Letnie dania z serem w roli głównej. Oto smaczne przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan
MATEUSZ GROCHOCKI/East News
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan przygotowuje wyjątkowe letnie dania, w których głównym składnikiem jest ser. Zobacz jego przepisy na wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera, filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatka z avocado, arbuzem i pomidorami oraz młode warzywa z pieca z sosem serowym.

Wakacyjna sałatka z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera

Składniki na wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera:

  • 150g sera
    • 2 brzoskwinie
      • 4 nektarynki
        • 10szt moreli
          • kilka sztuk truskawek
            • 1 łyżka czarnuszki
              • 2 łyżki octu winnego
                • 1 łyżka miodu
                  • sól, pieprz do smaku
                    • szczypiorek
                      • 1 opakowanie bazylii drobnej
                        • kwiaty begonii białej w doniczce

                          Jak przygotować wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera?

                          1. Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od pokrojenia jednego ze wszystkich owoców w cienkie plasterki, jak najcieńsze. Plasterki owoców rozkładamy na macie silikonowej, delikatnie oprószamy cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika temp. 130 stopni czas około 1.5 godziny.
                            1. Pozostałe owoce kroimy na połówki, plasterki, ćwiartki. Ocet winny łączymy z kilkoma łyżkami wody, olejem, miodem. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy szczypiorek. Ser, a tak naprawdę jego większą połowę, ścieramy na tarce, dodajemy czarnuszkę, wysypujemy na blat silikonowy, i podobnie jak owoce wstawiamy do piekarnika.
                              1. Pozostały ser tuż przed podaniem zetrzemy na owoce. Na talerz wykładamy świeże owoce wcześniej obtoczone w sosie, dodajemy chipsy z owoców, ścieramy pozostały ser. Dla dekoracji i dla smaku dodajemy drobną bazylię i kwiaty begonii białej.

                                Filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatka z avocado, arbuzem i pomidorami

                                Składniki na filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatkę z avocado, arbuzem i pomidorami:

                                • 4 filety z kurczaka
                                  • 200g sera
                                    • 1 łyżka mielonych orzechów
                                      • natka pietruszki
                                        • 3szt dojrzałego avocado
                                          • ćwiartka arbuza
                                            • pomidory kolorowe duże i małe
                                              • kolendra świeża
                                                • rukiew wodna
                                                  • 2szt grapefruita czerwonego
                                                    • 2 cytryny
                                                      • olej rzepakowy i masło klarowane
                                                        • sól, pieprz

                                                          Jak przygotować filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatkę z avocado, arbuzem i pomidorami?

                                                          1. Ser ścieramy na tarce o drobnym oczku, łączymy z orzechami, natką, powstaje nam kruszonka serowa.
                                                            1. Filety kurczaka oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor. Wierzch każdego kurczaka posypujemy sporą ilością kruszonki i wstawiamy do zapieczenia w temp. 200 stopni na około 5-7 minut.
                                                              1. W tym czasie avocado dojrzałe obieramy i rozrywamy na mniejsze kawałki. Grapefruita filetujemy, a z cytryn wyciskamy sok. Pomidorki kroimy w dowolne kształty. Wszystko łączymy doprawiamy pieprzem i solą, a na koniec posypujemy kolendrą.
                                                                1. Kurczaka podajemy na sałatce.

                                                                  Młode warzywa z pieca z sosem serowym

                                                                  Składniki na młode warzywa z pieca z sosem serowym:

                                                                  • 500g ziemniaków młodych mniejszych
                                                                    • 100g szalotki
                                                                      • 1pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
                                                                        • 3-4szt młodego pora
                                                                          • 1 pęczek marchwi młodej
                                                                            • 1 fenkuł
                                                                              • 1 kalafior
                                                                                • olej rzepakowy
                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                    • cząber świeży

                                                                                      Jak przygotować młode warzywa z pieca z sosem serowym?

                                                                                      1. Olej mieszamy z przyprawami i świeżym cząbrem, warzywa kroimy na połówki, ćwiartki, plastry jak nam tylko się podoba. Wrzucamy do miski i obtaczamy w oleju, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
                                                                                        1. Skrapiamy pozostałym olejem z przyprawami i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 40 minut. Warzywa przekładamy na drugą stronę.

                                                                                          Składniki do sosu serowego:

                                                                                          • 150g sera
                                                                                            • skórka z jednej cytryny
                                                                                              • 400ml śmietanki 36%
                                                                                                • 3 żółtka
                                                                                                  • sól, pieprz do smaku
                                                                                                    • 50g masła klarowanego

                                                                                                      Na maśle podsmażamy skórkę z cytryny, aby oddała swój aromat, dodajemy śmietankę odlewając niedużą ilość do żółtek. Kiedy tylko śmietanka zacznie się gotować dodajemy ser tarty, dokładnie mieszamy i na koniec sosem powoli zalewamy rozkłócone żółtka, nie gotujemy! Podajemy do warzyw.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Smak wakacji, czyli łosoś na różne sposoby

                                                                                                      Mango lassi – pyszny indyjski koktajl na upalne dni

                                                                                                      Co to jest foie gras i czy można przygotować je w zaciszu domowym?

                                                                                                      Autor: Kamila Glińska

                                                                                                      Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości