Sałatka z marynowaną dynią, pieczonym burakiem i serem owczym
Składniki:
Sałata fryzyjska
Rukola
Sałata dębowa
Owoc granatu
Ser owczy solankowy
Orzechy włoskie
Dresing
Oliwa z pestek winogrona
Miód
Sok z cytryny
Sól
Pieprz
Zielona pietruszka
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy. Buraka pieczemy wcześniej w foli 200 stopni przez 45 minut
Zagotować wodę z cukrem i goździkami,następnie dodać dynie pokrojona w duża kostkę, gotować 10 minut, dodać ocet spirytusowy
Pasteryzować w słoikach. Orzechy włoskie prażymy na patelni. Wszystkie składniki łączymy z sałata , posypujemy wcześniej obranym owocem granatu, kruszymy ser owczy, buraka kroimy na mniejsze części. orzechy włoskie do dekoracji.
Polewamy dresingiem.
Zupa
Składniki:
Bulion wołowy ze świeżymi podgrzybkami i zieloną pietruszką
Bulion wołowy
650 g rostbefu
3 litry wody
3 marchewki
1 seler
2 upieczone cebule
3 sztuki pietruszki korzeń
200 g świeżych podgrzybków
Natka pietruszki siekana
Kurczak pieczony w całości z farszem polskim
Składniki:
1 kurczak zagrodowy około 1,5 kg
Farsz:
500 g wątróbki drobiowej
2 jabłka pokrojone w drobną kostkę
100 g klarowane masło
4 ubite białka
świeża pietruszka
4 ząbki czosnku
1 chałka do namoczenia
Sól
Pieprz czarny gruboziarnisty
Majeranek suszony
Wykałaczki do spięcia kurczaka
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem nacierając go od środka i na zewnątrz. Odstawiamy kurczaka na godzinę do lodówki. Bułkę moczymy w mleku, odsączamy.
Farsz:
Podsmażamy pokrojoną wątróbkę, przekładamy do miski, kiedy ostygnie dodajemy posiekaną pietruszkę i majeranek, chałkę, jabłka, 1 jajko, ubite białka, klarowane masło oraz przyprawy sól, pieprz, czosnek. Wszystko delikatnie mieszamy i nadziewamy kurczaka na końcu spinając wykałaczkami. Kurczaka pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 55 minut w temperaturze 195 stopni Celsjusza.
Jabłecznik
Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g masła
195 g serka homogenizowanego waniliowego
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
7 dużych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj formę 33 x 23 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie składniki ciasta mieszamy. Ciasto podzielamy na 2 części, z większej porcji wałkujemy placek i wykładamy nim dno formy.
Na cieście układamy połówki jabłek przekrojeniem w dół. Posypujemy wszystkie cynamonem. Z drugiej porcji ciasta wałkujemy kolejny placek i przykryj nim jabłka. Na każdym jabłku lekko nacinamy ciasto czubkiem noża lub widelcem, żeby para mogła uchodzić z ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy w formie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN