Materiał promocyjny

Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką

Mini tartaletki z gruszką i Gorgonzolą DOP dolce
Mini tartaletki z gruszką i Gorgonzolą DOP dolce
Źródło: mat. TVN
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność. Niezależnie od tego, czy jesz ją w daniu przygotowanym w restauracji, czy ugotowanym w domu, potrafi zaskoczyć smakiem, konsystencją i aromatem. Sprawdź przepis na mini tartaletki z Gorgonzolą DOP dolce, które łączą w sobie słodkie i słone nuty. 

Gorgonzola DOP dolce – włoski król wśród serów

Gorgonzola może być bohaterem właściwie każdego dania. Doskonale rozpuszcza się w kremowych sosach, więc będzie idealna do makaronów, gnocchi czy risotto. Świetnie odnajduje się w towarzystwie słodkich smaków, np. owoców czy miodu. Tego typu słodko-wytrawne kontrasty potrafią podbić kubki smakowe niejednego smakosza. Ponadto Gorgonzola DOP świetnie sprawdzi się solo lub jako element tzw. "deski serów", podawanej z owocami, warzywami, chrupiącą bagietką i lampką wina. 

Tartaletki z Gorgonzolą DOP dolce, gruszką i karmelizowaną cebulką to małe dzieła sztuki. Są eleganckie, idealne na przyjęcia, kolację we dwoje lub poczęstunek dla gości, których chcemy oczarować. Każdy kęs jest aksamitny, słodki od gruszki, głęboki od sera, z delikatnym muśnięciem miodu i aromatycznym tymiankiem. Po prostu pycha! Poznaj przepis i wyczaruj w swojej kuchni coś wyjątkowego.

Gorgonzola DOP dolce
Gorgonzola DOP dolce
Źródło: mat. TVN

Mini tartaletki z gruszką i Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 gruszki,
  • 50 g Gorgonzoli DOP dolce,
  • 4 plastry szybki parmeńskiej,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego,
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku,
  • szczypta soli.
Mini tartaletki z gruszką i Gorgonzolą DOP dolce
Mini tartaletki z gruszką i Gorgonzolą DOP dolce
Źródło: mat. TVN

Sposób przygotowania:

1.     Cebulę pokrój w cienkie piórka. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, wlej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Dodaj szczyptę soli, zamieszaj, a następnie zmniejsz moc palnika. Smaży powoli, około 30 min regularnie mieszając. Pod koniec cebula powinna być miękka i mieć piękny, bursztynowy kolor.

2.     Gruszki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj orzechy.

3.     Rozgrzej piekarnik.

4.     Foremki do tartaletek wyłóż ciastem francuskim. Na dno nałóż karmelizowaną cebulkę, plaster szynki parmeńskiej, kawałki Gorgonzoli DOP dolce, plasterki gruszki.

5.     Na wierzch dodaj jeszcze odrobinę sera, posiekane orzechy włoskie, tymianek i polej odrobiną miodu gryczanego.

6.     Piecz przez około 15 minut, aż tartaletki staną się złociste.

I gotowe. Teraz możesz rozkoszować się pysznym daniem. Jedz ze smakiem!

Materiał promocyjny
podziel się: