Pyszny burger w wersji vege

W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni specjalizujący się w kuchni roślinnej i prowadzący warsztaty kulinarne Michał Lachura przygotował dla nas dania vege: pełnoziarniste tosty z awokado, czarną fasolą i nasionami konopi, burgery z wędzonym tofu z sosem BBQ i sosem majonezowo-czosnkowym oraz curry z żyta, marchewki i tofu.

Pełnoziarniste tosty z awokado, czarną fasolą i nasionami konopi

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego (możecie spokojnie użyć czerstwego pieczywa; ważne żeby było razowe!)
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • szczypta soli
  • szczypta kuminu
  • 4 łyżki ugotowanej czarnej fasoli
  • 1 mała papryczka chili pokrojona drobno
  • 2 łyżki nasion konopi
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 1 limonka

Przygotowanie:

Tosty opiec w tosterze lub na patelni. Awokado rozgnieść widelcem. Na kromce ułożyć rozgniecione awokado, łyżkę czarnej fasoli, szczyptę soli, kuminu, świeżą kolendrę, nasiona konopi i chili. Całość skropić sokiem z limonki.

Zobacz także:

Przepisy na puszyste ciasta

Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy!

Burger z wędzonym tofu z sosem BBQ i majonezowo-czosnkowym

Składniki:

  • 2 bułki do burgerów
  • 200 g tofu wędzonego, podzielonego na 2 części (wzdłuż)
  • 2 garście rukoli
  • 2 ogórki kiszone (ew. konserwowe lub świeże)
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 1 mała czerwona cebula

Sos BBQ:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżka melasy buraczanej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki soli wędzonej
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 1/4 łyżeczki chili

Sos majonezowo- czosnkowy:

  • 250 ml mleka sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 - 1 łyżeczki czarnej soli himalajskiej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 250 ml oleju bezwonnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Sos BBQ: cebulę i czosnek przesmażyć na oleju (przez około 5-8 minut). Dodać resztę składników (oprócz musztardy) i dusić bez przykrycia przez 30 minut. Na koniec dodać musztardę i zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę.

Sos majonezowo- czosnkowy: w blenderze zmiksować mleko sojowe z płatkami drożdżowymi, musztardą, octem, czarną solą i pieprzem. W trakcie miksowania wlewać powoli olej, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Na koniec wymieszać majonez z czosnkiem i sokiem z cytryny.

Burger: warzywa pokroić w plasterki. Bułki opiec na rozgrzanej patelni. Tofu posmarować lekko sosem BBQ i przesmażyć lekko na patelni z 2 stron. Na bułkę ułożyć kolejno: rukolę, pomidory, ogórki kiszone (można zastąpić ogórkiem zielonym), cebulę, tofu i sosy. Przekroić na pół.

Curry z żyta, marchewki i tofu

Składniki:

Żyto:

  • 125 g ziaren żyta (namoczonych przez 8 godzin lub na noc)
  • 2 cm kawałek kombu
  • 1 łyżeczka soli
  • woda

Curry:

  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka dobrego indyjskiego curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 średniej cebuli pokrojonej w pióra
  • 2 marchewki, pokrojone w półplasterki
  • 250 ml pomidorów krojonych (w sezonie można użyć świeżych, np. malinowych)
  • 100 g tofu naturalnego, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari (do smaku)
  • sól
  • pieprz

Szpinak:

  • 2 garście szpinaku baby
  • wrzątek
  • miska z wodą i lodem
  • 2 łyżki czarnego sezamu

Przygotowanie:

Żyto dokładnie przepłukać i zalać na noc podwójną ilością solanki (na 1 litr wody - 1 łyżka soli) i zostawić w temperaturze pokojowej na minimum 8 godzin (najlepiej na 24 godziny). Zwrócić uwagę, aby wszystkie ziarna znalazły się pod wodą. Na następny dzień ziarna żyta przepłukać i ugotować w podwójnej ilości wody z dodatkiem kawałka kombu. Gotowanie powinno zająć około godzinę. Odlać wodę (nie płukać). W garnku z szerokim dnem rozgrzać olej i dodać cebulę, a po chwili czosnek, curry oraz kurkumę. Dusić przez około 3 minuty uważając, żeby nie przypalić czosnku. Dodać marchew i dusić razem z cebulą i czosnkiem do momentu, aż będzie miękka (przez około 7 minut). Dodać pomidory i dusić przez kolejne 10 minut. Następnie dodać ugotowane ziarna żyta oraz tofu. Dusić przez 2 minuty w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec doprawić sosem sojowym oraz solą i pieprzem. W niewielkim rondelku zagotować wodę. Przygotować miskę z wodą oraz lodem. Szpinak wrzucić na wrzątek i po około 20 sekundach wyjąć cedzakiem i przełożyć do miski z lodem. Następnie odcisnąć z niego nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Na dnie głębokiego talerza nałożyć porcję żyta i udekorować obtoczonymi w sezamie liśćmi szpinaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości