Pączki na słono z wędzoną kaczką według przepisu Sebastiana Olmy - składniki
Składniki na ciasto do pączków na słono:
- 360 g mleka zwykłego
- 180 g cukru
- 60 g drożdży świeżych
- 300 g jajek
- 300 g żółtek
- 1200 g mąki pszennej
- natka pietruszki, bazylia, kolendra po pęczku
- 240 g masła
- łyżka soli
- świeżo mielony pieprz
Składniki na nadzienie do pączków na słono z wędzoną kaczką:
- 500 g pasztetu domowego wieprzowego
- 100 g masła
- 100 ml słodkiej śmietany 36 proc.
- 2 kostki smalcu
- duża łyżka ziół prowansalskich
- duża łyżka pieprzu młotkowanego
- 300 g bekonu w plastrach wędzono-parzonego
- pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania pączków z wędzoną kaczką według przepisu Sebastiana Olmy
Sposób przygotowania ciasta na słone pączki:
Przygotuj rozczyn, mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.
Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn, posiekane świeże zioła i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na kulki po 50 g, a następnie gotowe kulki zostaw, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego do 185 st. C piekarnika.
Sposób przygotowania nadzienia do słonych pączków z wędzoną kaczką:
Pasztet potnij na małe kawałki, przełóż do robota kuchennego i utrzyj do gładkiej konsystencji, dodając masło i słodką śmietankę. Gotową kremową masę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej nią upieczone pączki. W rondelku rozpuść smalec dodając do niego zioła prowansalskie, pieprz młotkowany i suszony czosnek. Gdy konsystencja będzie kremowa, zanurz pączki tak, aby powstała masa, jak na lukier. Po wyjęciu posyp pączki podsmażonym chrupkim bekonem i natką pietruszki.
Zobacz także:
- Pączki bezglutenowe - najlepszy przepis krok po kroku
- Pączki z ziemniakami - wyjątkowy przepis na Tłusty Czwartek i nie tylko
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze pączki. Prościej się nie da!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News