Burgery z salsą pomidorową i dipem czosnkowym
Składniki na bułki:
- 200 ml mleka 3,2%
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 40 g drożdży
- 1 jajko
Jak przygotować bułki do burgerów?
W rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże, następnie dodaj masło, cukier i jajko. Całość przykryj na kilka minut po ścierką, następnie dodaj przesianą mąkę pszenną. Mieszaj aż masa się dokładnie połączy i przykryj ścierką do wyrośnięcia, następnie podziel ciasto na kulki po 80g, wyrób za pomocą dłoni, ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i znów poczekaj aż kulki urosną. Gdy ciasto urośnie wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij bułki i poczekaj aż ostygną.
Składniki na dip jogurtowy:
- kubek jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- sok z połowy limonki
- sól
Jak przygotować dip do burgerów?
W małym naczyniu wymieszaj tarty czosnek razem z jogurtem i posiekaną natką pietruszki. Do dipu dodaj sok z limonki i szczyptę soli do smaku.
Składniki na salsę pomidorową:
- 100 g suszonych pomidorów
- 50 g oliwek czarnych
- 2 ogórki zielone
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 50ml oliwy z oliwek
Jak przygotować salsę pomidorową?
Do miski włóż posiekane suszone pomidory, pokrojone oliwki, zielonego ogórka i cebulę czerwoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj dodając do nich zioła prowansalskie i oliwę z oliwek.
Składniki na marynowaną cebulkę:
- 2 cebule czerwone
- 100 ml octu białego winnego
- 200 g cukru
- 300 ml wody
Jak przygotować marynowaną cebulkę?
W rondelku zagotuj wodę razem z cukrem i octem, dodaj pokrojoną cebulkę i odstaw na chwilę, następnie cebulkę odcedź i odstaw do lodówki.
Do zrobienia 6 burgerów roślinnych potrzebujemy jeszcze tylko 200 g sera feta
Jak przygotować burgery z salsą pomidorową i dipem czosnkowym?
Upieczone bułki przetnij na dwie równe części, na dolną nałóż dip jogurtowy, salę z pomidorkami, pokruszony ser feta i upieczonego burgera. Na wierch burgera dodaj marynowaną cebulę czerwoną.
Tomasz Urbanek/East News
Ziołowy burger ze szpinakiem, cukinią, mozzarellą i bazylią
Składniki na bułkę na burgera:
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 1 duża łyżka cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
W rondelku podgrzej mleko aż będzie ciepłe, dodaj drożdże i poczekaj aż zaczną pracować. Do mleka, następnie dodaj cukier, masło i ubite jajko. Po wymieszaniu składników dodaj przesianą mąkę pszenną i wcześniej zmiksowane zioła. Mieszaj aż masa się dokładnie połączy i przykryj ścierką do wyrośnięcia, następnie podziel ciasto na kulki po 80g, wyrób za pomocą dłoni, ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i znów poczekaj aż kulki urosną. Gdy ciasto urośnie wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij bułki i poczekaj aż ostygną.
Dodatki:
- 300 g szpinaku baby
- po 1 małym pęczku bazylii i natki pietruszki
- 2 cukinie
- sól, pieprz do smaku
- 50 ml oliwy
- 6 burgerów roślinnych
- 100 g pesto bazyliowego
- 2 kulki mozzarelli
- 3 pomidory malinowe
Jak przygotować ziołowe burgery ze szpinakiem, cukinią, mozzarellą i bazylią?
Liście młodego szpinaku, pęczek bazylii i natki pietruszki zaparz w gorącej wodzie, a następnie odciśnij na sitku i dokładnie zmiksuj za pomocą miksera kuchennego.
Zieloną cukinię potnij na cienkie plastry, grilluj na patelni, aż kawałki będą miękkie z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy.
Burgery wstaw do piekarnika na 15 minut. Przecięte bułki posmaruj bazyliowym pesto, następnie nałóż plastry mozzarelli, pomidora malinowego i cukinii. Nałóż upieczone w piecu kotlety i zamknij ziołowe bułki.
Tomasz Urbanek/East News
Burgery z majonezem curry i sałatką z pomarańczą
Składniki na bułki do burgerów:
- 200 ml mleka 3,2 %
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 40 g drożdży
- 1 jajko
- po 1 dużej łyżce kurkumy i curry
Jak przygotować bułki do burgerów?
W rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże, następnie dodaj masło, cukier, jajko i kurkumę z curry. Całość przykryj na kilka minut po ścierką, następnie dodaj przesianą mąkę pszenną. Mieszaj aż masa się dokładnie połączy i przykryj ścierką do wyrośnięcia, następnie podziel ciasto na kulki po 80g, wyrób za pomocą dłoni, ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i znów poczekaj aż kulki urosną. Gdy ciasto urośnie wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij bułki i poczekaj aż ostygną.
Majonez curry
- 4 jajka
- 1 duża łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
- 0,4 l oleju roślinnego
- sól do smaku
Jak zrobić majonez curry?
W misce rozbij żółtka, doda łyżkę musztardy, sok z cytryny i zacznij mieszać dodając cienkim strumieniem olej. Gdy podczas mieszania powstanie gęsty majonez dodaj do niego przyprawę curry w proszku i czerwoną pastę curry. Majonez dopraw do smaku szczyptą soli.
Sałatka pomarańczowa:
- pół białej kapusty
- po 2 duże łyżki soli, cukru
- 100 ml soku z cytryny
- 3 pomarańcze
- 20 ml oleju sezamowego
- po 1 łyżce kuminu rzymskiego, garam masala
- 1 mały pęczek kolendry
Jak przygotować burgery z majonezem curry i sałatką z pomarańczą?
Młodą biała kapustę delikatnie posiekaj, następnie zasyp solą, cukrem i sokiem z cytryn na 30 minut. Po tym czasie kapusta zmięknie, odcedź ją i dodaj do niej cząstki pomarańczy, olej sezamowym, kumin rzymski, garam masala i posiekaną kolendrę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przetnij bułkę na dwie części, nałóż majonez curry, wcześniej przygotowaną sałatkę i upieczonego burgera.
Tomasz Urbanek/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Młode buraki z wiśniami, kopytka bazyliowe i sałatka z cukinii. A to wszystko z serowym dodatkiem
Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?
Zobacz wideo: Wegetariańska pasta, która raz dwa zniknie ze stołu! Prosty przepis na aromatyczną tapenadę prosto z Prowansji
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News