Pączki na słodko z nadzieniem różanym według przepisu Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Pączki na słodko z nadzieniem różanym według przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pączki na słodko z różanym nadzieniem to klasyka znana wielu pokoleniom. Obecnie klasyczne pączki to właśnie te z różaną konfiturą. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał jak przygotować tradycyjne pączki na słodko. Sprawdź przepis.

Pączki na słodko według przepisu Sebastiana Olmy - składniki

Składniki na ciasto:

  • 360 g mleka zwykłego
  • 180 g cukru
  • 60 g drożdży świeżych
  • 300 g jajek
  • 300 g żółtek
  • 1200 g mąki pszennej
  • 240 g masła
  • łyżka soli

Składniki na nadzienie różane:

  • 1 kg konfitury różanej
  • cukier puder 50 g

Sposób przygotowania pączków na słodko z różą z przepisu Sebastiana Olmy

Po pierwsze przygotuj rozczyn - mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.

Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na części po 50 g i uformuj z niej kulki, następnie zostaw je, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego do 185 st. C piekarnika.

Gotowe i upieczone pączki nadziej konfiturą różaną i posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości