Krem z pieczonego ziemniaka z łososiem
Składniki:
200 g filetów z Łososia Norweskiego
800 g ziemniaków
500 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany kremówki
Sok z cytryny
2-3 łyżki masła klarowanego
Kminek mielony, gałka muszkatołowa mielona,
4 szt ogórków kiszonych
Koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, obrane skórki z ziemniaka układamy na pergaminie, skrapiamy masłem rozpuszczonym, solimy i wstawiamy do piekarnika, do upieczenia. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, miksujemy na krem, dodając wywar z pieczonych łupin ziemniaków. Dodajemy śmietany dla uzyskania odpowiedniej kremowości. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą, gałką muszkatołową i mielonym kminkiem. Do gotowego kremu dodajemy łososia pokrojonego w cienkie paski. Łosoś w gorącej zupie dojdzie nam doskonale. Będzie soczysty. Dekorujemy plasterkami lub kostką z ogórka kiszonego. Gałązki koperku do dekoracji i smaku.
Łosoś w imbirze i jabłku
Składniki:
1 płat fileta z Łososia Norweskiego
2-3 cm imbiru świeżego
5 szt szarej renety
1 łyżka masła
3 łyżki miodu
1 szt papryki ostrej świeżej
1 kg marchwi drobnej
3 szt cebuli czerwonej
500 g ziemniaków
2-3 garście jarmużu
Przygotowanie:
Łososia dokładnie oprószamy solą. Szarą renetę przesmażamy na miodzie, karmelizujemy, dodajemy masło. Miksujemy na puree. Do puree jabłkowego dodajemy imbir tarty. Taką miksturą smarujemy płat łososia i odstawiamy na chwilę. Marchew obieramy, oprószamy solą, skrapiamy miodem, posypujemy czarnym pieprzem, układamy na pergaminie, podobnie ziemniaki, jarmuż i skrapiamy masłem lub olejem i wstawiamy do pieczenia, podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy na miękko w temp.150 stopni do momentu aż marchew, ziemniaki będą miękkie, lekko chrupiące. Łososia układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika, temp 170 stopni, pieczemy do momentu aż łosoś stanie się lekko różowy o mocniejszym kolorze w środku. Łososia podajemy z pieczonymi marchewkami, ziemniakiem i jarmużem.
Łosoś z bigosem z boczniaków
Składniki:
400 g filetów z Łososia Norweskiego
500 g boczniaki
500 g cebuli
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz,
Liść laurowy, ziele angielskie,
Tymianek świeży, koperek,
Przygotowanie:
Łososia oprószamy sola i odstawiamy. Boczniaki układamy na pergaminie, skrapiamy rozpuszczonym masłem i posypujemy solą i pieprzem. wstawiamy do piekarnika na temp. 150 stopni, pieczemy do momentu aż boczniaki staną się złote. Upieczone boczniaki rwiemy na małe paski, lub kroimy. Cebulę przesmażamy na oleju do miękkości, dodajemy boczniaki, koncentrat i na koniec przyprawy. Dusimy wszystko do miękkości, jak bigos tradycyjny. Łososia smażymy na patelni i podajemy z bigosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN