Grzanki zapiekane z brzoskwiniami, błękitnym serem i orzechami nerkowca - przepis krok po kroku
Składniki:
- Brzoskwinie - 5 szt.
- Cukier puder - 1 łyżka
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Cytryna do skropienia
- Chleb pszenny na zakwasie - 1 mały bochenek
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Czosnek - 1 główka
- Rozmaryn - 1 łodyga
- Ser błękitny - 200g
- Natka pietruszki - 1 mały pęczek
Sposób przygotowania grzanek z brzoskwiniami i błękitnym serem
- Brzoskwinie przetnij na ósemki, oprósz cukrem pudrem i lekko podsmaż na klarowanym maśle z każdej strony. Po usmażeniu skrop sokiem z cytryny.
- Kromkę chleba pszennego na zakwasie posmaruj oliwą, natrzyj czosnkiem i rozmarynem i grilluj, aż lekko się zarumieni. Następnie na grzankę ułóż kawałki brzoskwini, pokruszony ser i wstaw całość do piekarnika z funkcją grilla na około 12 minut do temp. 195 st.
- Gdy ser się zacznie rozpuszczać, wyjmij grzankę, polej oliwą i posyp natką pietruszki.
Zobacz także:
- Grzanka francuska – jak ją zrobić?
- Pyszne grzanki i zapiekanki. Przepisy Darii Ładochy
- Szparagowe grzanki z jajkiem z grilla – przepis Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: