Tradycyjny chleb na zakwasie. Jak go zrobić? Wypróbuj przepis Mirki Wilk

Źródło: Dzień Dobry TVN
Tradycyjny chleb na zakwasie od Mirki Wilk
Tradycyjny chleb na zakwasie od Mirki Wilk
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Przygotowanie tradycyjnego chleba na zakwasie to nie lada sztuka. Mistrzynią w tej dziedzinie jest m.in. pasjonatka gotowania Mirka Wilk. Mikołaj Rey postanowił sprawdzić, w czym tkwi sekret jej przepysznych wypieków.

Tradycyjny chleb na zakwasie

Mirka Wilk wychowała się w rodzinie z tradycjami. Zarówno jej babcia, jak i mama wypiekały tradycyjny chleb. Pasjonatka gotowania zdecydowała się kontynuować ten wielopokoleniowy zwyczaj.

Nam zdradziła rodzinny przepis na tzw. zaczyn, od którego zależy jakość pieczywa. W jej kuchni powstaje on z połączenia mąki żytniej i letniej wody. - Można też dorzucić skórkę od chleba, to szybciej się ta fermentacja zacznie - tłumaczyła w rozmowie z Mikołajem Reyem. O tym, że zaczyn jest już gotowy, świadczy jego kwaśny zapach. - Jeszcze dodaję trochę drożdży, żeby chleb był pulchniejszy, można dodać też trochę słonecznika - zaznaczyła. Gospodyni wsypała też mąkę pszenną.

Przepis na domowy chleb

Pasjonatka gotowania radzi, by masę mieszać rękoma. Następnie należy zakryć ciasto ręcznikiem i poczekać około godzinę. Gdy chleb urośnie, trzeba go dokładnie uformować i znów dać mu czas, by mógł podrosnąć. Później umieszczamy go w liściu kapusty i wkładamy do pieca na około 80 minut.

- Przepis pochodzi z dawna, tak jak mama robiła, (...) później samo z siebie się doskonali - podsumowała Mirka Wilk.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Reporter: Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana