Niewielu z nas miało możliwość spróbowania prawdziwego francuskiego foie gras. Stanowi nie lada gratkę dla fanów kulinarnych doznań. Zaskakiwać może nie tylko jego smak, ale i dość wysoka cena. Warto jednak chociaż raz w życiu spróbować tego wykwintnego pasztetu, który świetnie pasuje zarówno do przystawek, jak i do dań głównych.

Foie gras to sztandarowe danie francuskiej kuchni, które jest coraz łatwiej dostępne w Polsce.

Foie gras - co to jest?

Nie jest bardzo popularne w naszym kraju foie gras. Czym jest ta potrawa? Spieszymy z wyjaśnieniami! Foie gras to pasztet (stąd jego druga nazwa - pasztet strasburski), który przygotowany jest ze stłuszczonych, czyli dziesięciokrotnie powiększonych wątróbek kaczych i gęsich. To tradycyjne danie świąteczne, serwowane we Francji. Spożywać można je zarówno na zimno, jak i na ciepło. Warto jednak zachować umiar, ponieważ foie gras jest bardzo kaloryczne.

Kontrowersje wokół tego dania związane są z pozyskiwaniem składników do foie gras , a dokładniej mówiąc z karmieniem drobiu na ubój. W celu nadmiernego powiększenia wątroby jest on bardzo intensywnie tuczony m.in. kukurydzą, przez długie, metalowe rury. Trwa to około dwóch tygodni. Takie tuczenie w wielu krajach uważane jest za niehumanitarne - zarówno karmienie samo w sobie, jak i szybki, bolesny rozrost wątroby zwierzęcia. Mnóstwo krajów wydało zakazy dotyczące stosowania metod tego typu na fermach drobiu. Wciąż jednak stosuje się je we Francji, w Belgii, Hiszpanii, Bułgarii i na Węgrzech.

Foie gras - przepis na domowy pasztet

Jeżeli chcesz spróbować tego francuskiego przysmaku, możesz spokojnie przygotować go w domu. To pracochłonna czynność, jednak warta poświęconego jej czasu.

Aby przygotować foie gras z kaczki i gęsi, potrzebujemy:

· 75 dag wątróbek gęsich,

· 25 dag wątróbek kaczych,

· 25 dag słoniny,

· 10 dag pieczarek,

· 1 dużą cebulę,

· 250 ml mleka,

· 150 ml wywaru z drobiu,

· łyżeczkę masła,

· ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,

· sól,

· pieprz,

· szczyptę zmielonego ziela angielskiego.

Wątróbki należy obrać z błon, a następnie moczyć w mleku przez noc. Kolejnym krokiem jest ich podsmażenie na maśle. Słoninę (15 dag), pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Resztę słoniny pokroić na plasterki, którymi następnie należy wyłożyć dno garnka. Następnie włożyć do niego również wątróbkę i pokrojone wcześniej w kostkę składniki. Zalać bulionem. Składniki gotować przez ok. 45 minut. Po upływie tego czasu składniki na pasztet trzeba ostudzić i przemielić przy pomocy maszynki do mięsa. Doprawić, dokładnie wymieszać i rozłożyć do małych foremek na pasztet. Nasze domowe foie gras należy piec w 200°C przez około 25 minut.

Foie gras - gdzie kupić?

Zrobienie domowego foie gras nie jest sprawą prostą, zwłaszcza, że to bardzo pracochłonna potrawa. Można jednak bez problemu zakupić ją w większych supermarketach oraz w sklepach typu „Kuchnie świata”. Często znaleźć je można także w luksusowych sklepach z delikatesami online. Warto pamiętać, że najlepiej wybrać foie gras ze składnikami pochodzenia ekologicznego, od kaczek i gęsi karmionych naturalnymi metodami. Ceny foie gras są wysokie i zaczynają się od około 130 zł za 100 g. Warto czytać i porównywać składy, by kupić dobry pasztet, który będzie smakował jak prawdziwe francuskie foie gras ,. Pasztety, które zawierają w swoim składzie jedynie kilka procent wątróbek kaczych i gęsich, nigdy mu nie dorównają.

Jaki sos? Foie gras i polecane dodatki

Pasztet foie gras najczęściej podawany jest na ciepło, z dodatkiem pieczywa i aromatycznych sosów. Z reguły smaży się go na suchej patelni, a następnie przyprawia odrobiną białego pieprzu. Dobrze smakuje podawany na słodko - serwowany na zarumienionej chałce, z dodatkiem konfitur z suszonych śliwek lub świeżych fig (dojrzałe figi, cukier trzcinowy, cytryna, wanilia). Idealnie komponuje się także z grzanką lub innym rodzajem pieczywa i sosem chutney. Nasze serca skradł chutney śliwkowy, który składa się z:

· 450 g śliwek,

· dużego, winnego jabłka,

· dużej cebuli,

· 80 g rodzynek,

· kilku nasion gorczycy,

· 450 ml octu jabłkowego,

· 10 goździków,

· imbiru (kawałek ok. 2 cm),

· małej papryczki chili,

· 350 g cukru,

· soli do smaku.

Dobrze w roli dodatku do foie gras sprawdza się również chutney z jabłek czy z żurawiną.

Foie gras może stanowić świetny dodatek do dania głównego. Nam do gustu przypadł stek z polędwicy na francuskim toście ze smażonym foie gras , serwowany z dodatkiem konfitury cebulowo-malinowej . Możesz przyrządzić ją w domu. Musisz pokroić w piórka 2 czerwone cebule i usmażyć je do miękkości na maśle. Następnym krokiem jest dodanie szklanki malin oraz zalanie całości ⅓ szklanki półsłodkiego czerwonego wina. Wszystko przyprawiamy łyżką octu, szczyptą cukru, czarnym pieprzem i solą.

Takie połączenie brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej!

Zobacz film: David Gaboriaud i jego przepis na Foie gras z kaczki na chałce z chutney'em ananasowym. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
90
8