Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

''Kuchnia na poprawę humoru''
Wytrawna owsianka z awokado i szpinakiem, zielona soczewica z grzybami i jajkami, słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami oraz babka czekoladowa z polewą czekoladowo-orzechową – takie dania, zdaniem Piotra Kucharskiego, na pewno poprawią nam nastrój. Ich przygotowanie wcale nie jest takie skomplikowane.

Wytrawna owsianka z awokado i szpinakiem

Składniki na wytrawną owsiankę z awokado i szpinakiem

  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • 0,5 dojrzałego awokado
  • 100 g szpinaku
  • 2 orzechy brazylijskie
  • kiełki

Jak przygotować wytrawną owsiankę z awokado i szpinakiem?

Rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Dodać płatki owsiane i przesmażyć. Podlewać wodą i gotować aż płatki będą miękkie. W trakcie przyprawić kminem, solą i pieprzem. Pod koniec dodać parmezan i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. W osobnym rondelku podgotować szpinak z oliwą, solą i pieprzem. Na owsiance ułożyć podduszony szpinak, połówkę awokado pokrojoną na plasterki, całość po wierzchu posypać kiełkami i startymi na drobnej tarce brazylijskimi orzechami. Skropić oliwą z oliwek.

Zielona soczewica z grzybami i jajkami

Składniki na zieloną soczewicę z grzybami i jajkami

  • klarowane masło do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g zielonej soczewicy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • marchewka
  • mały kawałek selera
  • oliwa z oliwek
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 0,5 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz
  • 300 g grzybów leśnych
  • 4 jajka

Jak przygotować zieloną soczewicę z grzybami i jajkami?

Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek, z dodatkiem wędzonej papryki i kminu. Gdy warzywa się skarmelizują, podlać winem i zdeglasować patelnię. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować aż soczewica będzie miękka. Za każdym razem, gdy soczewica wypije wodę, podlać kolejną porcją. Jeśli mamy bulion, to najlepiej podlewać bulionem.

Gdy soczewica jest już miękka, dodać przecier pomidorowy i świeży tymianek. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć, dodać do soczewicy. Doprawić solą i pieprzem. W środku zrobić cztery otwory i wbić jajka, przykryć i dusić aż jajka się zetną.

Słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami

Składniki na słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami:

  • 4 słodkie ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • 200 g łososia
  • 100 g krewetek
  • 150 g wędzonego dorsza
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki wasabi
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • kiełki
  • sezam

Jak przygotować słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami?

Ziemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec je do miękkości przez około 25-30 minut. Na ostatnie 5 minut ułożyć obok kawałek łososia, oraz wędzonego dorsza, żeby się ogrzał. W trakcie podsmażyć krewetki na patelni. Łososia i dorsza podzielić na małe kawałki, dodać do nich krewetki. W miseczce wymieszać wasabi z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem. Ryby zalać sosem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Słodkie ziemniaki przekroić na połowę i do środka nałożyć ryby. Na wierzchu ułożyć kiełki i całość posypać sezamem.

Babka czekoladowa z polewą czekoladowo-orzechową

Składniki na babkę czekoladową z polewą czekoladowo-orzechową:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 150 g posiekanych orzechów włoskich i brazylijskich
  • 70 g rodzynek
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 170 ml śmietany kremówki
  • 350 g ciemnej czekolady
  • 25 g masła

Jak przygotować babkę czekoladową z polewą czekoladowo-orzechową?

Rodzynki do polewy zalać rumem i zostawić do nasiąknięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto: masło z czekoladą rozpuścić na łaźni wodnej i odstawić na kilka minut, aby ostygło. W dużej misce ubić białka jajek z cukrem na sztywno, pod koniec dodać żółtka. Do przestudzonej czekolady dodać mielone migdały, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie w masę delikatnie wmieszać ubitą pianę i przelać do przygotowanej keksówki. Piec przez 45 minut. Po upieczeniu wyjąć i zostawić na chwilę. Wyjąć z formy i odstawić do kompletnego przestudzenia.

Polewa: w rondelku podgrzać śmietanę z masłem, ale nie zagotować. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Pod koniec dodać namoczone w rumie rodzynki i połowę orzechów. Wymieszać i polać ciasto. Udekorować resztą orzechów.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej

Przepisy na najlepsze faszerowane warzywa. Pomysły Sebastiana Olmy

Dania wspomagające odporność. Przepisy Moniki Mrozowskiej dla kobiet w ciąży i nie tylko

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości