pieczenie chleba

    Pieczenie własnego pieczywa, poza tym, że jest bardzo zdrowe i ekonomiczne, może okazać się też świetnym sposobem na spędzenie wolnego czasu. Dodatkowo twój wypiek na pewno docenią domownicy. Jak upiec chleb orzechowy?

    Dominik i Katarzyna Nowakowie swoje dotychczasowe życie zawodowe porzucili na rzecz prowadzenia piekarni. Ich droga do sukcesu była kręta i wymagała wielu wyrzeczeń. - Atmosfera w domu robiła się coraz gęstsza, bo mąka była wszędzie: na podłodze, ubraniach i meblach. Zdarzały się kłótnie, kilka rozwodów, rzucanie w siebie talerzami - wspomina mężczyzna.

    Pieczenie chleba w domu nie musi być skomplikowane i czasochłonne, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie urządzenie, czyli specjalny automat do wypieku. Chleb z maszyny smakuje przepysznie, a podczas przygotowywania w całym domu unosi się przyjemny zapach. Poniżej znajdziesz propozycje zupełnie podstawowe, jak i takie, którymi możesz zaskoczyć rodzinę i gości. Poznaj przepisy na chleb na zakwasie, na świeżych drożdżach, z różnymi rodzajami mąki oraz bezglutenowy.

    Karolina Gorczyca przyznała, że przez pandemię przestała chodzić do piekarni i postanowiła sama piec chleb w domowych warunkach. Do czego jeszcze skłoniła ją sytuacja epidemiczna w kraju?

    Joanna Maślukiewicz zajmuje się wypiekaniem pradawnego chleba. Do jej gospodarstwa we wsi Klecin zawitał nasz reporter Piotr Wojtasik, by poznać jej recepturę. Czy z każdej mąki powstanie chleb?

    Od pracy w telewizji przez kulinarny blog, staż w San Francisco do własnej piekarni, w której pracują same kobiety. Monika Walecka przyznaje, że chce robić jak najlepszy chleb, a cała reszta jest tego konsekwencją. Poznajcie historię jej chlebowej obsesji.

    Przepis na chleb żytni jest prosty, a samo pieczenie nie zajmie ci dłużej niż około godziny. Piekąc chleb żytni czy razowy, musisz pamiętać o właściwej temperaturze pieczenia i odpowiednich składnikach. Jak szybko upiec chleb żytni na zakwasie lub na drożdżach bez zakwasu?

    Grzyb portobello to po prostu tradycyjna pieczarka. Świetna alternatywa dla wegetarian, bo przypomina smak pieczonego mięsa. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział, czym różnią się pieczarki portobello od tych tradycyjnych, przez nas najczęściej stosowanych.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Łańcuchowska i Piotr Kucharski przygotowali potrawy bazujące na chlebie. Zapomnijcie jednak o nudnych kanapkach! :) Nasz duet łańcuchowy proponuje: podpłomyki, zapiekankę chlebową ze szpinakiem i ogórkiem kiszonym i zupę porową z grzankami z chleba razowego.

    Anna Ibisz-Nowak, Pani Gadżet, postanowiła przetestować maszyny do pieczenia chleba. Czy warto w nie inwestować, a jeśli tak, to jak wybrać najlepszą? Jak upiec domowy chleb bez pomocy robota? Czym domowe wypieki różnią się od tych, które dostaniemy w osiedlowym sklepie spożywczym?