Deska masła Beaty Tadli
Dziennikarka wykluczyła ze swojej diety gluten oraz laktozę, dlatego zdecydowała się przygotować deskę w wersji wege. Pieczywo zastąpiła pieczonymi w grubych plastrach warzywami.
Blacha warzywna – warzywa zamiast chleba
- duża marchew;
- batat albo dynia (piżmowa, 2-3 plastry);
- zielone szparagi;
- czerwona papryka;
- pak choi;
- przyprawy: sól, pieprz, chili w proszku, oliwa z oliwek, świeży rozmaryn.
Warzywa kroimy w plastry, układamy na blasze (bez szparagów i miękkiej/zielonej części pak choi - szparagi dokładamy później, a kapustę na samym końcu). Musi być kolorowo! Za pomocą pędzelka smarujemy oliwą, przyprawiamy, kładziemy gałązki rozmarynu. Pieczemy (160 st.) do stanu al dente. Jemy na ciepło albo na zimno.
Pasta z suszonych pomidorów: zblendować pomidory z oliwkami, posypać kolendrą.
Smarowidło z awokado: rozgnieść awokado widelcem, zmieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i wyciśniętym czosnkiem, skropić oliwą i cytryną.
Smalec z fasoli: cebulę i jabłko udusić na patelni. Zblendować z fasolą na jednolitą masę. Zmieszać z prażonym słonecznikiem i przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
Deska masła Bartka Boratyna
Autorska deska masła Bartka Boratyna wygląda następująco:
Składniki:
- 3 kostki masła w temp pokojowej;
- 3 świeże figi;
- 2 świeże borowiki;
- 1 mała cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- parmezan;
- 100 g wędzonego łososia w plastrach;
- świeża natka pietruszki,
- świeża czarna trufla lub oliwa truflowa
1. Masło przekładamy do miseczki i za pomocą rózgi blendery ubijamy na puch, dodając do niego szczyptę soli oraz posiekany drobno czosnek.
2. Ubite masło przekładamy na drewnianą deskę, a następnie nakładamy na nie wszystkie wymienione wyżej składniki.
3. Kroimy na niewielkie kawałeczki wędzonego łososia, cebule możemy opcjonalnie zeszklić na patelni.
4. Świeże figi kroimy na 8 części i układamy równomiernie ma maśle, surowe borowiki kroimy w cienkie plasterki i układamy pośród pozostałych składników.
5. Na samym końcu wykańczamy świeżą czarną truflą, lub opcjonalnie polewamy oliwą truflową.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Nie znasz się na grzybach? Pokaż swoje zbiory ekspertom
- Owoce żurawiny w codziennej diecie. Dlaczego warto po nie sięgać?
- Jak zadbać o dobre samopoczucie jesienią? "Optymalną odporność i nastrój możemy modulować dietą"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News