Przepis na pyszny, rodzinny obiad

Rodzinny obiad
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała pyszny rodzinny obiad. Co powiecie na sałatkę z marynowaną dynią, pieczonym burakiem i serem owczym, kurczaka pieczonego w całości z farszem polskim, a na deser aromatyczny jabłecznik. Co Wy na to?

Sałatka z marynowaną dynią, pieczonym burakiem i serem owczym

Składniki:

Sałata fryzyjska

Rukola

Sałata dębowa

Owoc granatu

Ser owczy solankowy

Orzechy włoskie

Dresing

Oliwa z pestek winogrona

Miód

Sok z cytryny

Sól

Pieprz

Zielona pietruszka

Przygotowanie:

Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy. Buraka pieczemy wcześniej w foli 200 stopni przez 45 minut

Zagotować wodę z cukrem i goździkami,następnie dodać dynie pokrojona w duża kostkę, gotować 10 minut, dodać ocet spirytusowy

Pasteryzować w słoikach. Orzechy włoskie prażymy na patelni. Wszystkie składniki łączymy z sałata , posypujemy wcześniej obranym owocem granatu, kruszymy ser owczy, buraka kroimy na mniejsze części. orzechy włoskie do dekoracji.

Polewamy dresingiem.

Zupa

Składniki:

Bulion wołowy ze świeżymi podgrzybkami i zieloną pietruszką

Bulion wołowy

650 g rostbefu

3 litry wody

3 marchewki

1 seler

2 upieczone cebule

3 sztuki pietruszki korzeń

200 g świeżych podgrzybków

Natka pietruszki siekana

Kurczak pieczony w całości z farszem polskim

Składniki:

1 kurczak zagrodowy około 1,5 kg

Farsz:

500 g wątróbki drobiowej

2 jabłka pokrojone w drobną kostkę

100 g klarowane masło

4 ubite białka

świeża pietruszka

4 ząbki czosnku

1 chałka do namoczenia

Sól

Pieprz czarny gruboziarnisty

Majeranek suszony

Wykałaczki do spięcia kurczaka

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem nacierając go od środka i na zewnątrz. Odstawiamy kurczaka na godzinę do lodówki. Bułkę moczymy w mleku, odsączamy.

Farsz:

Podsmażamy pokrojoną wątróbkę, przekładamy do miski, kiedy ostygnie dodajemy posiekaną pietruszkę i majeranek, chałkę, jabłka, 1 jajko, ubite białka, klarowane masło oraz przyprawy sól, pieprz, czosnek. Wszystko delikatnie mieszamy i nadziewamy kurczaka na końcu spinając wykałaczkami. Kurczaka pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 55 minut w temperaturze 195 stopni Celsjusza.

Jabłecznik

Składniki:

Ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

250 g masła

195 g serka homogenizowanego waniliowego

2/3 szklanki cukru pudru

1 łyżka cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz:

7 dużych jabłek

1 łyżeczka cynamonu

cukier puder

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj formę 33 x 23 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie składniki ciasta mieszamy. Ciasto podzielamy na 2 części, z większej porcji wałkujemy placek i wykładamy nim dno formy.

Na cieście układamy połówki jabłek przekrojeniem w dół. Posypujemy wszystkie cynamonem. Z drugiej porcji ciasta wałkujemy kolejny placek i przykryj nim jabłka. Na każdym jabłku lekko nacinamy ciasto czubkiem noża lub widelcem, żeby para mogła uchodzić z ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy w formie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości