Pączki na słono z pesto bazyliowym, serem mozzarella i pomidorami z przepisu Sebastiana Olmy

Pączki z pesto bazyliowym Sebastiana Olmy
Pączki na słono z pesto bazyliowym, serem mozzarella i pomidorami z przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: Jakub Kamiński/East News
Pyszne pączki na słono to danie w sam raz na okres karnawałowy i dla wszystkich tych, którzy wolą słone od słodkiego. W Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaprezentował, jak przygotować pączki na słono z pesto bazyliowym, serem mozzarella i pomidorami. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki na pączki na słono z pesto bazyliowym, serem mozzarella i pomidorami z przepisu Sebastiana Olmy

Składniki na ciasto do pączków na słono:

  • 360 g mleka zwykłego
    • 180 g cukru
      • 60 g drożdży świeżych
        • 300 g jajek
          • 300 g żółtek
            • 1200 g mąki pszennej
              • natka pietruszki, bazylia, kolendra po pęczku
                • 240 g masła
                  • łyżka soli
                    • świeżo mielony pieprz
                      • 50 g pesto bazyliowego
                        • 100 g suszonych pomidorów
                          • łyżka papryki słodkiej w proszku

                            Składniki na farsz do pączków na słono z pesto bazyliowym:

                            • 100 g pesto bazyliowego
                              • 4 kulki sera mozzarella
                                • 4 pomidory zwykłe
                                  • duży pęczek bazylii
                                    • 50 g orzeszków pinii

                                      Sposób przygotowania pączków na słono z pesto bazyliowym, serem mozarella i pomidorami

                                      Sposób przygotowania ciasta na słone pączki:

                                      Po pierwsze przygotuj rozczyn, mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.

                                      Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn, posiekane świeże zioła, pesto bazyliowe, posiekane suszone pomidory i paprykę słodką w proszku, i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na kulki po 50 g, a następnie gotowe kulki zostaw, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego do 185 st. C piekarnika.

                                      Sposób przygotowania farszu do pączków na słono z pesto bazyliowym:

                                      Pączki przekrój na dwie równe części, dolną posmaruj pesto bazyliowym, ułóż na niej pokrojony ser mozzarella, kawałki pomidorów, świeże listki bazylii i orzeszki pinii. 

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Sebastian Olma

                                      Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana