Łosoś konfitowany w oliwie z sosem ostrygowo-imbirowym
Składniki na łososia konfitowanego w oliwie z sosem ostrygowo-imbirowym
- 4 filety z łososia bez skóry po około 200 g każdy
- litr oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- główka czosnku
- kardamon
- łyżka czerwonego pieprzu w ziarnach
- skórka z cytryny
- pęczek tajskiej bazylii
- sos ostrygowy imbirowy
- 4 łyżki poszatkowanego imbiru
- łyżka przeciśniętego przez prasę czosnku
- 200 ml białego wina półwytrawnego
- 300 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- łyżka sosu sojowego
Dodatki:
- 2 łyżki ikry łososia lub innego kawioru
- pęczek kolendry
- 3 dymki posiekane w kostkę
- 1 długa czerwona papryczka chili
- liście rukwi wodnej lub inne kwiaty do ozdoby
- 3 duże rzodkiewki
Sposób przygotowania łososia konfitowanego w oliwie z sosem ostrygowo-imbirowym
- Do garnka wlej oliwę i podgrzewaj powoli na małym ogniu do temperatury 60 st. C. Następnie dodaj przekorny na pół czosnek, kardamon, rozgnieciony pieprz, skórkę z cytryny i liście bazylii. Dodaj łososia pokrojonego na równe 4 części. Konfituj przez 15 - 20 minut.
- W międzyczasie, gdy łosoś się konfituje, przygotuj sos w którym podasz rybę. Do rondelka dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu i smaż pokrojony w plasterki imbir i czosnek przez 1 minutę lub do momentu, aż zaczną pachnieć. Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do zmniejszenia o połowę. Dodaj bulion, sos ostrygowy i sos sojowy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.
- Na dno głębokiego talerza wlej kilka łyżek przygotowanego sosu oraz ułóż plaster łososia. Udekoruj danie i serwuj.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kotleciki jagnięce z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatzyki
Składniki na kotleciki jagnięce
- mięso na kotlety jagnięce w jednym kawałku (około 1 kg)
Składniki marynaty do jagnięciny
- cytryna
- łyżka masła w temp. pokojowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- skórka z cytryny
- skórka z pomarańczy
- pęczek rozmaryn
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 200 g pistacji nie solonej bez skorupek
Sposób przygotowania jagnięciny
- Jagnięcinę oczyść z błon oraz tłuszczu. Zadbaj, aby kości były czyste i pięknie wyeksponowane. Tak przygotowane mięso przełóż do brytfanny. Dodaj składniki marynaty i dobrze je natrzyj.
- Mięso razem z marynatą przełóż do torby próżniowej i zamknij w pakowarce. Pozostaw na kilka godzin.
- Godzinę przed gotowaniem kotlecików jagnięcych wyjmij je z lodówki. W garnku zagrzej wodę do temperatury 57 st. C, włóż kotleciki i gotuj przez 40 minut. Pilnuj temperatury na termometrze.
- Ugotowane kotleciki wyjmij z wody i torebki. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i gałązką rozmarynu. Smaż kotleciki do chwili, aż będą rumiane - po kilkanaście sekund z każdej strony.
- Odłóż na deskę do krojenia i odczekaj 10 minut - aby mięso odpoczęło.
- Gdy mięso odpoczywa, do blendera wrzuć orzechy pistacjowe i zmiksuj na obrony proszek. Obtocz mięso w pistacjach, pokrój na części i serwuj.
Składniki na ziemniaki pieczone
- kg tej samej wielkości ziemniaków mączystych klasy C
- pęczek pietruszki
- pęczek koperku
- pęczek tymianku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku przyciśnięte przez prasę
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g gorgonzoli pikantnej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania ziemniaków pieczonych
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Ziemniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Ułóż ziemniaka pomiędzy dwoma patyczkami drewnianymi lub łyżkami i natnij w wachlarz. Tak samo postępuj z każdym kolejnym ziemniakiem.
