Jest lato i sezon grillowy trwa w najlepsze. Polecaliśmy już 10 prostych przepisów na dania z grilla, ale tym razem skupimy się wyłącznie na potrawach wegetariańskich. Sprawdź 10 przepisów na wegetariańskie dania z grilla.
Wegetariański grill to opcja nie tylko dla wegetarian i wegan. To również świetna alternatywa dla standardowych, tłustych potraw mięsnych. Zamiast traktować warzywa jako dodatek, można spokojnie przygotować z nich pełnowartościowe, proste i pyszne dania z grilla. Wegetariański grill to nie tylko kawałki papryki, cebuli i cukinii.
Na ruszcie mogą znaleźć się m.in.:
- bakłażan
- ziemniaki i bataty
- kalafior
- boczniaki, pieczarki i inne grzyby
- szparagi
- cykoria
- brzoskwinie
- ananas
- awokado
- tofu
- ser halloumi (inne oczywiście też!)
Poniżej znajdziecie takie przepisy na wegetariańskie dania z grilla:
- Szaszłyki ze szparagami i cytrynowym tofu
- Grillowany ser halloumi z arbuzem i awokado
- Roladki z bakłażana z pastą z orzechów włoskich
- Faszerowane pieczarki z grilla
- Grillowane boczniaki BBQ
- Grillowane wege paluszki
- Grillowana cykoria z tofu
- Grillowane "steki" z bakłażana
- Grillowane ziemniaki
- Grillowane awokado z pastą pomidorową
Szaszłyki ze szparagami i cytrynowym tofu
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 300 g tofu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- 1Tofu pokroić w grubą kostkę i włożyć do naczynia.
- 2W szklance dokładnie wymieszać sok z cytryny, olej oraz po szczypcie soli i pieprzu. Tofu zalać cytrynową marynatą i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- 3Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić na niewielkie kawałki. Nabijać na patyczki do szaszłyków na zmianę szparagi i tofu.
- 4Gotowe szaszłyki grillować z każdej strony po około 5 minut. Szaszłyki podawać gorące, można polać ulubionym sosem.
Grillowany ser halloumi z arbuzem i awokado
Składniki:
- opakowanie sera halloumi do grilla
- mały mix sałat z rukolą
- około 2 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kosteczkę
- 1 awokado
- oliwa z oliwek, sok z limonki lub cytryny, miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- 1Do miski wlać 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki i łyżkę miodu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać opłukaną i osuszoną sałatę i wszystko znów razem wymieszać.
- 2Sałatę wyłożyć na talerze, na to kawałki arbuza oraz awokado.
- 3Ser pokroić na plasterki obtoczyć w oliwie i ułożyć na grillu. Grillować z obu stron do uzyskania złocistych pasków.
- 4Ser ułożyć na sałatce, doprawić wszystko pieprzem i skropić zagęszczonym octem balsamicznym.
Roladki z bakłażana z pastą z orzechów włoskich
Składniki:
- 2 długie bakłażany
- 300g orzechów włoskich
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- łyżeczka białego octu winnego
- szczypta mielonego kuminu
- szczypta wędzonej ostrej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- pęczek świeżej kolendry
- 1/2 granatu
Sposób przygotowania:
- 1Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry - ok 3-5mm grubości. Posolić je i odstawić na 15 minut. Po tym czasie opłukać wodą, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i posmarować oliwą.
- 2Plastry grillować na suchej tacce przez ok 2-3 minuty z każdej strony. Ostrożnie przełożyć na ręczniki papierowe.
- 3Orzechy włoskie zblendować. Dodać pół szklanki wody, ocet, wyciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy. Ponownie miksować - ma powstać orzechowa, pyszna pasta, którą należy smarować plastry bakłażana.
- 4Na brzeg każdego plastra bakłażana nałożyć łyżeczkę pasty orzechowej. Lekko spłaszczyć, delikatnie rozsmarować i zawijać roladki. Odrobiną pasty posmaroważ wierzch roladki i posypać pestkami granata (które łatwiej jest wyjąć w naczyniu z wodą). Jeśli należycie do grupy osób lubiących kolendrę - można posypać też świeżą kolendrą.
Faszerowane pieczarki z grilla
Składniki:
- duże pieczarki
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- kilka pomidorów suszonych
- 1 kulka mozzarelli
- czosnek niedźwiedzi suszony
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- 1Pieczarki umyć i usunąć trzonki - użyć samych kapeluszy.
- 2Cukinię, paprykę, cebulę i suszone pomidory pokroić w kostkę, wymieszać i podsmażyć na oleju, aby lekko zmiękły. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
- 3Pieczarki posolić i napełnić przygotowanym farszem i grillować na tacce, pod przykryciem z folii.
- 4Pod koniec zdjąć folię i posypać startą mozzarellą i szczypiorkiem.
Grillowane boczniaki BBQ
Składniki:
- 250 g boczniaków
- ¼ szklanki domowego sosu BBQ
- 1 łyżka delikatnego oleju
- szczypta soli i czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- 1Dzień przed grillowaniem boczniaki oczyścić, wymieszać sos BBQ z olejem i dokładnie natrzeć nim grzyby. Włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i pozostawić do marynowania na całą noc.
