Najlepsze pączki z Podlasia
Siostry z Dobromila, które odwiedził Mikołaj Rey zdradziły mu przepis na przepyszne podlaskie łakocie. Wspólnie przygotowane pączki nie były jedynym przysmakiem na suto zastawionym stole, gotowym na tłustoczwartkową rozpustę dla podniebienia. Jednak zacznijmy od nich, bo te podlaskie są wyjątkowe.
Wszystkie znane składniki potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego, zostały starannie wymieszane, a ciasto wyrobione, tak, aby na koniec było sprężyste. Każda wprawiona kucharka zna przepis na to ciasto, jednak, co takiego dodaje się do niego na Podlasiu, co czyni tamtejsze pączki innymi od wszystkich?
- Na sam koniec do ciasta dodajemy spirytus, który spowoduje, że pączki w czasie smażenia nie będą piły tłuszczu. Ładnie się zarumienią i usmażą, ale nie będą tłuste same w sobie - mówi jedna z sióstr z Dobromila.
Czym jest karnawałowy kopiec mrówek?
Na stole, przy którym z radością zasiadł Mikołaj, pojawił się jeszcze jeden wypiek. Ciasto przypomina kopiec zrobiony przez mrówki.
- Kopiec jest posypany makiem, który ma przywodzić na myśl właśnie mrówki i jest to ciasto faworkowe. Powinno być dużo miodu czuć, taki aromat kwiatowy - opowiada restauratorka, a Mikołaj pomiędzy jednym, a drugim zachwytem dodaje:
- I taki efekt - jak chipsy. Masz ochotę od razu na więcej - żartuje.
Ile pączków zjadł Mikołaj i czy udało mu się wygrać wyzwanie, aby zjeść pączka i nie oblizać się? Koniecznie zobacz w materiale wideo.
Zobacz także:
- Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!
- Pączki na słodko ze słonym karmelem i bitą śmietaną według przepisu Sebastiana Olmy
- Pączki na słodko z nadzieniem różanym według przepisu Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.
Autor: Patrycja Sibilska
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN