Łosoś norweski w sosie z grzybów i szalotek
Składniki:
400 g fileta Łososia norweskiego
100 g grzybów suszonych
250 g boczniaków
250 g pieczarek
10 szt. szalotek
3 szt. marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g masła
Olej do smażenia
Tymianek, natka pietruszki, liście laurowe
Przygotowanie:
Łososia dzielimy na porcje i obsypujemy pieprzem i solą. Boczniaki skrapiamy olejem, posypujemy pieprzem, solą i wstawimy do piekarnika, temp. 150 stopni. Pieczemy do momentu aż blaszki boczniaków staną się złote. Na patelni na maśle przesmażamy pieczarki do momentu aż odparują, dodajemy następnie cebulę, szalotki w całości i warzywa pokrojone w grubą kostkę. Wszystko smażymy i podlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Dodajemy grzyby suszone, kiedy woda odparuje i powstanie nam lekki sos, dodajemy koncentrat pomidorowy i boczniaki. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem, solą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Łosoś norweski w cieście francuskim, kapuście włoskiej i grzybach
Składniki:
400 g Łososia norweskiego
2 op. ciasta francuskiego
kilka liści kapusty włoskiej
250 g borowików mrożonych
3-4 łyżki bułki tartej
4 jajka
2 cebule
Koperek
Przygotowanie:
Łososia sprawiamy sola i pieprzem. Liście kapusty włoskiej blanszujemy w wodzie. Na patelni na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy borowiki i przesmażamy doprawiając solą, pieprzem. Podsmażone borowiki drobno siekamy, łączymy z 2 żółtkami, bułką tartą, koperkiem. Ciasto francuskie, smarujemy rozkłóconym jajkiem, układamy liście kapusty, farsz grzybowy i łososia. Zwijamy w rulon, smarujemy ciasto po wierzchu jajkiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut.
Łosoś norweski z pieczonymi jabłkami i cytrusami
Składniki:
1 filet z Łososia norweskiego
1 kg szarej renety
4 pomarańcze
1 pomelo
2 granaty
Świeży rozmaryn
Pieprz, sól
Szpinak baby
Przygotowanie:
Łososia sprawiamy solą i pieprzem, układamy na blaszce. Owoce cytrusowe obieramy i filetujemy. Z miodu, rozmarynu, oleju przygotowujemy sos i polewamy nim dokładnie łososia, układamy ćwiartki jabłek, kawałki filetowanych owoców i granatem. Wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni, czas około 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN