Wołowina po seczuańsku przygotowywana jest z marchewką, czerwoną i zieloną papryką oraz kapustą pekińską. Jako dodatek do potrawy mogą posłużyć grzyby mun lub/i pieczarki. Wołowina po seczuańsku nie jest daniem czasochłonnym.
Pikantna wołowina po seczuańsku – geneza powstania
Kuchnia seczuańska to z całą pewnością najbardziej pikantna spośród kuchni w Chinach. Najważniejszą przyprawą jest tam chilli. Mieszkańcy regionu Syczuan dość często przygotowywane dania urozmaicają, dodając czosnek, cebulę, pieprz oraz imbir. Specjaliści są zdania, że preferencje kulinarne tej części Chin wynikają w dużej mierze z panującego tam klimatu. Wysokie temperatury i wysoka wilgotność nie sprzyjają przechowywanej żywności, dlatego szukano sposobu na przedłużenie jej trwałości. Okazało się, że w tej kwestii pomocne są ostre przyprawy. Poza tym, mieszkańcy regionu Syczuan są przekonani, że ostre dodatki do potraw, takie jak chilli oczyszczają i sprawiają, że człowiek jest bardziej wrażliwy nawet na delikatne aromaty . Według chińczyków, dania po seczuańsku przywracają równowagę między pierwiastkami yin i yang w organizmie.
W chińskim regionie Syczuan do najchętniej jedzonych produktów należy mięso, szczególnie wołowina. Mimo odległości dzielącej Polskę i Chiny, wołowina po seczuańsku jest u nas doskonale znana. Zwolenników mięsa z pikantnymi przyprawami nie brakuje w naszym kraju. Co ważne, wołowina po seczuańsku na ostro nie zawsze musi smakować tak samo. Osoby, które wolą łagodniejszy smak, mogą dodać do tego dania mniej chilli. Urozmaicaniem potrawy mogą być grzyby mun oraz marchew, czerwona lub zielona papryka, por czy bakłażan. Wołowina po seczuańsku z warzywami , wbrew pozorom, nie jest daniem czasochłonnym. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu woka. Smażona wołowina po seczuańsku serwowana jest z makaronem ryżowym lub ze zwykłym ryżem. Przepisy na tę potrawę są łatwo dostępne, można je znaleźć na blogach kulinarnych i na stronach internetowych poświęconych podróżom po Chinach.
Wołowina po seczuańsku z warzywami – przepis
Składniki potrzebne do przygotowania wołowiny po seczuańsku dla 4 osób:
· 500 g polędwicy wołowej,
· 2 zielone papryki,
· 2 czerwone papryki,
· 4 marchewki,
· 4 ząbki czosnku,
· szczypiorek (w zależności od preferencji),
· 4 łyżki sosu sojowego,
· 2 łyżki octu jabłkowego,
· 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
· 1 łyżeczka chili w płatkach,
· 1 łyżeczka oleju sezamowego,
· 2-4 łyżki sosu słodko-ostrego,
· 2-4 łyżeczki brązowego cukru,
· 2 łyżeczki skrobi,
· sól i pieprz do smaku,
· woda,
· 200 g ryżu.
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić w cienkie plasterki.
2. Wołowinę zalać marynatą przygotowaną z 2 łyżek sosu sojowego, octu, 2 łyżeczek skrobi i chilli.
3. Marynatę z mięsem wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
4. W tym czasie posiekać szczypiorek, marchewkę pokroić w słupki, natomiast paprykę w paseczki.
5. Sos przyrządzić z oleju sezamowego, sosu słodko-ostrego, 2 łyżeczek skrobi, 2 łyżek sosu sojowego, wody i brązowego cukru.
6. W woku rozgrzać tłuszcz, usmażyć na nim wołowinę.
7. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać do niego rozgnieciony czosnek i warzywa, nie przestawać mieszać.
8. Po 2 minutach dodać sos.
9. Potrawę zostawić na ogniu przez 5 minut.
10. Wołowinę podawać z ryżem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wołowina po seczuańsku z grzybami mun – przepis
Składniki potrzebne do przygotowania dania dla 6-8 osób:
· 600 g wołowiny,
· 8 grzybów mun,
· 6 pieczarek,
· 2 marchewki,
· 2 pietruszki,
· 1 kapusta pekińska,
· 2 czerwone papryki,
· 2 cebule,
· 4 ząbki czosnku,
· 300 ml słodkiego sosu chilli,
· 300 ml sosu teriyaki,
· 100 ml sosu ostrygowego,
· 100 ml oleju rzepakowego,
· 60 ml oleju sezamowego.
Przygotowanie:
1. Wołowinę pokroić na cienkie paseczki.
2. Mięso zalać 100 ml sosu teriyaki i odstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
3. Marchewkę, pietruszkę, paprykę po oczyszczeniu pokroić w słupki, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki.
4. Kapustę pekińską poszatkować.
5. Grzyby mun namoczyć i pokroić w słupki.
6. Sos przygotować z pozostałej części sosu teriyaki, sosu chilli i sosu ostrygowego.
7. W woku rozgrzać oba rodzaje oleju, po czym przesmażyć wołowinę.
8. Gotowe mięso wyjąć z woka.
9. Następnie usmażyć warzywa (poza kapustą), grzyby, nie przestawać mieszać.
10. Gdy składniki w woku będą miękkie, dodać kapustę pekińską i wołowinę, po czym wlać sos.
11. Danie dusić przez co najmniej 5 minut.
12. Gotową wołowinę po seczuańsku serwować z makaronem ryżowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN