Wielki grill w Kołobrzegu
Tegoroczny Projekt Plaża odbywa się pod hasłem #przystaneksport. Po porządnej dawce aktywności warto uzupełnić deficyt kaloryczny i wrzucić coś na ruszt. Dlatego Sebastian Olma w strefie Sokołów rozpalił wielkiego grilla, by ugościć plażowiczów:
- kiełbasami;
- kiszką ziemniaczaną;
- schabem wieprzowym.
Grillowany schab po włosku wg Sebastiana Olmy
Kotlet schabowy to przysmak, który większość z nas dobrze zna. Natomiast Sebastian Olma skorzystał z faktu, że grilluje na plaży i postanowił przyrządzić go po włosku.
- Odczarowujemy ten jak najbardziej tradycyjny polski produkt. Jak dobrze wiemy wieprz, świniaki były z nami od zawsze. Chcę pokazać Państwu, jak fantastycznie przygotować wieprzowinę, by nie była ona wysmażona, a soczysta - zaznaczył w rozmowie z Olivierem Janiekiem.
Kucharz oprószył więc solą i pieprzem cienki kawałek schabu, po czym wrzucił go na ruszt. - Grillujemy mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony. Tak, żebyśmy go dobrze wysmażyli. Pamiętajmy, że wieprzowina jest jasnym mięsem, więc musi być delikatnie soczyste. Gdy nakłuwasz wykałaczką mięso i widzisz, że cieknie z niego "mleko", to jest jeszcze niegotowe, ale jak sok jest przezroczysty, to mięso jest już przygotowane - tłumaczył krok po kroku.
Sebastian Olma grillowany schab posmarował wcześniej przygotowanym pesto. Na mięso położył mozzarellę, pokrojone pomidory w plastry i kilka listków rukoli. - Może też być odrobina sosu balsamicznego. I tak mamy na włoski styl fantastyczny schab - zachęcał.
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz także:
- Przepisy Sebastiana Olmy na dania z serem w roli głównej. W pozostałych: grillowana cukinia, szparagi i pieczony łosoś
- Lekkie obiady na lato. Idealne przepisy na dania mięsne z warzywami
- Zamknij lato w słoiku - prosty i szybki przepis na konfiturę z wiśni i czerwonych porzeczek
Autor: Dominika Czerniszewska
Reporter: Olivier Janiak