Materiał promocyjny

Orientalna klasyka. Curry z warzywami, żółte z kurczakiem oraz ryż smażony z jajkiem

To nie czary, to smak curry
Curry w azjatyckich krajach oznacza sposób przygotowania potrawy, a w Polsce najczęściej jest aromatyczną mieszanką przypraw takich jak: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chilli czy cynamon. Jej składniki są niezwykle zdrowe i warto przygotowywać z nią potrawy. Zobacz, jak Robert Harna proponuje zrobić żółte curry z kurczakiem, wegańskie z warzywami oraz ryż smażony z jajkiem i pastą curry.

Żółte curry z kurczakiem – europejski twist orientalnej klasyki

WINIARY Pasta z Pomysłem na... kurczaka z marchewką w sosie curry

Ilość porcji: 2-4

Czas przygotowania: 30 min

Składniki na żółte curry z kurczakiem:

  • 1 szt. WINIARY Pasta z Pomysłem na... kurczaka z marchewką w sosie curry
    • 300 g filetu z kurczaka
      • puszka mleczka kokosowego
        • ½ papryki
          • ½ bakłażana
            • 1 marchewka

              Opcjonalnie:

              • bazylia tajska lub kolendra do dekoracji
                • limonka
                  • ½ szkl. pestek dyni

                    Przygotowanie żółtego curry z kurczakiem:

                    1. Kurczaka pokrój w kostkę. Marchew pokrój w talarki a paprykę w duże kawałki. Bakłażana pokrój w kostkę.
                      1. Na patelni obsmaż kurczaka. Kiedy się zarumieni dodaj marchew oraz bakłażana i smaż aż lekko złapie kolor. Dodaj pozostałe warzywa oraz pastę. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 2min.
                        1. Dodaj mleczko kokosowe i duś całość ok 5-10 minut.
                          1. Po tym czasie dodaj świeże zioła. Podawaj z ryżem basmati świeżymi ziołami oraz prażonymi pestkami dyni.

                            Wegańskie curry z warzywami (ze Sri Lanki)

                            WINIARY Pasta z Pomysłem na... kurczaka z marchewką w sosie curry

                            Ilość porcji: 2-4

                            Czas przygotowania: 30min

                            Składniki na wegańskie curry:

                            • 1 szt. WINIARY Pasta z Pomysłem na... kurczaka z marchewką w sosie curry
                              • 200 g kalafiora
                                • 3 ząbki czosnku
                                  • 1 papryka chili
                                    • 200 ml bulionu
                                      • puszka mleczka kokosowego
                                        • 200 g dyni
                                          • 1 duży ziemniak
                                            • 1 marchewka
                                              • 1 cebula
                                                • 100 g groszku cukrowego
                                                  • olej do smażenia
                                                    • sól i pieprz do smaku

                                                      Dodatkowo:

                                                      • gorczyca czarna (opcjonalnie żółta)
                                                        • garść liści curry
                                                          • główka czosnku
                                                            • papryka chili
                                                              • 3 łyżki oleju

                                                                Przygotowanie wegańskiego curry z warzywami:

                                                                1. Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka a czosnek i chili posiekaj. Kalafior podziel na mniejsze różyczki.
                                                                  1. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim cebulę aż zmięknie. Dodaj czosnek, chili oraz pastę Winiary i smaż dodatkowe 2-3min. Po tym czasie wlej bulion oraz mleko kokosowe i zagotuj.
                                                                    1. Do sosu dodaj dynię oraz ziemniaki i gotuje ok 5min.
                                                                      1. Dodaj pozostałe warzywa i gotuj całość ok 15min na średniej mocy aż warzywa zmiękną. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
                                                                        1. W osobnym rondelku rozgrzej olej. Dodaj przekrojoną na pół główkę czosnku, chili, gorczycę oraz liście curry. Smaż całość aż nasiona gorczycy zaczną pękać jak popcorn. Tak przygotowanym aromatycznym olejem polej gotową potrawę.
                                                                          1. Podawaj z ryżem.

                                                                            Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                            Smażony ryż z jajkiem i curry

                                                                            WINIARY Pasta z Pomysłem na... kurczaka z marchewką w sosie curry

                                                                            Ilość porcji: 2-4

                                                                            Czas przygotowania: 30min

                                                                            Składniki na smażony ryż z jajkiem i curry:

                                                                            • 1 szt. WINIARY Pasta z Pomysłem na... kurczaka z marchewką w sosie curry
                                                                              • 3 szkl. ugotowanego ryżu
                                                                                • 2 jajka
                                                                                  • 3 cm świeżego imbiru
                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                      • ½ papryki
                                                                                        • kilka różyczek brokułów
                                                                                          • 1 marchewka
                                                                                            • 3 łyżki sosu sojowego
                                                                                              • 1 pęczek cebuli dymki
                                                                                                • bazylia tajska lub kolendra
                                                                                                  • sól i pieprz
                                                                                                    • olej do smażenia

                                                                                                      Opcjonalnie:

                                                                                                      • 1 papryczka chili lub 1 łyżka pasty sambal

                                                                                                        Przygotowanie smażonego ryżu z jajkiem i curry:

                                                                                                        1. Paprykę i marchewkę pokrój w drobną kostkę. Brokuł podziel na małe różyczki. Cebulę dymkę pokrój na 2cm kawałki. Czosnek oraz imbir drobno posiekaj.
                                                                                                          1. Rozgrzej patelnię z olejem. Dodaj marchew oraz paprykę i smaż całość 2 min. dodaj imbir czosnek oraz pastę Winiary i smaż ok 1 min. Dodaj dymkę oraz brokuł i ryż, dokładnie wymieszaj. Składniki przesuń na jedną cześć patelni. Na pusty fragment wbij jajko kiedy zacznie się ścinać wymieszaj całość z ryżem i smaż ok 5 min stale mieszając aż ryż stanie się sypki. Pod koniec smażenia dodaj sos sojowy oraz świeże zioła.

                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                            Zobacz też:

                                                                                                            "Z ziemi włoskiej do Polski", czyli Jarek Wist i jego włoskie babki

                                                                                                            W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!

                                                                                                            Kalafior w roli głównej. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej

                                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                                                            Źródło: Robert Harna

                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości