Ostatnio skoczek narciarski Maciej Kot zamieścił na swoim profilu na Instagramie fotografię sandacza na risotto z zielonym groszkiem i pesto bazyliowym - dania, które sam przygotował. Trzeba przyznać, że potrawa ta wygląda naprawdę wybornie. Sportowiec zwrócił się pod postem do jurora w programie MasterChefa, Michela Morona. Zapytał, co myśli o jego sandaczu?
Michel Moran gotuje z Maciejem Kotem
I tak od słowa do słowa - ekipa "Dzień Dobry TVN" postanowiła sprawdzić, jak szef kuchni oceni umiejętności kulinarne Macieja Kota. Michael już na wejściu przygotował niespodziankę dla skoczka – w postaci fartucha z programu "MasterChef" .
Zawsze marzyłem o takim fartuchu. Myślałem, że pójdę i sam zawalczę w programie
- zaśmiał się Maciej Kot.
Dla skoczka gotowanie i jedzenie jest szczególnie ważne. Jak każdy sportowiec musi przestrzegać ścisłej diety.
Jeśli sam sobie coś ugotuje, jest to dla mnie najlepsze. Dodatkowo, jeśli jest to smaczne, to tym lepiej
- oświadczył skoczek.
Jaka jest ulubiona kuchnia Macieja Kota?
Przy okazji wspólnego gotowania Michel zapytał, która kuchnia jest szczególnie bliska skoczkowi.
Japońska
- odpowiedział bez zawahania skoczek i dodał, że są rzeczy, na które trzeba uważać w azjatyckiej kuchni.
Wyciągnąłem wnioski, że to, co jest ciepłe - jest okej, a to, co jest zimne – trzeba się dwa razy zastanowić, czy na pewno chcemy tego spróbować
- zdradził.
Sportowiec na co dzień rządzi w kuchni, a jego żona sprawdza się w roli krytyka kulinarnego. Natomiast w niedziele tradycyjne obiady odbywają się u babci.
Wtedy to babcia jest szefem kuchni. Mogę coś pomóc, ale to ona jest królową i najlepiej gotuje . Oczywiście jest odpowiedzialna bardziej za te tradycyjne przepisy związane z naszym regionem, czyli Podhalem
I tak pomiędzy dialogiem Michela z Maciejem powstała kaczka w towarzystwie purée z dyni. Czy Maciej Kot sprawdził się w roli kucharza?
Dzisiaj nie zabieram żadnego fartucha. Nawet dobrze ci pasuje
- ocenił Michel Moran.
Zobacz też:
- Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego
- Kiełbasa w roli głównej. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
- Camembert - przysmak francuskiej kuchni. Przepisy Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .
Autor: Dominika Czerniszewska
Reporter: Joanna Radziszewska