Grzanki zapiekane z brzoskwiniami, błękitnym serem i orzechami nerkowca - przepis krok po kroku
Składniki:
- Brzoskwinie - 5 szt.
 - Cukier puder - 1 łyżka
 - Masło klarowane - 1 łyżka
 - Cytryna do skropienia
 - Chleb pszenny na zakwasie - 1 mały bochenek
 - Oliwa z oliwek - 50 ml
 - Czosnek - 1 główka
 - Rozmaryn - 1 łodyga
 - Ser błękitny - 200g
 - Natka pietruszki - 1 mały pęczek
 
Sposób przygotowania grzanek z brzoskwiniami i błękitnym serem
- Brzoskwinie przetnij na ósemki, oprósz cukrem pudrem i lekko podsmaż na klarowanym maśle z każdej strony. Po usmażeniu skrop sokiem z cytryny.
 - Kromkę chleba pszennego na zakwasie posmaruj oliwą, natrzyj czosnkiem i rozmarynem i grilluj, aż lekko się zarumieni. Następnie na grzankę ułóż kawałki brzoskwini, pokruszony ser i wstaw całość do piekarnika z funkcją grilla na około 12 minut do temp. 195 st.
 - Gdy ser się zacznie rozpuszczać, wyjmij grzankę, polej oliwą i posyp natką pietruszki.
 
Zobacz także:
- Grzanka francuska – jak ją zrobić?
 - Pyszne grzanki i zapiekanki. Przepisy Darii Ładochy
 - Szparagowe grzanki z jajkiem z grilla – przepis Andrzeja Polana
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: