Dorsz z pieczonym kalafiorem i kremowym sosem pomidorowym
Składniki:
- polędwica z dorsza 300 g
- główka małego kalafiora
- 3-4 dojrzałe pomidory malinowe
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 30%
- szalotka
- sól/pieprz
- por
- olej do smażenia chrustu z pora
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do jednej brytfanki wkładamy kalafiora, lekko natartego oliwą i solą, a do drugiej pomidory w całości. Je także posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Warzywa pieczemy w piekarniku 20-30 minut.
- Po tym czasie, na patelni podsmażamy szalotkę na odrobinie masła i oliwy. Dodajemy do niej nasze upieczone i obrane pomidory. Całość smażymy kilka minut. Następnie zawartość patelni wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą całość.
- Znowu sos przelewamy na patelnię, doprawiamy do smaku i dodajemy do niego 1-2 łyżki śmietany. Gotowy odstawiamy na bok.
- W rondelku podgrzewamy olej. Białą część pora kroimy w cienkie paseczki. Gdy olej osiągnie temperaturę 180 stopni smażymy chrust przez 20-30 sekund, odsączamy go na ręczniku papierowym i doprawiamy solą.
- Upieczonego kalafiora kroimy w plastry. Rybę posypujemy solą i pieprzem i smażymy po minucie z każdej strony.
- Podając danie, wylewamy na środek talerza hojną porcję sosu, na niego kładziemy gruby plaster upieczonego kalafiora, na kalafiora dorsza a jego posypujemy chrupiącym chrustem.
Kalafiorowy kuskus
Składniki:
- 1 mały kalafior
- czerwona cebulka - 1 sztuka
- nać pietruszki - 2 duże garści
- świeża kolendra - garść
- orzechy - 2 garści migdałów lub nerkowców
- granat
- cytryna - 2 sztuki
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- miód - łyżeczka
- świeży ogórek
- sól/pieprz.
Przygotowanie:
- Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i pieczemy w 200 stopniach przez 10-15 minut. W połowie tego czasu obracamy kawałki na drugą stronę, aby nie zbrązowiały.
- Ostudzonego kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do większej miski. Dorzucamy do niej także posiekaną pietruszkę, lekko podprażone i posiekane orzechy, pestki granata, ogórka pokrojonego w kostkę oraz kolendrę.
- Cienkie krążki cebuli zalewamy sokiem z cytryny na 10 minut. Oliwę łączymy z sokiem z połowy cytryny, solą, pieprzem oraz miodem. Naszą sałatkę mieszamy i polewamy dressingiem. Wykładamy na talerze kuskus i dekorujemy go kwaśną cebulą.
Tosty z kalafiorem i grillowaną papryką
Składniki:
- średni kalafior
- dobrej jakości chleb wiejski - 6 kromek
- 2 papryki czerwone
- ser cheddar - 150 gramów
- mozzarella - 1 kulka średniej wielkości
- papryka wędzona w proszku
- musztarda ziarnista
- rukola lub radicchio
- miód - łyżeczka
- masło - 3 łyżki
- sól/pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy do niego paprykę z wyciętym gniazdem nasiennym, zawiniętą w folię aluminiową i pieczemy 40 minut. Kalafiora nacieramy odrobiną oliwy, posypujemy solą, papryką wędzoną i pieczemy 30 minut.
- Po tym czasie ściągamy skórkę z papryki i kroimy ją na paski. Kalafiora kroimy na plastry wielkości mniej więcej naszej kromki.
- Kromki chleba smarujemy bardzo cienką porcją masła z obu stron. Na chleb wykładamy cienkie plastry mozzarelli, na niej układamy naszego kalafiora, na niego paski papryki i posypujemy go odrobiną tartego cheddara. Ostatnią warstwą jest odrobina rukoli lub radicchio. Górną kromkę od spodu smarujemy musztardą francuską, przykrywamy całość i całość smażymy na odrobinie masła, na patelni grillowej. Podajemy gorące.
Krem z kalafiora i czosnku
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 2 główki czosnku
- bulion warzywny lub z kurczaka, jeśli nie mamy korzystajmy z koncentratu bulionu w słoiczku
- 2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
- 1 cebula
- 1 pomidor
- gałka muszkatołowa
- tahina - 1 łyżka
- sól/pieprz
- miód - łyżeczka
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
Przygotowanie:
- Kalafiora podzielonego na różyczki pieczemy razem z czosnkiem i pomidorem w jednej brytfance przez 20 minut. Następnie rozgrzewamy garnek z łyżeczką masła. Wrzucamy do niego posiekaną cebulę i smażymy 2-3 minuty.
- Następnie dodajemy nasze pieczone warzywa (ściągamy tylko łupinkę z czosnku). Dodajemy sól, pieprz, gałkę, pół łyżeczki miodu, i smażymy. Następnie wlewamy 3 szklanki wywaru i jedną szklankę mleka.
- Gotujemy całość 5 minut i blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać troszkę mleka, które nam zostało. Sprawdzamy smak i doprawiamy w razie według uznania.
Zobacz też:
Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego
Kurczę pieczone! Sprawdzone przepisy Jakuba Kasprzaka
Autor: Luiza Bebłot
podziel się: