Makaron curry z krewetkami i pomidorkami
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka pasty curry żółtej
1 łyżeczka pasty curry czerwonej
duże opakowanie pomidorków koktajlowych
ok. 300 g krewetek średnich
czosnek w proszku lub świeży
1 limonka
1 łyżeczka brązowego cukru
kilka listków bazylii
makaron ryżowy długie wstążki
Przygotowanie:
Rozmrozić krewetki, zdjąć twarde skorupki, odsączyć. Ugotować makaron. Na rozgrzaną patelnię nałożyć obie pasty curry, czosnek, dołożyć krewetki, podsmażyć 3 min., dodać pomidorki, cukier. Gdy trochę się podsmażą, całość zalać mleczkiem kokosowym, pogotować 2 min., dodać bazylię, trochę soku z limonki. Gotowy sos nakładać na makaron.
Przekładaniec z łososiem i mozarellą
Składniki:
600 g filetu z łososia bez skóry
500 g pomidorów
400 g mozarelli
suszone pomidory w oleju
czosnek w proszku
świeża bazylia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pokroić łososia w prostokątne plastry o podobnej wielkości. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem. Pokroić pomidory i mozarellę w plastry o podobnej wielkości. W naczyniu do pieczenia ułożyć na przemian plastry łososia, pomidora i mozarelli. Na wierzch ułożyć pokrojone drobno suszone pomidory, skropić całość olejem z pomidorów, posypać bazylią. Piec ok. 15-20 min. w 180 st. C, następnie doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać dowolnie z sałatką, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.
Krem z marchewki i soczewicy
Składniki:
4 duże marchewki
3 duże cebule
4 ząbki czosnku
1 szklanka pomarańczowej soczewicy
1 l wody
sól
pieprz
olej roślinny
Przygotowanie:
Obrać warzywa, pokroić marchew, cebulę, czosnek na plastry, smażyć na oleju do momentu, gdy nabiorą złotego koloru, doprawić solą i pieprzem. Soczewicę przepłukać wodą. W dużym garnku zagotować ok. litr wody, wrzucić podsmażone warzywa, wsypać soczewice, gotować całość ok. 20 min. Gotową zupę zmiksować na gładki pomarańczowy krem, doprawić solą, pieprzem.
Fit ciasto marchewkowe
Składniki:
3 duże marchewki
1 szkl. mąki gryczanej
1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
1/3 szkl. oleju kokosowego lub innego
2/3 szkl. brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jajka
Krem:
2 tabliczki białej czekolady
250 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Marchew obrać, zetrzeć na tarce na grubsze wiórki. Dodać resztę składników ciasta, dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, piec ok. 30 min. w 180 st. C. Gotowe ciasto wystudzić, przełożyć kremem w środku i posmarować na wierzchu. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Krem: w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Dodać mascarpone, wymieszać.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN