Łosoś teriyaki z warzywami stir-fry
Składniki na łososia teriyaki z warzywami stir-fry:
- 400 g filetu z łososia ze skórką 400 gramów
- papryka
- marchewka
- fenkuł (koper włoski)
- mała cukinia
- cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- cytryna
- 2 limonki
- sos sojowy
- miód
- świeże chilli
- ryż biały
- imbir marynowany (opcjonalnie)
- kolendra (lub szczypior dla tych, którzy nie lubią smaku kolendry)
- garść sezamu
- olej rzepakowy lub tłuszcz kokosowy
Jak przygotować łososia teriyaki z warzywami stir-fry:
Najpierw zajmujemy się krojeniem warzyw, bo ten proces pochłania zdecydowanie najwięcej czasu. Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w słupki. Fenkuł i cebulę zaś w cienkie piórka. Czosnek - na cienkie plasterki, a imbir ścieramy na tarce.
Następnie w misce łączymy 5-6 łyżek sosu sojowego, 2/3 całego imbiru, który starliśmy, łyżkę miodu i odrobinę posiekanego chilli. Całość dokładnie mieszamy. Łososia kroimy na porcje i wkładamy w marynatę skórą do góry. Odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie wrzucamy ryż do wrzątku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Następnie rozgrzewamy WOK-a na łyżce oleju. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy 30 sekund, następnie dodajemy paprykę, marchewkę, fenkuł i imbir. Całość zalewamy 4-5 łyżkami sosu sojowego, dodajemy resztę imbiru, sok z cytryny i smażymy przez 1-2 minuty. Na koniec wrzucamy na minutę cukinię i wszystko mieszamy.
Na samym końcu smażymy łososia. Na rozgrzanej patelni kładziemy łososia skórą do dołu. Gdy ta zrobi się ciemnozłota, przewracamy filety, a skórę ściągamy. Następnie zalewamy rybę resztą marynaty i redukujemy sos. Po 2-3 minutach ściągamy łososia z patelni.
Na talerz wykładamy porcję ryżu, sporo warzyw, a na samą górę łososia. Polewamy go lepkim sosem. Całość posypujemy orzechami i kolendrą. Dekorujemy ćwiartką limonki. Danie gotowe do podania!
Kurczak Cacciatore
Składniki na kurczaka Cacciatore:
- 6 udek z kurczaka ze skórą
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- słoiczek kaparów
- 6 ząbków czosnku
- niecała szklanka wytrawnego, białego wina
- szklanka wywaru z kurczaka
- 1,5 puszki pomidorów pelati
- 0,5 szklanki czarnych oliwek dobrej jakości
- świeża bazylia
- oregano
- 2 cytryny
- sól i pieprz
do podania:
- bagietka z masłem czosnkowym lub
- płatki parmezanu
Jak przygotować kurczaka Cacciatore:
Udka z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obficie obsypujemy je solą, pieprzem i opruszamy mąką. Strzepujemy nadmiar.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i kładziemy nasze udka skórą do dołu. Smażymy jakieś 7-10 minut, aż skóra będzie chrupka i zyska kolor głębokiego złota.
W tym czasie kroimy cebulę oraz paprykę. Następnie przewracamy kurczaka na drugą stronę i smażymy jeszcze 3 minuty.
Ściągamy mięso na talerz i na tej samej patelni smażymy cebulę, posiekany czosnek i paprykę. Po dwóch minutach wlewamy wino, wywar i dodajemy pomidory. Doprawiamy całość solą, pieprzem, suszonym oregano i dusimy dwie przez dwie minuty. Dodajemy kapary i oliwki. Następnie kładziemy na patelnię kurczaka skórą do dołu i dusimy jeszcze 15 minut na bardzo wolnym ogniu.
Gotowe danie skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy świeżą bazylią i podajemy z ciepłym pieczywem czosnkowym lub makaronem spaghetti.
Jesienna sałatka z pieczonych warzyw z serem korycińskim
Składniki na sałatkę z pieczonych warzyw z serem korycińskim:
- 2 buraki
- 2 marchewki
- batat
- papryka czerwona
- 0,5 dyni hokkaido
- ser koryciński (może być też feta lub ser kozi)
- 3 łyżki syropu klonowego
- łyżka stołowa musztardy francuskiej
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- woreczek kaszy pęczak
- świeża pietruszka
- 2 garście orzechów włoskich
Jak przygotować sałatkę z pieczonych warzyw z serem korycińskim:
Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez dwie godziny.
Następnie kroimy dynię na kawałki i usuwamy z niej pestki. Marchewkę i batata obieramy i kroimy na kawałki podobne wielkością do dyni. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i także kroimy na kawałki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je oliwą z oliwek, dwoma łyżkami syropu klonowego, a także posypujemy szczyptą cynamonu, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika na godzinę. Co 15 minut mieszamy warzywa, aby zrumieniły się z każdej strony równomiernie.
W międzyczasie robimy dressing. W małej miseczce mieszamy ocet balsamiczny, musztardę francuską, syrop klonowy, dwie łyżki oleju, sól, pieprz i taką miksturą polewamy już gotowe i upieczone warzywa. Na górę naszej sałatki kładziemy pokrojony ser koryciński.
Całość posypujemy prażonymi orzechami włoskimi i pietruszką.
Gotowe! Smacznego.
Zobacz także:
Kulinarne wyzwanie Macieja Kota. Czy Michel zabrał mu "fartucha"?
Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego
Autor: Anna Mierzejewska
Źródło: Martyna Chomacka