Jak zrobić sałatkę z serem pleśniowym? Zastanawiasz się, czy lepsza będzie jej słodka wersja, czyli sałatka z serem pleśniowym i winogronami, czy bardziej wytrawna sałatka z serem pleśniowym i kurczakiem? Poznaj nasze przepisy i zobacz, która sałatka bardziej ci zasmakuje!

Sałatka z serem pleśniowym to smaczne danie, które może stanowić przekąskę lub samodzielny posiłek. Sprawdzi się zarówno jako domowy obiad, jak i danie na spotkanie towarzyskie. Sposobów jej przyrządzenia jest mnóstwo, można ją podawać na słodko i na słono, np. w poniższych wersjach:

· sałatka z serem pleśniowym i truskawkami ,

· sałatka z serem pleśniowym i boczkiem,

· sałatka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi,

· sałatka z serem pleśniowym i pomarańczą,

· sałatka z serem pleśniowym i żurawiną.

Sałatka z serem pleśniowym – przepis

W Internecie można spotkać różne sposoby przygotowania sałatki. W zależności od użytego sera często pojawiające się przepisy to: sałatka z serem pleśniowym lazur, sałatka z serem pleśniowym blue czy sałatka z serem pleśniowym niebieskim. Łatwo jest się pogubić w tej serowej różnorodności, zatem który ser jest najlepszy? Wszystkie te nazwy odnoszą się jednak do jednego rodzaju – niebieskich serów pleśniowych. Sałatkę można również przyrządzić z wykorzystaniem innych serów pleśniowych.

Sałatka z serem pleśniowym i winogronami

Składniki na 2 porcje:

· 100 g sera pleśniowego,

· 100-150 g sałaty (warto wybrać sałatę o mniejszych liściach, np. roszponkę),

· 50 g orzechów,

· 100-200 g winogron.

Sos:

· ¼ szklanki oliwy,

· 2 łyżki musztardy diżońskiej,

· 1 łyżka octu winnego.

Przygotowanie:

Sałatę ułóż na talerzu, dodaj pokrojony w kostkę ser, posiekane orzechy i przekrojone na połówki winogrona. Sałatkę polej przygotowanym sosem lub podaj go oddzielnie.

Sałatka z serem pleśniowym i gruszką

Składniki na 2 porcje:

· 150 g dowolnej mieszanki sałat,

· 1 duża gruszka,

· 50 g niebieskiego sera pleśniowego.

Sos:

· 6 łyżek oliwy z oliwek,

· 2 łyżki miodu,

· sok z połówki cytryny,

· przyprawy do smaku: sól i pieprz.

Przygotowanie:

Sałatę rozłóż na talerzu. Gruszkę obierz, pokrój na cienkie kawałki i ułóż na sałacie. Dodaj pokrojony w kostkę ser. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę.

Powyższy przepis możemy nieco zmodyfikować, dodając 15-20 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich. W ten sposób powstanie sałatka z serem pleśniowym, gruszką i orzechami .

Sałatka z serem pleśniowym i orzechami

Składniki na 3 porcje:

· 100 ml octu balsamicznego,

· ok. 40 g orzechów włoskich,

· 100 g boczku,

· 100 g cebuli dymki,

· 50 g sałaty masłowej i tyle samo liści szpinaku,

· 40 g niebieskiego sera pleśniowego.

Przygotowanie:

Wlej ocet balsamiczny do garnka i postaw na dużym ogniu. Gotuj do momentu, aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Posiekane orzechy upraż na suchej patelni, a grubo pokrojony boczek podsmaż przez 10 minut. Na talerzu rozłóż szpinak, sałatę, boczek, posiekaną cebulę, pokruszony lub pokrojony w kostkę ser i uprażone orzechy. Całość polej octem balsamicznym.

Sałatka z serem pleśniowym i rukolą

Składniki na 2-3 porcje:

· 1 mango,

· garść rukoli,

· 1 ser camembert,

· pół szklanki orzechów włoskich.

Sos:

· 2 łyżki miodu,

· 1 łyżka soku z cytryny,

· ¼ szklanki oliwy.

Przygotowanie:

Mango pokrój na podłużne kawałki, orzechy podpraż na suchej patelni, ser pleśniowy pokrój w kostkę. Rozłóż na talerzu rukolę i dodaj pozostałe składniki. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę.

Sałatka z serem pleśniowym i granatem

Składniki na 4 porcje:

· 1 opakowanie rukoli

· 120 g niebieskiego sera pleśniowego,

· garść posiekanych migdałów,

· pestki z połowy granatu.

Sos:

· 3 łyżki oliwy,

· 2 łyżki soku z cytryny,

· 1 łyżeczka miodu,

· przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

Rukolę rozłóż na talerzu. Migdały upraż na suchej patelni, a następnie wymieszaj w misce razem z pestkami granatu i pokrojonym w kostkę serem. Tą mieszanką posyp rukolę na talerzu. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę.

Zobacz film: Pomidory pieczone z serem, źródło: Dzień Dobry TVN

Sałatka z serem pleśniowym i pomidorami

Składniki na 1 porcję:

· 50 g sałaty lodowej,

· 5-6 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych,

· 50 g niebieskiego sera pleśniowego,

· kilka przekrojonych na pół oliwek (według uznania).

Sos:

· 1 łyżka jogurtu naturalnego,

· 1 łyżka musztardy sarepskiej,

· 1 łyżka miodu.

Przygotowanie:

Sałatę rozłóż na talerzu i dodaj resztę składników. Ewentualnie dodaj oliwki, jeśli je lubisz. Wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę.

Sałatka z serem pleśniowym i kurczakiem

Składniki na 2 porcje:

· 200 g sałaty,

· 1 pęczek mięty,

· 30 g orzechów włoskich,

· 100 g niebieskiego sera pleśniowego,

· 1 pokrojona na kawałki pierś kurczaka,

· 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę,

· 1 duża cebula,

· 40 g masła,

· przyprawy: szczypta soli i cukru.

Sos:

· 5 łyżek oliwy,

· 1 łyżeczka miodu,

· 3 łyżki soku z cytryny,

· kilka liści mięty.

Przygotowanie:

Cebulę i orzechy podsmaż osobno na patelni. Roztop masło i usmaż na nim kurczaka. Następnie podduś jabłko i dodaj do niego cebulę. Rozłóż na talerzu sałatę z miętą i dodaj resztę składników. Wymieszaj sos i polej nim sałatkę.

Co sądzisz o tym artykule?
58
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0