Niedzielny obiad to dla większości wyjątkowy, odświętny czas, który spędzamy z najbliższymi przy wspólnym stole. Na przygotowanie go możemy poświęcić więcej czasu, przez co zawsze kojarzą nam się z wyjątkowymi okazjami. Tradycyjny rosół czy pieczony kurczak to obowiązkowe pozycje w niedzielnym menu. Jednak warto wprowadzić nowe przepisy i urozmaicić rodzinne obiady o nowe wyjątkowe potrawy. Przygotowane w gronie rodzinnym, swoim smakiem i zapachem zatrzymają wspomnienia i staną się rodzinną tradycją niedzielnych spotkań.
Dania na niedzielny obiad
Przygotowując niedzielny obiad dla gości lub dla rodziny , należy mieć na uwadze osobiste preferencje smakowe naszych gości. Podajemy propozycje dań prostych, ale wymagających więcej czasu i uwagi, co z pewnością przełoży się na aromat i smak potraw.
Mięso na niedzielny obiad
· 3 średniej wielkości polędwiczki,
· 3 łyżki masła,
· 4 ząbki czosnku oczyszczone i pokrojone w pół,
· marynata do mięs pieczonych,
· 4 garści kurek,
· 100 g śmietany,
· natka pietruszki,
· ziemniaki lub ryż (w zależności od preferencji).
Polędwiczki natrzeć marynatą. Włożyć do rękawa wraz z czosnkiem i masłem, szczelnie zamknąć. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, około 1,5 godziny. Wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na ugotowanym ryżu lub ziemniakach. Sos z rękawa zachować.
Na patelni podsmażyć kurki, po 10 minutach dodać śmietanę i sos po upieczonych polędwiczkach. Smażyć na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Polać mięso, tuż przed podaniem oprószyć natką pietruszki.
Kurczak na niedzielny obiad
Pieczony kurczak to stały element niedzielnych obiadów. Warto odejść od pieczonego w tradycyjnych przyprawach i podać go w nowej, ciekawej odsłonie. Dobrym pomysłem jest upieczenie kurczaka w piwie. Do naczynia żaroodpornego, w którym tradycyjnie pieczemy kurczaka, należy wlać 2 szklanki piwa - najlepiej sprawdzą się ciemne, aromatyczne piwa. Świetnym pomysłem będzie dodanie kilku łyżek miodu. Upieczony kurczak uzyska głęboki, słodki smak.
Mięso kurczaka jest delikatne i dobrze chłonie smak oraz aromat ziół i przypraw. Dobrze komponuje się z pieczoną papryką lub pomidorami. Kurczak pieczony w klasyczny sposób nabierze głębszego smaku, jeśli do pieczenia dodamy gałązki tymianku lub rozmarynu.
Pomysł na niedzielny obiad ze schabu
Do przyrządzenia niedzielnego obiadu warto wybierać jako dodatki produkty sezonowe. Będą one doskonałym uzupełnieniem dań mięsnych. Tradycyjny pieczony schab możemy zastąpić duszonym schabem podanym w towarzystwie dyni, na którą sezon panuje prawie do początku zimy. Latem schab będzie się dobrze komponował ze szparagami, a wiosną z bobem. Jesień to czas grzybów. Gęsty sos borowikowy to pyszne uzupełnienie nawet prostego smażonego schabu.
Duszony schab z dynią
· 0,5 kg schabu pokrojonego w plastry o grubości 1 cm,
· 1 cebula pokrojona w pióra,
· 2 ząbki drobno posiekanego czosnku,
· mała dynia pokrojona w kostki,
· 600 ml bulionu warzywnego,
· 4 liście laurowe,
· 5 kulek ziela angielskiego,
· 1 łyżeczka słodkiej papryki,
· 100 ml śmietany,
· oliwa do smażenia,
· sól, pieprz, marynata do schabu,
· 1 łyżka mąki pszennej.
Pokrojone plastry schabu oprószyć mąką i ułożyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Smażyć chwilę, aby zamknąć mięso z zewnątrz, następnie zdjąć i przełożyć do garnka. Na patelni zeszklić cebulę i po minucie dodać czosnek, smażyć 2 minuty. Cebulę i czosnek dodać do garnka do schabu. Zalać mięso bulionem, tak by je przykryć. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przyprawy. Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny.
Dynię podsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do garnka i gotować do miękkości. Kiedy dynia zmięknie, odcedzić i przełożyć do gotującego się schabu. Odlać kilka łyżek bulionu i zmieszać ze śmietaną. Wlać do potrawy i gotować jeszcze 10 minut. Danie podawać z kaszą gryczaną lub jaglaną.
Niedzielny obiad dla gości - łosoś pod burakiem
· 4 małe buraki starkowane na grubych oczkach,
· 1 kg filetu z łososia,
· 3 łyżeczki tartego chrzanu,
· 2 łyżeczki musztardy stołowej,
· 1 łyżka miodu,
· sól, pieprz.
Filety łososia natrzeć solą, pieprzem. Przygotować krem z chrzanu, musztardy i miodu. Sosem natrzeć filety. Na wierzch ułożyć ugotowane wcześniej i starte buraki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut, pod szczelnym przykryciem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN