W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni specjalizujący się w kuchni roślinnej i prowadzący warsztaty kulinarne Michał Lachura przygotował dla nas dania vege: pełnoziarniste tosty z awokado, czarną fasolą i nasionami konopi, burgery z wędzonym tofu z sosem BBQ i sosem majonezowo-czosnkowym oraz curry z żyta, marchewki i tofu.Pełnoziarniste tosty z awokado, czarną fasolą i nasionami konopi
Składniki:
- 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego (możecie spokojnie użyć czerstwego pieczywa; ważne żeby było razowe!)
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
- 1 duże dojrzałe awokado
- szczypta soli
- szczypta kuminu
- 4 łyżki ugotowanej czarnej fasoli
- 1 mała papryczka chili pokrojona drobno
- 2 łyżki nasion konopi
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 1 limonka
Przygotowanie:
Tosty opiec w tosterze lub na patelni. Awokado rozgnieść widelcem. Na kromce ułożyć rozgniecione awokado, łyżkę czarnej fasoli, szczyptę soli, kuminu, świeżą kolendrę, nasiona konopi i chili. Całość skropić sokiem z limonki.
Zobacz także:
Przepisy na puszyste ciasta
Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy!
Burger z wędzonym tofu z sosem BBQ i majonezowo-czosnkowym
Składniki:
- 2 bułki do burgerów
- 200 g tofu wędzonego, podzielonego na 2 części (wzdłuż)
- 2 garście rukoli
- 2 ogórki kiszone (ew. konserwowe lub świeże)
- 1 duży dojrzały pomidor
- 1 mała czerwona cebula
Sos BBQ:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżka melasy buraczanej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki soli wędzonej
- 1/2 łyżki musztardy
- 1/4 łyżeczki chili
Sos majonezowo- czosnkowy:
- 250 ml mleka sojowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 - 1 łyżeczki czarnej soli himalajskiej
- szczypta czarnego pieprzu
- 250 ml oleju bezwonnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Sos BBQ: cebulę i czosnek przesmażyć na oleju (przez około 5-8 minut). Dodać resztę składników (oprócz musztardy) i dusić bez przykrycia przez 30 minut. Na koniec dodać musztardę i zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę.
Sos majonezowo- czosnkowy: w blenderze zmiksować mleko sojowe z płatkami drożdżowymi, musztardą, octem, czarną solą i pieprzem. W trakcie miksowania wlewać powoli olej, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Na koniec wymieszać majonez z czosnkiem i sokiem z cytryny.
Burger: warzywa pokroić w plasterki. Bułki opiec na rozgrzanej patelni. Tofu posmarować lekko sosem BBQ i przesmażyć lekko na patelni z 2 stron. Na bułkę ułożyć kolejno: rukolę, pomidory, ogórki kiszone (można zastąpić ogórkiem zielonym), cebulę, tofu i sosy. Przekroić na pół.
Curry z żyta, marchewki i tofu
Składniki:
Żyto:
- 125 g ziaren żyta (namoczonych przez 8 godzin lub na noc)
- 2 cm kawałek kombu
- 1 łyżeczka soli
- woda
Curry:
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka dobrego indyjskiego curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 średniej cebuli pokrojonej w pióra
- 2 marchewki, pokrojone w półplasterki
- 250 ml pomidorów krojonych (w sezonie można użyć świeżych, np. malinowych)
- 100 g tofu naturalnego, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego tamari (do smaku)
- sól
- pieprz
Szpinak:
- 2 garście szpinaku baby
- wrzątek
- miska z wodą i lodem
- 2 łyżki czarnego sezamu
Przygotowanie:
Żyto dokładnie przepłukać i zalać na noc podwójną ilością solanki (na 1 litr wody - 1 łyżka soli) i zostawić w temperaturze pokojowej na minimum 8 godzin (najlepiej na 24 godziny). Zwrócić uwagę, aby wszystkie ziarna znalazły się pod wodą. Na następny dzień ziarna żyta przepłukać i ugotować w podwójnej ilości wody z dodatkiem kawałka kombu. Gotowanie powinno zająć około godzinę. Odlać wodę (nie płukać). W garnku z szerokim dnem rozgrzać olej i dodać cebulę, a po chwili czosnek, curry oraz kurkumę. Dusić przez około 3 minuty uważając, żeby nie przypalić czosnku. Dodać marchew i dusić razem z cebulą i czosnkiem do momentu, aż będzie miękka (przez około 7 minut). Dodać pomidory i dusić przez kolejne 10 minut. Następnie dodać ugotowane ziarna żyta oraz tofu. Dusić przez 2 minuty w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec doprawić sosem sojowym oraz solą i pieprzem. W niewielkim rondelku zagotować wodę. Przygotować miskę z wodą oraz lodem. Szpinak wrzucić na wrzątek i po około 20 sekundach wyjąć cedzakiem i przełożyć do miski z lodem. Następnie odcisnąć z niego nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Na dnie głębokiego talerza nałożyć porcję żyta i udekorować obtoczonymi w sezamie liśćmi szpinaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"