- Zioła poszatkuj, masło rozpuść i połącz razem z oliwą i przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Wymieszaj dokładnie. Za pomocą pędzla posmaruj dokładnie każdego ziemniaka.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy ziemniaki są upieczone. Jeżeli są już złociste i miękkie, obłóż je kawałki sera i orzechów. Zostaw do zapieczenia.
- Oprósz ziemniaki solą i pieprzem i świeżo szatkowanymi ziołami - serwuj gorące.
Składniki na sos tzatzyki
- 300 g ogórków zielonych
- 500 g jogurtu greckiego gęstego
- 1/2 ząbka czosnku
- łyżka oliwy extra virgin
- 10 listków mięty świeżej
- pęczek koperku
- sok z 1/2 cytryny
- 3 czarne oliwki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania sosu tzatzyki
- Ogórki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pozostaw w miseczce. Przed dodaniem do pozostałych składników odsącz z soku.
- Jogurt grecki wymieszaj z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Dodaj ogórki i dokładnie wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą.
- Przed podaniem koniecznie schłodź w lodówce.
Składniki sałatki do kotletów jagnięcych
- 300 g rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średnia główka sałaty rzymskiej
Składniki sosu do sałatki
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie sałatki do kotletów jagnięcych
- Sałatę porwij na mniejsze kawałki, selera i cebulę posiekaj wedle uznania. Warzywa włóż do miski.
- Składniki sosu zmiksuj i polej warzywa.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Galette des Rois – francuskie ciasto Trzech Króli
Składniki na Galette des Rois
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 150 g mielonych migdałów (tzw. mąka migdałowa)
- 100 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 100 g masła (w temp. pokojowej)
- 2 jajka "0" od szczęśliwych kur
- jajko "0" od szczęśliwych kur dodatkowe do posmarowania ciasta
- łyżeczka aromatu migdałowego
- 2 łyżeczki rumu
- 1 cały migdał, fasola lub figurka
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania Galette des Rois
- Do miski przełóż: mąkę migdałową, sól, cukier oraz wyparzoną i otartą skórkę z pomarańczy. Dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki. Za pomocą łyżki drewnianej lub miksera z końcówką do mieszania - połącz ze sobą składniki na jednolitą masę.
- Do jednolitej masy dodaj: aromat migdałowy, rum oraz dwa jajka. Za pomocą miksera lub drewnianej łyżki ucieramy. Jednolitą masę włóż do lodówki na 15 minut.
- Piekarnik włącz do nagrzana na 180 st. C góra i dół. Na blachę do pieczenia wyłóż papier. Na deskę rozłóż zimne ciasto i połóż na nim duży talerz. Wytnij okrąg. Tak samo postąp z drugim blatem. Otrzymałeś dwa okrągłe blaty ciasta.
- Na papier do pieczenia wyłóż jeden z blatów ciasta. Następnie zimną schłodzoną słodką migdałową masę. Zachowaj odstęp od krawędzi blatu około 3 cm. W dowolnym miejscu włóż: migdał, figurkę lub fasolę. Całość przykryj drugim blatem. Brzegi możesz lekko zmoczyć wodą, by lepiej się skleiły. Bardzo ważne jest by dobrze połączyć blaty, by nadzienie nie wypłynęło. Możesz udekorować krawędzie ciasta za pomocą wzorku.
- Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem lub samym żółtkiem i wstaw do nagrzanego pieca na 25 minut. Ciasto powinno być złote. Pamiętaj, aby na środku zrobić dziurkę nożem, aby powietrze miało możliwość uwolnić się z środka.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Jak przygotować smaczny filet z dorsza pieczony w piekarniku?
Orientalna klasyka. Curry z warzywami, żółte z kurczakiem oraz ryż smażony z jajkiem
Przepis na pyszny, rodzinny obiad
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: