Pączki na słodko z nadzieniem różanym według przepisu Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Pączki na słodko z nadzieniem różanym według przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pączki na słodko z różanym nadzieniem to klasyka znana wielu pokoleniom. Obecnie klasyczne pączki to właśnie te z różaną konfiturą. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał jak przygotować tradycyjne pączki na słodko. Sprawdź przepis.

Pączki na słodko według przepisu Sebastiana Olmy - składniki

Składniki na ciasto:

  • 360 g mleka zwykłego
    • 180 g cukru
      • 60 g drożdży świeżych
        • 300 g jajek
          • 300 g żółtek
            • 1200 g mąki pszennej
              • 240 g masła
                • łyżka soli

                  Składniki na nadzienie różane:

                  • 1 kg konfitury różanej
                    • cukier puder 50 g

                      Sposób przygotowania pączków na słodko z różą z przepisu Sebastiana Olmy

                      Po pierwsze przygotuj rozczyn - mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.

                      Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na części po 50 g i uformuj z niej kulki, następnie zostaw je, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego do 185 st. C piekarnika.

                      Gotowe i upieczone pączki nadziej konfiturą różaną i posyp cukrem pudrem.

                      Zobacz także:

                      Autor: Teofila Siewko

                      Źródło: Sebastian Olma

                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości