Łosoś dosyć często pojawia się na talerzach Polaków i bardzo dobrze, bo dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych - witamin, mikroelementów i kwasów Omega-3, które odbudowują skórę, włosy i zapobiegają efektom starzenia. Świetnie smakuje zarówno w wersji surowej, jak i "na ciepło" - idealnie sprawdza się więc zarówno w roli przystawki, jak i dania obiadowego. W Kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na przygotowanie tej ryby zdradził Andrzej Polan
Co przygotować na świąteczny lub niedzielny obiad? Szymon Czerwiński proponuje łososia konfitowanego w oliwie, kotleciki jagnięce z pieczonymi ziemniakami, sosem tzatzyki i sałatką, a na deser francuskie ciasto Galette des Rois.
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dyrektora Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej Tomasza Iwana i jego partnerkę - prezenterkę telewizyjną Natalię Jakułę. Przygotowali dla nas: ciasto marchewkowe, krem z marchewki i soczewicy, przekładańca z łososiem i mozarellą oraz makaron curry z krewetkami i pomidorkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Andrzej Polan. Według kucharza - łosoś może być alternatywą dla tradycyjnego wigilijnego karpia. Co o myślicie o tym, by smażoną rybę zastąpić pieczonym łososiem w cieście francuskim lub sosie grzybowym?
Zimowa dieta powinna obfitować w zdrowe dla organizmu składniki. Do naszego menu powinniśmy wpisać więcej warzyw, owoców, zdrowych tłuszczy. Ryby morskie doskonale się w tę dietę wpisują, gdyż zawierają kwasy Omega-3, które m.in zwiększają odporność organizmu, ale również mają korzystny wpływ na poprawę samopoczucia. w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował rozgrzewające dania z łososiem w roli głównej. Smacznego!
Jak przygotować sobie zdrowe jedzenie na cały dzień poza domem? Oto menu na cały dzień zaproponowane przez gości Dzień Dobry TVN: Anię Starmach i trenera personalnego Tomasza Choińskiego: kuskus z owocami, koktajl z buraka i banana, kurczak z kaszą jaglaną i morelami, szpinak i brokuły oraz łosoś z ogórkiem i czarnuszką.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował lekkie i pożywne dania: zupę krem ze szparagów, sałatkę z łososia i truskawek oraz przekąski w tempurze z majonezem ziołowym. W sam raz na lato. Smacznego!
Kasza gryczana ze szparagami i rzodkiewką, kruche serowe ciastka ze szparagami, łosoś w papilotach i szparagach i szparagowe tosty - to specjały, które przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Szarmach. Zdrowe i pyszne.