Pieczony łosoś... również na Święta

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Andrzej Polan. Według kucharza - łosoś może być alternatywą dla tradycyjnego wigilijnego karpia. Co o myślicie o tym, by smażoną rybę zastąpić pieczonym łososiem w cieście francuskim lub sosie grzybowym?

Łosoś norweski w sosie z grzybów i szalotek

Składniki:

400 g fileta Łososia norweskiego

100 g grzybów suszonych

250 g boczniaków

250 g pieczarek

10 szt. szalotek

3 szt. marchewki

3 łodygi selera naciowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

100 g masła

Olej do smażenia

Tymianek, natka pietruszki, liście laurowe

Przygotowanie:

Łososia dzielimy na porcje i obsypujemy pieprzem i solą. Boczniaki skrapiamy olejem, posypujemy pieprzem, solą i wstawimy do piekarnika, temp. 150 stopni. Pieczemy do momentu aż blaszki boczniaków staną się złote. Na patelni na maśle przesmażamy pieczarki do momentu aż odparują, dodajemy następnie cebulę, szalotki w całości i warzywa pokrojone w grubą kostkę. Wszystko smażymy i podlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Dodajemy grzyby suszone, kiedy woda odparuje i powstanie nam lekki sos, dodajemy koncentrat pomidorowy i boczniaki. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem, solą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Łosoś norweski w cieście francuskim, kapuście włoskiej i grzybach

Składniki:

400 g Łososia norweskiego

2 op. ciasta francuskiego

kilka liści kapusty włoskiej

250 g borowików mrożonych

3-4 łyżki bułki tartej

4 jajka

2 cebule

Koperek

Przygotowanie:

Łososia sprawiamy sola i pieprzem. Liście kapusty włoskiej blanszujemy w wodzie. Na patelni na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy borowiki i przesmażamy doprawiając solą, pieprzem. Podsmażone borowiki drobno siekamy, łączymy z 2 żółtkami, bułką tartą, koperkiem. Ciasto francuskie, smarujemy rozkłóconym jajkiem, układamy liście kapusty, farsz grzybowy i łososia. Zwijamy w rulon, smarujemy ciasto po wierzchu jajkiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut.

Łosoś norweski z pieczonymi jabłkami i cytrusami

Składniki:

1 filet z Łososia norweskiego

1 kg szarej renety

4 pomarańcze

1 pomelo

2 granaty

Świeży rozmaryn

Pieprz, sól

Szpinak baby

Przygotowanie:

Łososia sprawiamy solą i pieprzem, układamy na blaszce. Owoce cytrusowe obieramy i filetujemy. Z miodu, rozmarynu, oleju przygotowujemy sos i polewamy nim dokładnie łososia, układamy ćwiartki jabłek, kawałki filetowanych owoców i granatem. Wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni, czas około 20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!