Zupa serowa, jej delikatny smak i kremowa konsystencja są nieporównywalne do żadnego innego dania. Jak uzyskać perfekcyjną zupę serową? Jaki rodzaj sera najlepiej wykorzystać?

Zupa serowa – przepis jest stosunkowo prosty. Wystarczy wybrać swój ulubiony typ sera, dodać świeże warzywa i przyprawy, by przygotować garnek gorącej, treściwej i subtelnej serowej rozkoszy. Podpowiadamy trzy wersje tego dania: zupa serowa z pulpetami, szybka zupa serowa z pieczarkami, grzankami i i wykwintna zupa serowa z ciastem francuskim. Który przepis na zupę serową zdobędzie Twoje ser(ce)?

Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy >>>

Zupa serowa z klopsikami i porem

Zupa serowa z pulpecikami to pomysł na treściwe i pyszne danie. Jest idealną propozycją dla fanów konkretnych i wyrazistych dań mięsnych. Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na zupę serową krem, która potrafi rozpieścić kubki smakowe szlachetnym aromatem i kremową konsystencją.

Składniki:

- 2 pory

-600 g serka topionego ziołowego

-1,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

-4 jajka

-oliwa z oliwek

-gałka muszkatołowa

-sól i pieprz

Zupa serowa – prosty przepis i pyszne rezultaty. Od czego zacząć? Najpierw należy pokroić pory na talarki, przepłukać na sitku i włożyć do dużego garnka. Następnie zalać je wodą i zagotować. Kiedy woda w garnku będzie bulgotała, dołożyć serek topiony, wszystko razem wymieszać i gotować do momentu, kiedy por będzie miękki. Zupa serowa z serków topionych w wersji podstawowej jest już gotowa. Zupa serowa z mielonym mięsem wymaga już tylko przygotowania pulpecików.

W celu przygotowania kotlecików trzeba wymieszać w misce mięso mielone z jajkami, solą i pieprzem. Z tak powstałej masy należy lepić malutkie kuleczki – im mniejsze, tym lepsze. Pulpeciki wrzucać na patelnię i smażyć na oliwie z oliwek do chwili, gdy się pięknie zarumienią.

Kiedy por w garnku będzie już miękki, do zupy można dodać pulpeciki. Całość doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą (należy uważać, gdyż serek topiony zawiera jej już sporo) i pieprzem. Zupa serowa z pulpecikami powinna zostać jeszcze około kwadransa na wolnym ogniu. Pyszna i kremowa zupa serowa jest gotowa do podania!

Dobra rada: zupa serowa z serków topionych i mięsa mielonego smakuje jeszcze lepiej, kiedy posypiemy ją przed podaniem szczyptą startego sera gouda.

Zupa serowa z pieczarkami i grzankami – à la camembert

Szybka zupa serowa? Wcale nie musi być to tylko zwykły bulion z serkiem topionym. Zupa serowa z pieczarkami à la camembert to danie dla osób ceniących wyrafinowany, aksamitny smak sera pleśniowego. Idealnie zgrywa się on z grzybami, tworząc wyjątkową kompozycję. Zupa serowa z pieczarkami – przepis nie jest skomplikowany czy pracochłonny. Uzyskaj niespotykany smak i zaskocz swoich domowników lub gości.

Składniki:

- 1,5 litra bulionu warzywnego

-2 duże opakowania sera camembert

-30 dag pieczarek

-kilka kromek ulubionego pieczywa

-3 łyżki śmietany kremówki

- cebula

-2 łyżki masła

-świeża bazylia

-sól i pieprz

Cebulę i pieczarki obrać i pokroić na talarki, a następnie rzucić je na rozgrzaną patelnię z masłem. Całość doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 10 minut. Ser camembert pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać ze śmietaną na gładką masę, po czym dodać do niej odrobinę wywaru w celu zahartowania. Następnie, wciąż mieszając, wylać całość do gorącego bulionu. Na koniec dodać podsmażone pieczarki i cebulę oraz doprawić pieprzem i solą. Ulubione pieczywo pokroić, posmarować delikatnie masłem wymieszanym z posiekaną bazylią i zapiekać w piekarniku przez 5 minut. Danie serwować w salaterkach. Zupa serowa z grzankami delikatnie nasączonymi masłem skradnie serca Twoich gości.

Zupa serowa z sera żółtego zapiekana w cieście francuskim

Wykwintna zupa serowa musi być odpowiednio podana. Zaserwuj swoim domownikom pyszną i wyrafinowaną zupę serową. Przepis – choć może wydawać się skomplikowany, w rzeczywistości jest receptą na szybką zupę serową.

Składniki:

-1,5 litra bulionu drobiowego

-1 marchewka

-1 pietruszka

-1 por

-3 łyżki masła

-5 łyżek startego sera żółtego gouda

-200 g śmietankowego serka topionego

-100 g śmietany kremówki

-ciasto francuskie

-żółtko

-świeża kolendra

-gałka muszkatołowa

-liść laurowy

-sól i biały pieprz

-ulubione pieczywo na grzanki

Aby przygotować zupę serową na rosole, zapiekaną w cieście francuskim, najpierw należy umyć i obrać warzywa (marchewkę, pietruszkę, pora). Następnie przełożyć je do garnka, zalać przygotowanym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Wywar doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i liściem laurowym, po czym zagotować i przecedzić przez sitko. Do tak przygotowanego wywaru dodać śmietanę oraz sery.

Z gotowego ciasta francuskiego należy wyciąć koła. Ważne jest, aby były one większe od średnicy miseczek żaroodpornych, w których serwowana będzie zupa serowa. Nalać zupę do naczyń (nie czubato) i posypać listkami świeżej kolendry. Wierzch każdej miseczki zakleić plasterkami ciasta francuskiego. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch z ciastem francuskim żółtkiem jajka, dzięki niemu danie będzie miało piękną, złotą skorupkę. Tak przygotowaną zupę serową należy piec przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, do momentu gdy ciasto się ładnie przyrumieni.

Zobacz film: Kuchnia serowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
67
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0