- 2Zamarynowane boczniaki razem z całym sosem ułożyć na tacce i grillować na tacce z obydwu stron po około 3 – 5 minut.
- 3Na koniec obsypać solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać z grillowanym pieczywem, świeżymi warzywami, sałatką, surówką itd.
Grillowane wege paluszki
Składniki:
- kostka wędzonego tofu
- puszka czerwonej fasoli
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
- 1 szklanka grubo posiekanej dowolnej natki
- pół szklanki tartej bułki (w wersji bezglutenowej tyle samo pestek słonecznika)
Sposób przygotowania:
- 1Słonecznik zmielić niemal na pył.
- 2Zmiksować odlane z oleju pomidory, pokruszone tofu, odsączoną fasolę oraz natkę.
- 3Wymieszać ze słonecznikiem i tartą bułką. Doprawić wedle uznania.
- 4Formować w ręku paluszki i grillować na tacce do momentu, aż staną się złote i chrupiące.
- 5Podawać z ulubionym sosem, sałatką itd.
Grillowana cykoria z tofu
Składniki:
- 2 cykorie (białe lub fioletowe)
- łodyga selera naciowego
- 1/3 kostki tofu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Cykorie umyć, osuszyć, kroić wzdłuż na pół. Łodygi selera przekroić na pół, a potem na krótsze słupki. Tofu pokroić na cienkie plasterki ok. 1 cm grubości.
Przygotować marynatę: wymieszać razem olej, oliwę, sos sojowy, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Posmarować nią cykorię, seler i tofu z obu stron.
Wszystko grillować na tacce. Kawałki tofu i selera ułożyć w cykorii. Można posypać serem feta i szczypiorkiem.
Grillowane "steki" z bakłażana
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- ulubiony ser: feta, kozi, mozzarella, pleśniowy, itd.
- zioła: oregano, tymianek, bazylia
- pół szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- koperek
Sposób przygotowania:
- 1Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w 2-centymetrowe plastry. Nie obierać ze skórki.
- 2Posolić z obu stron i odkładać na ręcznik papierowy na około 15 minut. Sól wyciągnie z bakłażana goryczkę i sprawi, że będzie bardziej miękki.
- 3Oliwę z oliwek połączyć z przyprawami i ziołami - wedle uznania.
- 4Plastry bakłażana położyć na grillu i smarować co jakiś czas aromatyczną oliwą. Grillować do momentu, aż bakłażany uzyskają odpowiednią miękkość.
- 5Na grillującego się bakłażan, pod koniec, położyć różne rodzaje serów. Zostawić na ruszcie jeszcze przez ok. 2 minuty.
- 6Gotowe bakłażany przełożyć na talerze i posypać siekanym koperkiem. Mogą być bazą burgera lub potrawą samą w sobie.
Grillowane ziemniaki
Składniki:
- 2 kg dobrych ziemniaków
- 100 ml oliwy
- po 1 łyżeczce: wędzonej papryki w proszku, wędzonej papryki pikantnej, suszonego rozmarynu, czosnku, cukru pudru, soli
Sposób przygotowania:
- 1Ziemniaki ugotować wcześniej w mundurkach - to znacznie skraca czas grillowania. Po ostudzeniu obrać.
- 2W misce wymieszać z oliwą wszystkie przyprawy.
- 3Włożyć ziemniaki do dużego garnka i dodać olej z przyprawami. Dokładnie wymieszać i odstawić na około pół godziny.
- 4Ziemniaki grillować i co jakiś czas obracać do momentu, aż staną się złociste i chrupiące.
- 5Podawać samodzielnie lub jako dodatek do innych pysznych rzeczy.
Grillowane awokado z pastą pomidorową
Składniki:
- awokado Haas (tylko ona nadaje się do grillowania)
- puszka pomidorów krojonych
- cebula
- przyprawa do grilla
- Sól i pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Awokado dokładnie umyć, nie obierać, przekroić na pół, wyjąć łyżką pestkę i obsypać solą (awokado, nie pestkę :) )
Położyć na grillu, przeciętą stroną w dół i grillować przez ok. 5 minut. Awokado powinno się lekko przyrumienić, a miąższ odchodzić od skórki. Zbyt długie grillowanie może sprawić, że cały miąższ wypłynie.
W międzyczasie trochę odsączyć i krótko zblendować pomidory w puszce (na pastę, a nie sok) i wymieszać z pokrojoną cebulą, szczypiorkiem i przyprawami.
Tak przygotowaną pastę nakładamy do awokado i grillujemy jeszcze przez minutę.
Prócz tych 10 wegetariańskich przepisów, w artykule o majówkowych propozycjach na grilla również znalazło się kilka dań bez mięsa:
- Grillowane owoce z serkiem mascarpone
- Cebule z grilla nadziewane tofu i serem pleśniowym
- Grillowane gruszki z serem pleśniowym
- Grillowane brzoskwinie z curry i fetą
- Grillowane bataty z rozmarynem
Zobacz też:
Zobacz video: Sprawdzone sposoby na zdrowe potrawy z grilla. Jak oszukać zbędne kalorie?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Stone RF