Zupa krem z żółtych pomidorów
Składniki na zupę krem z żółtych pomidorów:
- 2 kg żółtych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy Knorr pomidory z czosnkiem + 1 dodatkowo jako garnish
- 2 laski selera naciowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka przecieru pomidorowego lub dobrej jakości ketchupu
- świeża bagietka
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki śmietany 12%
Jak przygotować zupę krem z żółtych pomidorów?
- Pomidory parzymy we wrzątku ok. 1 minutę, a następnie przekładamy do zimnej wody i obieramy z skórki. Cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek. Lekko szklimy, dodajemy seler naciowy pokrojony w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 1 łyżeczkę przyprawy Knorr.
- Wszystko smażymy ok. 2 minuty i dodajemy pokrojone pomidory oraz cały sok jaki powstał podczas krojenia. Zwiększamy ogień i mieszając, smażymy ok. 4 minuty. Dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy w razie konieczności dodajemy szklankę wody i całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie całość blendujemy.
- Zupę krem przelewamy do miseczek, dodajemy po 1 łyżce kwaśnej śmietany i tuż przed serwowaniem posypujemy przyprawą Knorr. Serwujemy z szarpanymi grzankami zrobionymi z bagietki.
- Bagietkę należy porwać na drobne kawałki, skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą Knorr. Następnie wkładamy do piekarnika z funkcją grilla (200 stopni C) na 5 minut.
Zapiekanka ziemniaczana z bobem i rzepą
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z bobem i rzepą:
- 750 g ziemniaków
- 1 rzepa
- 300 g świeżego bobu
- 250 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka 3,2%
- 2 małe ząbki czosnku, rozgniecione
- gałka muszkatołowa
- masło do natłuszczenia
- 50 g gruyère startego
- świeży tymianek
- 1 łyżeczka przyprawy pomidory z czosnkiem Knorr
- kiełki brokułu
Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z bobem i rzepą?
- Ziemniaki i rzepę obieramy i kroimy w cienkie plasterki za pomocą mandoliny.
- Śmietanę i mleko gotujemy razem z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, startą gałką muszkatołową i przyprawą pomidory z czosnkiem Knorr.
- Doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy ziemniaki oraz rzepę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną, ale się nie ugotują.
- W osobnym garnku gotujemy bób, tak, żeby był lekko aldente. Następnie odcedzamy i obieramy ze skórek.
- W międzyczasie smarujemy brytfannę masłem i rozgrzewamy piekarnik do 160 °C.
- Przekładamy ziemniaki, rzepę oraz bób do naczynia i zalewamy mlekiem z gotowania. Przykrywamy folią i pieczemy przez 30 minut. Zdejmujemy folię, posypujemy serem na wierzchu i pieczemy jeszcze przez kolejne 10-15 minut, aż ser ładnie się zarumieni.
- Przed podaniem posypujemy mieszanką Knorr, obficie dekorujemy kiełkami i serwujemy na ciepło.
Sandacz ze szparagami w sosie warzywno – śmietanowym
Składniki na sandacza ze szparagami w sosie warzywno – śmietanowym:
- 2 filety z sandacza ok. 500 g
- 8 szparagów
- 50 g masła
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej z rozmarynem Knorr
- 150 ml białego wina
- 1 cebula szalotka
- 1 laska selera naciowego
- 1 marchewka
- 250 ml śmietany 36%
- garść świeżej kolendry
- kiełki pora
Jak przygotować sandacza ze szparagami w sosie warzywno – śmietanowym?
- Sandacza dzielimy na ładne porcje, posypujemy solą oraz przyprawą Knorr. Odkładany na 30 minut do zamarynowania.
- W międzyczasie do garnka z grubym dnem wrzucamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, seler oraz marchewkę pokrojoną julienne ( cienkie paseczki), ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę oraz curry i przyprawę Knorr.
- Zmniejszamy ogień, całość dobrze mieszamy i szklimy ok. 3 min. Dolewamy białe wino i redukujemy. Po 2 minutach dodajemy zblanszowane szparagi i obsmażamy kolejną minutę. Kiedy płyn się zredukuje, dolewamy śmietanę i redukujemy do pozyskania sosu o odpowiedniej konsystencji.
- Na koniec sandacza gotujemy na parze (ok. 10 minut) i kiedy będzie gotowy posypujemy go mieszanką przypraw Knorr.
- Na talerz wlewamy sos, na wierzchy układamy kawałek dorsza, posypujemy kolendrą oraz świeżymi kiełkami pora.
Świeża sałatka z pak choi
Składniki na sałatkę z pak choi:
- 1 świeży ogórek
- 1 duży pomidor
- 5 rzodkiewek
- 200 ml jogurtu greckiego
- garść mięty
- 1 limonka (skórka i sok)
- 1 łyżeczka przyprawy Knorr pomidory z czosnkiem
- ½ łyżeczki moringi
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Jak przygotować sałatkę z pak choi?
- Kapustę dobrze płuczemy i kroimy na 3 kawałki. Ogórek oraz pomidor kroimy w kostkę 2x2 cm, rzodkiewki ścieramy na dużych oczkach. Przekładamy do 1 miski, polewamy oliwą z oliwek i całość dobrze mieszamy.
- Do niedużej miseczki przekładamy jogurt, ścieramy skórkę z ½ limonki oraz sok z całej limonki, dodajemy posiekaną drobno miętę, przyprawę Knorr oraz moringę. Całość dokładnie mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Dresingiem polewamy sałatę i całość oprószamy przyprawą Knorr.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Truskawki w wersji wytrawnej. Poznaj ciekawe pomysły Jaśka Kuronia
Polacy kochają fasolkę szparagową. Mało kto wie, jak wybrać świeżą i co dodać do gotowania
Pyszne jagodzianki w dwóch odsłonach. Przepis na słodkie bułeczki w wersji klasycznej oraz fit
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: