Wytrawna owsianka z awokado i szpinakiem
Składniki na wytrawną owsiankę z awokado i szpinakiem
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- 100 g płatków owsianych górskich
- szczypta kminu rzymskiego
- sól i pieprz
- 2 łyżki tartego parmezanu
- pęczek natki pietruszki
- 0,5 dojrzałego awokado
- 100 g szpinaku
- 2 orzechy brazylijskie
- kiełki
Jak przygotować wytrawną owsiankę z awokado i szpinakiem?
Rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Dodać płatki owsiane i przesmażyć. Podlewać wodą i gotować aż płatki będą miękkie. W trakcie przyprawić kminem, solą i pieprzem. Pod koniec dodać parmezan i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. W osobnym rondelku podgotować szpinak z oliwą, solą i pieprzem. Na owsiance ułożyć podduszony szpinak, połówkę awokado pokrojoną na plasterki, całość po wierzchu posypać kiełkami i startymi na drobnej tarce brazylijskimi orzechami. Skropić oliwą z oliwek.
Zielona soczewica z grzybami i jajkami
Składniki na zieloną soczewicę z grzybami i jajkami
- klarowane masło do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 200 g zielonej soczewicy
- cebula
- ząbek czosnku
- marchewka
- mały kawałek selera
- oliwa z oliwek
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 0,5 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 200 ml przecieru pomidorowego
- świeży tymianek
- sól i pieprz
- 300 g grzybów leśnych
- 4 jajka
Jak przygotować zieloną soczewicę z grzybami i jajkami?
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek, z dodatkiem wędzonej papryki i kminu. Gdy warzywa się skarmelizują, podlać winem i zdeglasować patelnię. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować aż soczewica będzie miękka. Za każdym razem, gdy soczewica wypije wodę, podlać kolejną porcją. Jeśli mamy bulion, to najlepiej podlewać bulionem.
Gdy soczewica jest już miękka, dodać przecier pomidorowy i świeży tymianek. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć, dodać do soczewicy. Doprawić solą i pieprzem. W środku zrobić cztery otwory i wbić jajka, przykryć i dusić aż jajka się zetną.
Słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami
Składniki na słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami:
- 4 słodkie ziemniaki
- oliwa z oliwek
- 200 g łososia
- 100 g krewetek
- 150 g wędzonego dorsza
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki wasabi
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- kiełki
- sezam
Jak przygotować słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami?
Ziemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec je do miękkości przez około 25-30 minut. Na ostatnie 5 minut ułożyć obok kawałek łososia, oraz wędzonego dorsza, żeby się ogrzał. W trakcie podsmażyć krewetki na patelni. Łososia i dorsza podzielić na małe kawałki, dodać do nich krewetki. W miseczce wymieszać wasabi z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem. Ryby zalać sosem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Słodkie ziemniaki przekroić na połowę i do środka nałożyć ryby. Na wierzchu ułożyć kiełki i całość posypać sezamem.
Babka czekoladowa z polewą czekoladowo-orzechową
Składniki na babkę czekoladową z polewą czekoladowo-orzechową:
Ciasto:
- 100 g masła
- 150 g ciemnej czekolady
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 150 g posiekanych orzechów włoskich i brazylijskich
- 70 g rodzynek
- 3 łyżki ciemnego rumu
- 170 ml śmietany kremówki
- 350 g ciemnej czekolady
- 25 g masła
Jak przygotować babkę czekoladową z polewą czekoladowo-orzechową?
Rodzynki do polewy zalać rumem i zostawić do nasiąknięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: masło z czekoladą rozpuścić na łaźni wodnej i odstawić na kilka minut, aby ostygło. W dużej misce ubić białka jajek z cukrem na sztywno, pod koniec dodać żółtka. Do przestudzonej czekolady dodać mielone migdały, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie w masę delikatnie wmieszać ubitą pianę i przelać do przygotowanej keksówki. Piec przez 45 minut. Po upieczeniu wyjąć i zostawić na chwilę. Wyjąć z formy i odstawić do kompletnego przestudzenia.
Polewa: w rondelku podgrzać śmietanę z masłem, ale nie zagotować. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Pod koniec dodać namoczone w rumie rodzynki i połowę orzechów. Wymieszać i polać ciasto. Udekorować resztą orzechów.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej
Przepisy na najlepsze faszerowane warzywa. Pomysły Sebastiana Olmy
Dania wspomagające odporność. Przepisy Moniki Mrozowskiej dla kobiet w ciąży i nie tylko
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski