Materiał promocyjny

Camembert - przysmak francuskiej kuchni. Przepisy Andrzeja Polana

Camembert to najsłynniejszy i najpopularniejszy ser pleśniowy. W trakcie jego produkcji dzięki szlachetnej pleśni powstaje biała skórka. Delikatny smak i konsystencja sprawiają, że naprawdę trudno jest mu się oprzeć. Andrzej Polan podaje go z prażonymi jabłkami, wytrawnym ciastem, owocami z pieca i bułeczkami pomidorowymi.

Sery Camembert - rodzaje

Camembert Triple Crème to nowość w gamie serów typu Camembert President. Każdy, kto ceni sery, pokocha go za kremową konsystencję i niezwykle śmietankowy smak. To najbardziej delikatny serek w rodzinie Camembert. Jest jednym z przysmaków francuskiej kuchni.

Camembert Naturalny Président to nie tylko pyszna przekąska i nieodłączny dodatek każdej deski serów, ale także idealny składnik do sałatek i zapiekanek.

Camembert Aromatyczny to doskonała propozycja dla smakoszy francuskich serów Camembert. Zachwyca w nim nie tylko biała aksamitna skórka, ale wyjątkowy i wyrazisty smak, który zawdzięcza specjalnym szczepom szlachetnej pleśni. Każdy kęs to niezwykłe doznanie łączące kremowe i rozpływające się wnętrze oraz wyjątkowy aromat. Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem lub jako przekąska na desce serów.

Ser camembert triple creme z prażonymi i pieczonymi jabłkami

Składniki na ser camembert triple creme z prażonymi i pieczonymi jabłkami:

  • ser camembert triple creme - 4 krążki
  • 3 jabłka polskie
  • 2 łyżki miodu (sery go uwielbiają)
  • ciasto francuskie z masłem - 1 op.
  • 2 jabłka
  • jajko

Jak przygotować ser camembert triple creme z prażonymi i pieczonymi jabłkami

Jabłka polskie wstaeiamy do piekarnika, polewamy miodem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp 220 st. C na około 15 minut. upieczone miksujemy i przecieramy przez sitko. jedno jabłko przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do wody z sokiem cytrynowym. ciasto rozkładamy, kroimy po długości na 8 pasków. na każdym do połowy umieszczamy plasterki jabłek, nachodzące na siebie, zwijamy w ruloniki. układamy w naczyniach do wypiekania muffinów, smarujemy jajkiem z miodem i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni czas około 15 minut. upieczone wyjmujemy, do każdego sera camamber pozbawionego górnego denka kładziemy porcję ciepłego puree jabłkowego, wkładamy po 1 różyczce, pozostałe układamy obok. polewamy na koniec miodem.

Camembert naturalny z wytrawnym ciastem

Składniki na camembert naturalny z wytrawnym ciastem:

  • ser camembert naturalny - 2 szt.
  • 1 kg mąki
  • 300 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • 60 g drożdży
  • 2 łyżki soli
  • łyżka cukru
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 garście szpinaku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały mielony pieprz
  • skórka z cytryny
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki czarnuszki

Jak przygotować camembert naturalny z wytrawnym ciastem

Drożdże rozpuszczamy w mleku o temperaturze pokojowej, łączymy z wodą o podobnej temperaturze i olejem. Mieszamy dokładnie, dodajemy trochę mąki i cukier i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do podrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę z solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia, wyrośnięte dzielimy na 2 porcje. Każdą rozwałkowujemy na dwa równe kółka.

Natkę, szpinak, gałkę muszkatołową, sól, biały pieprz, skórkę z cytryny, orzechy laskowe i czarnuszę przesmażamy na patelni na maśle i miksujemy na puree. Zmiksowanym kremowym smarowidłem smarujemy pierwszy placek, w środku wcześniej ustawiając ser. Przykrywamy drugim ciastem.

Nacinamy nożem do sera i skręcamy loczki sklejając je po 2. Wierzch dokładnie smarujemy jajkiem, środek posypujemy czarnuszką.

Pomidorki koktajlowe na gałązkach skrapiamy miodem i pieczemy w piekarniku do momentu, aż zaczną pękać. Wyjmujemy i układamy na cieście z serem camembert. Wszystko skrapiamy miodem.

Camembert aromatyczny z owocami z pieca i paluszki jak dawniej

Składniki na camembert aromatyczny z owocami z pieca i paluszki jak dawniej:

  • camembert aromatyczny - 3 szt.
  • 3 gruszki
  • 3 kiście winogron drobnych jasnych i ciemnych
  • figi świeże
  • 3 jabłka polskie
  • 10 śliwek kolorowych
  • 100 g orzechów laskowych prażonych
  • 200 ml miodu
  • czarny pieprz
  • świeża mięta
  • skórka z cytryny
  • 250 g mąki
  • 125 ml mleka
  • jajko
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki maku
  • 15 g drożdży

Jak przygotować camembert aromatyczny z owocami z pieca i paluszki jak dawniej

Owoce układamy na blaszce na pergaminie, polewamy miodem i wstawiamy do pieczenia. Upieczone wykładamy obok wyjętego wcześniej sera, skrapiamy pozostałym miodem wymieszanym z miętą, skórką z cytryny i czarnym pieprzem.

Z mąki, mleka, jajka, soli, oleju, maku i drożdży przygotowujemy ciasto i odstawiamy na chwilę, aby podrosło. Podrośnięte rozwałkowujemy.

Ciasto kroimy w cienkie paski, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 190 st. C na około 10 minut.

Camembert naturalny z bułeczkami pomidorowymi

Składniki na camembert naturalny z bułeczkami pomidorowymi:

  • camembert naturalny - 3szt
  • 500 g mąki
  • 150 ml wody
  • 75 ml mleka
  • 100 ml oleju z suszonych pomidorów
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • 50 g pokrojonych drobno suszonych pomidorów

Jak przygotować camembert naturalny z bułeczkami pomidorowymi

Ze składników przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte dzielimy na małe bułeczki, układamy nieregularnie na blaszce, pomiędzy wstawiamy ser camembert ze ściętym denkiem.

Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 12 minut.

Zobacz też:

Sałatka z serem pleśniowym – przepisy w wersji na słodko i na słono

W kuchni DDTVN: Andrzej Polan i dary jesieni

Kuchnia orzechowa według Andrzeja Polana

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Andrzej Polan

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości