Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 250 ml oleju rzepakowego
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 duże marchewki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 170 g posiekanych orzechów włoskich
Do dekoracji:
- 1 pomarańcz
- 1 owoc granatu rozmarynu
Krem mascarpone z pomarańczą:
- 1 kg serka mascarpone
- sok z połowy pomarańczy
- starta skórka z całej pomarańczy
Przygotowanie:
Ubić jajka z cukrem, dodać olej i zmiksować na małych obrotach, dodać starte na drobnych oczkach marchewki, mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, na koniec dodać szczyptę soli i wymieszać za pomocą łopatki. Mascarpone zmieszać z sokiem z połowy pomarańczy i startą skórką. Ciasto przełożyć do dwóch okrągłych blach 24 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do blachy, piec 20-25 minut w 180 st. C. Po wystygnięciu, skropić ciasto sokiem z połowy pomarańczy. Przełożyć masą z serka mascarpone i udekorować pomarańczą, owocami granatu i rozmarynem.
Zobacz także:
Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy!
Przepis na pączki, łatwy i przyjemny
Ciasto jogurtowe
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 kubeczki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jaja
- 100 ml oleju roślinnego
- cukier puder do posypania po wierzchu
- mieszanka owoców (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Do miski przełożyć jogurt. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Do miski z jogurtem dodać jajka i olej, wymieszać. Przelać do miski z sypkimi składnikami i krótko oraz delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Dodać mieszankę ulubionych owoców (mieszanka owoców leśnych). Wyłożyć do tortownicy o średnicy około 24 cm i piec przez około 35 minut lub do suchego patyczka. Składniki delikatnie wymieszać. Do mieszania składników najlepiej używać łyżki lub rózgi, ewentualnie krótko miksować mikserem na minimalnych obrotach.
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Składniki:
- 2 pomarańcze, koniecznie o cienkiej skórce
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 25 dag cukru brzozowego
- 30 dag mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- margaryna do nasmarowania boków formy
- papier do pieczenia do wyłożenia dna tortownicy
- 2 łyżki mielonych migdałów do wysypania boków tortownicy
Przygotowanie:
Pomarańcze umyć dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą. Włożyć (całe owoce ze skórką) do niedużego garnka i zalać zimną wodą. Pomarańcze zalać zimną wodą, przykryć i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, do czasu aż będą miękkie. Wylać wodę, a pomarańcze odstawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać mielonymi migdałami. Wystudzone pomarańcze przekroić na ćwiartki, usunąć ewentualne pestki i dokładnie zmiksować (całe owoce wraz ze skórką). Cukier brzozowy podzielić na w miarę równe dwie części. Jedną część ubić z białkami na sztywną pianę i odstawić. Drugą część cukru dodać do żółtek i ubić na jasny krem. Dodać zmiksowane pomarańcze, proszek do pieczenia oraz mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać partiami ubitą pianę z białek i cukru. Wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić na najniższą półkę do gorącego piekarnika i piec 70-85 minut, do czasu aż wbity w środek ciasta patyczek po wyjęciu będzie suchy. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN