Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej

Kuchnia finalistki 7. edycji MasterChefa jest równie kolorowa co jej osobowość. Dodajcie trochę koloru na swoich talerzach tej jesieni, przygotowując potrawy według przepisów Martyny Chomackiej.

Łosoś teriyaki z warzywami stir-fry

Składniki na łososia teriyaki z warzywami stir-fry:

  • 400 g filetu z łososia ze skórką 400 gramów
  • papryka
  • marchewka
  • fenkuł (koper włoski)
  • mała cukinia
  • cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • cytryna
  • 2 limonki
  • sos sojowy
  • miód
  • świeże chilli
  • ryż biały
  • imbir marynowany (opcjonalnie)
  • kolendra (lub szczypior dla tych, którzy nie lubią smaku kolendry)
  • garść sezamu
  • olej rzepakowy lub tłuszcz kokosowy

Jak przygotować łososia teriyaki z warzywami stir-fry:

Najpierw zajmujemy się krojeniem warzyw, bo ten proces pochłania zdecydowanie najwięcej czasu. Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w słupki. Fenkuł i cebulę zaś w cienkie piórka. Czosnek - na cienkie plasterki, a imbir ścieramy na tarce.

Następnie w misce łączymy 5-6 łyżek sosu sojowego, 2/3 całego imbiru, który starliśmy, łyżkę miodu i odrobinę posiekanego chilli. Całość dokładnie mieszamy. Łososia kroimy na porcje i wkładamy w marynatę skórą do góry. Odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie wrzucamy ryż do wrzątku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Następnie rozgrzewamy WOK-a na łyżce oleju. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy 30 sekund, następnie dodajemy paprykę, marchewkę, fenkuł i imbir. Całość zalewamy 4-5 łyżkami sosu sojowego, dodajemy resztę imbiru, sok z cytryny i smażymy przez 1-2 minuty. Na koniec wrzucamy na minutę cukinię i wszystko mieszamy.

Na samym końcu smażymy łososia. Na rozgrzanej patelni kładziemy łososia skórą do dołu. Gdy ta zrobi się ciemnozłota, przewracamy filety, a skórę ściągamy. Następnie zalewamy rybę resztą marynaty i redukujemy sos. Po 2-3 minutach ściągamy łososia z patelni.

Na talerz wykładamy porcję ryżu, sporo warzyw, a na samą górę łososia. Polewamy go lepkim sosem. Całość posypujemy orzechami i kolendrą. Dekorujemy ćwiartką limonki. Danie gotowe do podania!

Kurczak Cacciatore

Składniki na kurczaka Cacciatore:

  • 6 udek z kurczaka ze skórą
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • słoiczek kaparów
  • 6 ząbków czosnku
  • niecała szklanka wytrawnego, białego wina
  • szklanka wywaru z kurczaka
  • 1,5 puszki pomidorów pelati
  • 0,5 szklanki czarnych oliwek dobrej jakości
  • świeża bazylia
  • oregano
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz

do podania:

  • bagietka z masłem czosnkowym lub
  • płatki parmezanu

Jak przygotować kurczaka Cacciatore:

Udka z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obficie obsypujemy je solą, pieprzem i opruszamy mąką. Strzepujemy nadmiar.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i kładziemy nasze udka skórą do dołu. Smażymy jakieś 7-10 minut, aż skóra będzie chrupka i zyska kolor głębokiego złota.

W tym czasie kroimy cebulę oraz paprykę. Następnie przewracamy kurczaka na drugą stronę i smażymy jeszcze 3 minuty.

Ściągamy mięso na talerz i na tej samej patelni smażymy cebulę, posiekany czosnek i paprykę. Po dwóch minutach wlewamy wino, wywar i dodajemy pomidory. Doprawiamy całość solą, pieprzem, suszonym oregano i dusimy dwie przez dwie minuty. Dodajemy kapary i oliwki. Następnie kładziemy na patelnię kurczaka skórą do dołu i dusimy jeszcze 15 minut na bardzo wolnym ogniu.

Gotowe danie skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy świeżą bazylią i podajemy z ciepłym pieczywem czosnkowym lub makaronem spaghetti.

Jesienna sałatka z pieczonych warzyw z serem korycińskim

Składniki na sałatkę z pieczonych warzyw z serem korycińskim:

  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • batat
  • papryka czerwona
  • 0,5 dyni hokkaido
  • ser koryciński (może być też feta lub ser kozi)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • łyżka stołowa musztardy francuskiej
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • woreczek kaszy pęczak
  • świeża pietruszka
  • 2 garście orzechów włoskich

Jak przygotować sałatkę z pieczonych warzyw z serem korycińskim:

Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez dwie godziny.

Następnie kroimy dynię na kawałki i usuwamy z niej pestki. Marchewkę i batata obieramy i kroimy na kawałki podobne wielkością do dyni. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i także kroimy na kawałki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je oliwą z oliwek, dwoma łyżkami syropu klonowego, a także posypujemy szczyptą cynamonu, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika na godzinę. Co 15 minut mieszamy warzywa, aby zrumieniły się z każdej strony równomiernie.

W międzyczasie robimy dressing. W małej miseczce mieszamy ocet balsamiczny, musztardę francuską, syrop klonowy, dwie łyżki oleju, sól, pieprz i taką miksturą polewamy już gotowe i upieczone warzywa. Na górę naszej sałatki kładziemy pokrojony ser koryciński.

Całość posypujemy prażonymi orzechami włoskimi i pietruszką.

Gotowe! Smacznego.

Zobacz także:

Kulinarne wyzwanie Macieja Kota. Czy Michel zabrał mu "fartucha"?

Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego

Autor: Anna Mierzejewska

Źródło: Martyna Chomacka

podziel się:

Pozostałe wiadomości