Przewodnik turystyczno-kulinarny Taste Atlas opublikował ranking najlepszych chlebów na świecie. W zestawieniu top 50 doceniono aż 8 wypieków z Indii, a zabrakło polskiego pieczywa, co nie spodobało się internautom. "Gdzie nasz prawdziwy na zakwasie?" - pytają.
Dalsza część tekstu pod wideo:
Najlepsze chleby na świecie - ranking Taste Atlas
Serwis Tasteatlas.com regularnie publikuje rankingi - w oparciu o głosy internautów - najlepszych dań na świecie. Najnowszy został poświęcony pieczywu. Pierwsza dwa miejsca zajęły wypieki z Indii - butter garlic naan, czyli płaski chlebek pieczony w piecu tandoor, nacierany masłem z posikanym czosnkiem oraz Amritsari kulcha - jak sama nazwa wskazuje - pochodzący z miasta Amritsari, jest nadziewany ziemniakami, cebulą, twarogiem i przyprawami. Podium zamknął turecki pikantny placek - Çarşamba pidesi.
Kolejne pozycje w zestawieniu zajęły:
- Roti canai (Malezja),
- Pan de bono (Kolumbia),
- Parotta (Indie),
- Pão alentejano (Portugalia),
- Naan (Indie),
- Piadina Romagnola (Włochy),
- Pão de queijo (Brazylia).
Polskiego pieczywa zabrakło w rankingu. Internauci oburzeni
W top 50 zabrakło polskiego pieczywa, co nie spodobało się internautom. "Gdzie jest polski chleb na zakwasie?", "Gdzie polski chleb?", "Gdzie są wszystkie słowiańskie chleby?" - dopytują nasi rodacy.
Niemcom również nie przypadło do gustu zestawienie: "Gdzie są niemieckie chleby?", "Czekaj! Na tej liście nie ma niemieckiego chleba?", "50 rodzajów chleba i żaden nie pochodzi z tradycyjnej niemieckiej kultury wypieku?", "Chcesz mi powiedzieć, że Niemcy nie są na tej liście?".
Poniżej pełen ranking:
Zobacz także:
- Jak zrobić aromatyczny i chrupiący domowy chleb? Zdradzają Monika Walecka i Piotr Adamczyk
- Pieczemy chleb!
- Najlepszy piekarz w Polsce zdradził nam przepis na pyszny chleb siedliszowski. "Receptura nie do pobicia"
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: tasteatlas.com
Źródło zdjęcia głównego: Carlosgaw/Getty Images