Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy - przepisy

Grzyb portobello to po prostu tradycyjna pieczarka. Świetna alternatywa dla wegetarian, bo przypomina smak pieczonego mięsa. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział, czym różnią się pieczarki portobello od tych tradycyjnych, przez nas najczęściej stosowanych.

Mikołaj Rey i pieczarki portobello

Zobacz też: Smażona wołowina po seczuańsku – przepisy, które warto poznać >>> 

Ile czasu zajmuje wyhodowanie pieczarki portobello - Władysław Musielak - producent grzybów portobello?

Od kiełkowania, do produktu gotowego do spożycia - po pięciu dniach już mamy portobello. 

Jakie dania z portobello poleca Beata Musiałek - producentka grzybów?

Szynka, lub wędzony boczek, trochę cebuli, czosnku. Wszystko mieszamy, faszerujemy tym pieczarkę, wstawiamy na 20 minut do piekarnika i... gotowe!

Zobacz też: Przepisy wielkanocne: biała kiełbasa z pomidorową kapustą kiszoną, wegański kapuśniak i leczo z bakłażanem i granatem >>>

Portobello wg przepisu Mikołaja Reya:

  • Siekamy czosnek i cebulę i podsmażamy je na oliwie z oliwek do zeszklenia cebuli.
    • Dodajemy pęczak
      • W tym czasie - półmisek smarujemy masłem i posypujemy świeżym tymiankiem
        • Gdy pęczak się "zeszkli" - na patelnię wlewamy około szklanki białego wina i czekamy aż wyparuje zostawiając sam aromat. 
          • Dolewamy przygotowany wcześniej bulion i czekamy aż pęczak go wchłonie. 
            • Pieczarki portobello układamy w przygotowanym półmisku dodając do każdego kapelusza odrobinę masła i czosnku. Grzyby na półmisku również delikatnie podlewamy bulionem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
              • Pęczak doprawiamy startą skórką z cytryny, fetą i natką pietruszki
                • Tak przygotowaną masą faszerujemy upieczone grzyby, posypujemy startym parmezanem i cheddarem. Wstawiamy na kilku minut do piekarnika i ... gotowe.

                  Smacznego.

                  Zobacz też: Szaszłyki z grilla dla każdego. Jak przygotować tę piknikową przekąskę? >>> 

                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana