Grzanki zapiekane z błękitnym serem i orzechami nerkowca i... brzoskwiniami. To połączenie Cię zaskoczy!

grzanki z leśnymi grzybami
Grzanki z leśnymi grzybami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował specjały z błękitnym serem. Sprawdź jego przepis na grzanki zapiekane z brzoskwiniami, serem oraz orzechami nerkowca. To pyszne połączenie sprawdzi się na wspólne spotkanie z przyjaciółmi.

Grzanki zapiekane z brzoskwiniami, błękitnym serem i orzechami nerkowca - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Brzoskwinie - 5 szt.
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Cytryna do skropienia
  • Chleb pszenny na zakwasie - 1 mały bochenek
  • Oliwa z oliwek - 50 ml
  • Czosnek - 1 główka
  • Rozmaryn - 1 łodyga
  • Ser błękitny - 200g
  • Natka pietruszki - 1 mały pęczek

Sposób przygotowania grzanek z brzoskwiniami i błękitnym serem

  1. Brzoskwinie przetnij na ósemki, oprósz cukrem pudrem i lekko podsmaż na klarowanym maśle z każdej strony. Po usmażeniu skrop sokiem z cytryny.
  2. Kromkę chleba pszennego na zakwasie posmaruj oliwą, natrzyj czosnkiem i rozmarynem i grilluj, aż lekko się zarumieni. Następnie na grzankę ułóż kawałki brzoskwini, pokruszony ser i wstaw całość do piekarnika z funkcją grilla na około 12 minut do temp. 195 st.
  3. Gdy ser się zacznie rozpuszczać, wyjmij grzankę, polej oliwą i posyp natką pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości