Grillowana polędwica wieprzowa - przepis Andrzeja Polana
Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe,
- 8 jaj,
- pęczek szczypiorku,
- 150 g boczku wędzonego,
- natka pietruszki,
- czarny pieprz, sól,
- opakowanie groszku zielonego,
- 10 młodych ziemniaków,
- 10 pomidorków cherry,
- młoda mała cebulka,
- opakowanie fasolki szparagowej,
- masło klarowane.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Grillowana polędwica wieprzowa – sposób przygotowania
- Na patelni wysmażamy boczek na chrupiąco, dodajemy szczypiorek. Po chwili wlewamy jajka, groszek.
- Wszystko mieszamy niczym śniadaniową jajecznicę.
- Tak przygotowaną masą wypełniamy polędwiczki wieprzowe.
- Są na to dwa sposoby - robimy po długości nacięcie jak sakiewka, lub rozkrawamy, rozklepujemy i zwijamy jak roladę. Na grillu rolady nie da się zwinąć sznurkiem bo wiadomo, że się spali, dlatego używamy cienkiego drucika.
- Wszystkie warzywa smażymy na patelni, zaczynając od tego co najbardziej potrzebuje czasu, czyli ziemniaki, cebulka, fasolka i na koniec pomidorki.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
- Jak smakuje grill w wersji wegańskiej? "To opcja dla tych osób, które chcą przejść na dietę fleksitariańską"
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: