Przepisy kulinarne

Szparagi, bób i pak choi, czyli aromatyczne smaki lata na talerzu. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha

Karolina Rybińska

Przepisy kulinarne

Szparagi, bób i pak choi, czyli aromatyczne smaki lata na talerzu. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha

Karolina Rybińska

Latem mamy do dyspozycji wiele warzyw, które nie tylko smakują, ale też dodają aromatu do przygotowywanych przez nas potraw. Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN pojawią się m.in. szparagi, pomidory, bób, kapusta pak choi i rzepa. Oto przepisy zwycięzcy 8. edycji programu "MasterChef", Grzegorza Zawieruchy.

Zupa krem z żółtych pomidorów

Składniki na zupę krem z żółtych pomidorów:

  • 2 kg żółtych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy Knorr pomidory z czosnkiem + 1 dodatkowo jako garnish
  • 2 laski selera naciowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego lub dobrej jakości ketchupu
  • świeża bagietka
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki śmietany 12%

Jak przygotować zupę krem z żółtych pomidorów?

  1. Pomidory parzymy we wrzątku ok. 1 minutę, a następnie przekładamy do zimnej wody i obieramy z skórki. Cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek. Lekko szklimy, dodajemy seler naciowy pokrojony w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 1 łyżeczkę przyprawy Knorr. 
  2. Wszystko smażymy ok. 2 minuty i dodajemy pokrojone pomidory oraz cały sok jaki powstał podczas krojenia. Zwiększamy ogień i mieszając, smażymy ok. 4 minuty. Dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy w razie konieczności dodajemy szklankę wody i całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie całość blendujemy.
  3. Zupę krem przelewamy do miseczek, dodajemy po 1 łyżce kwaśnej śmietany i tuż przed serwowaniem posypujemy przyprawą Knorr. Serwujemy z szarpanymi grzankami zrobionymi z bagietki.
  4. Bagietkę należy porwać na drobne kawałki, skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą Knorr. Następnie wkładamy do piekarnika z funkcją grilla (200 stopni C) na 5 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z bobem i rzepą

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z bobem i rzepą:

  • 750 g ziemniaków
  • 1 rzepa
  • 300 g świeżego bobu
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 2 małe ząbki czosnku, rozgniecione
  • gałka muszkatołowa
  • masło do natłuszczenia
  • 50 g gruyère startego
  • świeży tymianek
  • 1 łyżeczka przyprawy pomidory z czosnkiem Knorr
  • kiełki brokułu

Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z bobem i rzepą?

  1. Ziemniaki i rzepę obieramy i kroimy w cienkie plasterki za pomocą mandoliny. 
  2. Śmietanę i mleko gotujemy razem z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, startą gałką muszkatołową i przyprawą pomidory z czosnkiem Knorr.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy ziemniaki oraz rzepę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną, ale się nie ugotują.
  4. W osobnym garnku gotujemy bób, tak, żeby był lekko aldente. Następnie odcedzamy i obieramy ze skórek.
  5. W międzyczasie smarujemy brytfannę masłem i rozgrzewamy piekarnik do 160 °C.
  6. Przekładamy ziemniaki, rzepę oraz bób do naczynia i zalewamy mlekiem z gotowania. Przykrywamy folią i pieczemy przez 30 minut. Zdejmujemy folię, posypujemy serem na wierzchu i pieczemy jeszcze przez kolejne 10-15 minut, aż ser ładnie się zarumieni. 
  7. Przed podaniem posypujemy mieszanką Knorr, obficie dekorujemy kiełkami i serwujemy na ciepło.

Sandacz ze szparagami w sosie warzywno – śmietanowym

Składniki na sandacza ze szparagami w sosie warzywno – śmietanowym:

  • 2 filety z sandacza ok. 500 g
  • 8 szparagów
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej z rozmarynem Knorr
  • 150 ml białego wina
  • 1 cebula szalotka
  • 1 laska selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 250 ml śmietany 36%
  • garść świeżej kolendry
  • kiełki pora

Jak przygotować sandacza ze szparagami w sosie warzywno – śmietanowym?

  1. Sandacza dzielimy na ładne porcje, posypujemy solą oraz przyprawą Knorr. Odkładany na 30 minut do zamarynowania.
  2. W międzyczasie do garnka z grubym dnem wrzucamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, seler oraz marchewkę pokrojoną julienne ( cienkie paseczki), ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę oraz curry i przyprawę Knorr. 
  3. Zmniejszamy ogień, całość dobrze mieszamy i szklimy ok. 3 min. Dolewamy białe wino i redukujemy. Po 2 minutach dodajemy zblanszowane szparagi i obsmażamy kolejną minutę. Kiedy płyn się zredukuje, dolewamy śmietanę i redukujemy do pozyskania sosu o odpowiedniej konsystencji.
  4. Na koniec sandacza gotujemy na parze (ok. 10 minut) i kiedy będzie gotowy posypujemy go mieszanką przypraw Knorr.
  5. Na talerz wlewamy sos, na wierzchy układamy kawałek dorsza, posypujemy kolendrą oraz świeżymi kiełkami pora.

Świeża sałatka z pak choi

Składniki na sałatkę z pak choi:

  • 1 świeży ogórek
  • 1 duży pomidor
  • 5 rzodkiewek
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • garść mięty
  • 1 limonka (skórka i sok)
  • 1 łyżeczka przyprawy Knorr pomidory z czosnkiem
  • ½ łyżeczki moringi
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować sałatkę z pak choi?

  1. Kapustę dobrze płuczemy i kroimy na 3 kawałki. Ogórek oraz pomidor kroimy w kostkę 2x2 cm, rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach. Przekładamy do 1 miski, polewamy oliwą z oliwek i całość dobrze mieszamy.
  2. Do niedużej miseczki przekładamy jogurt, ścieramy skórkę z ½ limonki oraz sok z całej limonki, dodajemy posiekaną drobno miętę, przyprawę Knorr oraz moringę. Całość dokładnie mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Dresingiem polewamy sałatę i całość oprószamy przyprawą Knorr.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Truskawki w wersji wytrawnej. Poznaj ciekawe pomysły Jaśka Kuronia

Polacy kochają fasolkę szparagową. Mało kto wie, jak wybrać świeżą i co dodać do gotowania

Pyszne jagodzianki w dwóch odsłonach. Przepis na słodkie bułeczki w wersji klasycznej oraz fit

Źródło: Grzegorz Zawierucha |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
94
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0