Przepis na pączki, który pozwoli każdemu na zrobienie tego smakowitego deseru, jest pożądany przez każdego rodzica, nie tylko z okazji "Tłustego Czwartku". Pączki to smakołyk uwielbiany przez każdego, zwłaszcza dzieci. Dlatego dobry i sprawdzony przepis na pączki, jest na wagę złota.

Poznaj też przepisy na na pączki i faworki autorstwa:

Pączki to deser znikający z talerzy w mgnieniu oka, nie tylko w tłusty czwartek. Zrobienie samemu puszystych i delikatnych pączków, które dorównują smakiem tym z cukierni, to nie lada wyczyn. W sieci pod hasłem “przepis na pączki z marmoladą” znajdziemy mnóstwo przepisów, ale który z nich jest naprawdę dobry i sprawdzony?

Jaki jest łatwy przepis na pączki?

Przepis na pączki tradycyjne mówi, iż pączki powinno smażyć się na smalcu. Dzięki temu są najsmaczniejsze. Chcąc jednak przygotować deser, który spróbują również wegetarianie, smalec można zastąpić tłuszczem palmowym, czyli po prostu olejem roślinnym do smażenia. Jakie składniki potrzebne są do przygotowania pysznych pączków ?

Pączki domowe – prosty przepis:

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1/4 l mleka 3,2%,
  • 50 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 70 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 45 g masła,
  • 2 łyżki wódki, spirytusu lub rumu,
  • 1 litr oleju do smażenia,
  • cukier puder do smaku,
  • marmolada.

Wykonanie:

  • Mąkę przesiać przez sitko, dodać szczyptę soli.
  • Podgrzać mleko, by rozpuścić w nim drożdże i pozostawić je na mniej więcej 10 minut, by podrosły.
  • Do przesianej mąki należy dodać podrośnięte drożdże, roztrzepane jajko z żółtkami, cukrem oraz cukrem waniliowym.
  • Potem należy zmiksować masę na gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie jego wyrabiania dodać stopione masło oraz wódkę lub spirytus. Ciasto najlepiej zostawić w ciemniejszym miejscu, przykryte ściereczką na ok. 1 godzinę.
  • Po upływie godziny, podrośnięte ciasto trzeba wyrobić ponownie na stolnicy bądź blacie wysypanym mąką.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, pokroić na kwadraty luk okręgi, na które nakładać należy po łyżeczce twardej marmolady. Gotowy kawałek ciasta wypełniony marmoladą, trzeba uformować w kulki. Ulepione pączki pozostawić na desce obsypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Olej trzeba rozgrzać w odpowiednio wysokim garnku i wrzucić na niego kawałek ciasta. Jeśli opada na dno, oznacza to, że tłuszcz jeszcze jest za zimny. Gdy utrzyma się na powierzchni, a ciasto nabierze brązowego koloru, oznacza że jest gotowy.
  • Pączki powinny być usmażone na złoto-brązowy kolor, smażone po 2-2,5 minuty z każdej strony. Gotowe pączki najlepiej przełożyć na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym, tak by mógł w niego wsiąknąć nadmiar tłuszczu.
  • Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem.

Przepis na pączki z marmoladą nie jest trudny. Wymaga wprawy i czasu. Z powyższego przepisu można zrobić również małe pączki. Przepis na mini pączki nie różni się niczym, oprócz wielkości formowanych pączków.

Przepis na pączki domowe – kilka dobrych rad

Po pierwsze nadzienie. Szybkie pączki mogą być przygotowywane z różnymi nadzieniami: pączki z dżemem, pączki serowe. Wszystko zależy od naszych smaków i wyobraźni. Przepis na pączki serowe, nie różni się od standardowego, jedyna różnica to inne nadzienie, w tym przypadku zamiast marmolady, dodajemy twaróg.

Przepis na pączki drożdżowe to przede wszystkim dobrze wyrobione ciasto drożdżowe –

luźne, ale również elastyczne, tak aby dało się formować pączki. Trzeba uważać na zbyt dużą ilość mąki, aby ciasto nie było zbyt sztywne.

Ciasto na pączki nie powinno być zbyt słodkie. Zbyt duża ilość cukru w cieście spowoduje, że pączki szybciej się rumienią przy smażeniu. Dodatkowo, nadzienie samo w sobie jest słodkie, dlatego ciasto na pączki, powinno mieć umiarkowany poziom słodkości. Dlatego dodajemy niewielką ilość cukru, maksymalnie do 10% cukru w stosunku do masy mąki.

Ważne, by dobrze zlepić pączki po umieszczeniu w nich nadzienia! Jeśli zrobimy to odpowiednio, marmolada na pewno nie wypłynie podczas smażenia.

Pączki powinno się smażyć partiami, jeśli w garnku będzie zbyt duża ilość pączków na raz,

temperatura tłuszczu znacznie się obniży.

Pączki przed podaniem, można różnorako udekorować. Lukrowanie, pudrowanie, dekorowanie skórką pomarańczową, wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Możliwości jest naprawdę wiele, wystarczy wybrać swoją ulubioną.

Prosty przepis na pączki to tajemnica ich pysznego smaku i klucz do zadowolenia domowników. Przygotowywanie pysznych pączków wymaga wprawy, jednak zdecydowanie nie jest to skomplikowany przepis. Liczy się motywacja, chęci i pomysłowość. Nadzienie pączków zadecyduje o ich charakterze.


Co sądzisz o tym artykule?
11
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0