Przepisy kulinarne

Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy - przepisy

Grzyb portobello to po prostu tradycyjna pieczarka. Świetna alternatywa dla wegetarian, bo przypomina smak pieczonego mięsa. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział, czym różnią się pieczarki portobello od tych tradycyjnych, przez nas najczęściej stosowanych.

Mikołaj Rey i pieczarki portobello

Zobacz też: Smażona wołowina po seczuańsku – przepisy, które warto poznać >>> 

Ile czasu zajmuje wyhodowanie pieczarki portobello - Władysław Musielak - producent grzybów portobello?

Od kiełkowania, do produktu gotowego do spożycia - po pięciu dniach już mamy portobello. 

Jakie dania z portobello poleca Beata Musiałek - producentka grzybów?

Szynka, lub wędzony boczek, trochę cebuli, czosnku. Wszystko mieszamy, faszerujemy tym pieczarkę, wstawiamy na 20 minut do piekarnika i... gotowe!

Zobacz też: Przepisy wielkanocne: biała kiełbasa z pomidorową kapustą kiszoną, wegański kapuśniak i leczo z bakłażanem i granatem >>>

Portobello wg przepisu Mikołaja Reya:

  • Siekamy czosnek i cebulę i podsmażamy je na oliwie z oliwek do zeszklenia cebuli.
  • Dodajemy pęczak
  • W tym czasie - półmisek smarujemy masłem i posypujemy świeżym tymiankiem
  • Gdy pęczak się "zeszkli" - na patelnię wlewamy około szklanki białego wina i czekamy aż wyparuje zostawiając sam aromat. 
  • Dolewamy przygotowany wcześniej bulion i czekamy aż pęczak go wchłonie. 
  • Pieczarki portobello układamy w przygotowanym półmisku dodając do każdego kapelusza odrobinę masła i czosnku. Grzyby na półmisku również delikatnie podlewamy bulionem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
  • Pęczak doprawiamy startą skórką z cytryny, fetą i natką pietruszki
  • Tak przygotowaną masą faszerujemy upieczone grzyby, posypujemy startym parmezanem i cheddarem. Wstawiamy na kilku minut do piekarnika i ... gotowe.

Smacznego.

Zobacz też: Szaszłyki z grilla dla każdego. Jak przygotować tę piknikową przekąskę? >>> 





Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
59
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0