i wrzucamy porwane na kawałki chorizo.
  3. Jeszcze ziemniaki i smażymy razem kilka minut.
  4. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka, dodajemy gwiazdkę anyżu dla aromatu i wstawiamy wszystko do pieczenia, piekarnik, temp. 200 stopni czas około 20 minut.

Indyk na wiosnę - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 szt. plastrów z piersi indyka,
  • pęczek młodej marchwi,
  • pęczek szparagów zielonych,
  • masło klarowane do smażenia,
  • cebula,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz czarny,
  • szałwia świeża,
  • 50 ml wina białego,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka bułki tartej,
  • łyżka tartego sera dojrzewającego,
  • natka pietruszki,
  • opakowanie szpinaku,
  • garść szczawiu,
  • 100 ml śmietanki 36%.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry indyka wstawiamy do wody z solą przyjmując proporcję na 500 ml na 1 łyżkę soli na około 1 godzinę.
  2. Marchew kroimy w grube zapałki, podobne wielkością do szparagów.
  3. Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na maśle klarowanym. Wrzucamy następnie marchew i smażymy kilka minut, na koniec dodajemy szparagi.
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szałwię.
  5. Mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy i lekko rozklepujemy. Układamy na każdym plastrze smażone warzywa.
  6. Zwijamy roladki i obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Pod koniec dolewamy wino i odparowujemy.
  7. Roladki wyjmujemy, posypujemy kruszonką z sera, bułki, masła i natki pietruszki i wstawiamy do zapieczenia. a sos zagęszczamy łyżką masła.
  8. Szpinak i szczaw szybko przesmażamy i łączymy ze śmietanką. 

Nogi kurczaka faszerowane jak gołąbki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 szt. ćwiartki z kurczaka (całe uda),
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • papryka świeża,
  • 100 g groszku zielonego (może być mrożony),
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 3-4 pieczarki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Z nóg kurczaka ściągamy skórę, odcinamy uda przy ich zakończeniu, mięso pozbawiamy kości.
  2. Kości wrzucamy do rondla dodajemy sól, pieprz, ziele i liść laurowy i gotujemy wywar.
  3. Na patelni przesmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy suchą kaszę i chwilę smażymy. Podlewamy wywarem mięsnym partiami i gotujemy.
  4. Kiedy tylko kasza będzie prawie miękka, łączymy ją z mielonym mięsem z ud kurczaka, dodajemy warzywa pokrojone.
  5. Farszem wypełniamy skóry i formujemy uda z kurczaka.
  6. Smarujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do pieczenia. Temp. 180 stopni czas około 40 minut. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się: