Pączki na słodko według przepisu Sebastiana Olmy - składniki
Składniki na ciasto:
- 360 g mleka zwykłego
- 180 g cukru
- 60 g drożdży świeżych
- 300 g jajek
- 300 g żółtek
- 1200 g mąki pszennej
- 240 g masła
- łyżka soli
Składniki na nadzienie różane:
- 1 kg konfitury różanej
- cukier puder 50 g
Sposób przygotowania pączków na słodko z różą z przepisu Sebastiana Olmy
Po pierwsze przygotuj rozczyn - mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.
Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na części po 50 g i uformuj z niej kulki, następnie zostaw je, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego do 185 st. C piekarnika.
Gotowe i upieczone pączki nadziej konfiturą różaną i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!
- Ile kalorii mają pączki? Jak na ich kaloryczność wpływa lukier i różne nadzienia?
- Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN